Kotkat nokkivat jäällä liukastellutta peuraa Lappajärvellä – palokunta pelasti ilmatyynyalukseen - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kotkat nokkivat jäällä liukastellutta peuraa Lappajärvellä – palokunta pelasti ilmatyynyalukseen

Ylipalomiehelle ei ole aiemmin tullut eteen vastaavaa tehtävää, vaikka hirvieläimistä tuleekin hälytyksiä säännöllisesti.
Markku Vuorikari
Ilmoituksen mukaan kolme nuorta maakotkaa oli kiusannut näykkimällä jäällä liukastellutta peuraa. Kuvituskuva.

Palokunta pelasti tiistaina iltapäivällä Lappajärvellä Etelä-Pohjanmaalla ilmatyynyaluksella valkohäntäpeuran, joka liukasteli jäällä maakotkien kiusaamana. Pelastuslaitos sai hälytyksen eläimen pelastamisesta hieman kolmen jälkeen iltapäivällä Selkäsaaren ja Karvalan vesialueen läheisyyteen.

Lappajärven paloaseman asemavastaava, ylipalomies Hannu Övermark kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että pilkkijä ilmoitti hätäkeskukseen valkohäntäpeuran olevan pulassa jäällä. Övermark lähti yhdessä kollegansa kanssa pelastamaan peuraa ilmatyynyaluksella.

Ilmoituksen mukaan kolme nuorta maakotkaa oli kiusannut näykkimällä jäällä liukastellutta peuraa. Kun pelastajat pääsivät paikalle, peura yritti nousta pystyyn ja poistua paikalta.

Peuran poistumisyritys ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta, vaan se kaatui välittömästi jäälle.

"Jää oli niin liukasta, että tämä peura ei pysynyt pystyssä yhtään", Övermark kuvailee.

Pelastajat sitoivat peuran jalat yhteen ja nostivat sen ilmatyynyalukseen. Vapauteen eläin pääsi järven rannassa.

"Se lähti ihan terveenä loikkimaan", ylipalomies kertoo todeten, että peurassa ei näkynyt ulkoisia vammoja.

Aivan vastaavia peuranpelastustehtäviä ei ole Övermarkille aiemmin osunut, vaikka hirvieläimiin liittyviä tehtäviä tuleekin pelastuslaitokselle säännöllisesti. Ainutlaatuisen tämänpäiväisestä tehtävästä teki se, että peura oli jumissa liukkaalla jäällä. Useimmiten peurat pelastetaan veden varasta.

Lue lisää

Peurojen määrä kuriin

Kunnanisien hurja tempaus – Kävelyä helteessä yli 70 kilometriä

Ylenpalttinen valkohäntäpeurakanta koettelee maanomistajan kärsivällisyyttä – "Osa viljelijöistä on sitä mieltä, että ampukaa kaikki monttuun"

Kaurispukeille katettiin pitopöytä – makean ja suolaisen yhdistelmä on vastustamaton