Erä

Kirkkonummen villisikamysteeri selvisi – nyt puhuu maanomistaja

Mies kertoo tappaneensa villisiat tarhan läheisyyteen ilmestyneiden kavionjälkien takia.
Jarkko Sirkiä
Häkissä olleiden villisikojen oli tarkoitus houkuttaa lähistöllä elävä karju esiin.

Kirkkonummella sijaitsevan villisikatarhan mysteeri näyttää selvinneen. Maaseudun Tulevaisuuteen yhteyttä ottanut maanomistaja Helge Henriksson kertoo, että tarha on toiminut eräänlaisena harjoitustarhana jo usean vuoden ajan.

Varsinainen villisikatarha Henrikssonilla on Myrskylässä, Uudellamaalla. Tuo tarha on ollut toiminnassa jo parinkymmenen vuoden ajan.

Kirkkonummella olevan villisikatarhan on tarkoitus toimia harjoitustarhana hänen koiralleen.

"Olen kouluttanut sitä tässä villisika-asiassa tarhan lähellä niin, että saan selville, onko se liian aggressiivinen sille sialle, vai tuleeko siitä villisikakoiraa", hän kertoo.

Harjoitustarha ei ole kuitenkaan ollut jatkuvassa käytössä, sillä Henrikssonin edellinen koira kuoli kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen hän hankki nykyisen koiransa noin vuosi sitten. Ensimmäisen kerran tarhaa käytettiin koulutustarkoituksiin noin seitsemän vuotta sitten. Tarhahäkki on sen sijaan ollut paikallaan jo noin 15 vuoden ajan.

Toisena syynä villisikojen pitämiseen Kirkkonummen tarhalla oli se, että sen läheisyydessä elää Henrikssonin mukaan todella suuri villisikakarju.

"Nämä kaksi narttua, jotka siinä häkissä oli, toimivat houkuttimena. Villisialla on joulu- ja tammikuussa kiima-aika", hän kertoo.

Häkissä olleet kaksi villisikaa on lopetettu. Henriksson kertoo, että päätti lopettaa eläimet, koska hän näki viime viikon sunnuntaina häkin läheisyydessä hevosen kavionjäljet. Lisäksi alueella ollut riistakamera varastettiin.

"Ajattelin, että tämä on niin vaarallista, jos joku sellainen henkilö, joka on juuri ollut Eestissä, tulee tänne ja käy sikatarhallani", hän perustelee ratkaisuaan.

Henrikssonin mukaan hänen Kirkkonummen koulutustarhatoimintansa on laillista. Hän korostaa, että hän kuuluu sikarekisteriin.

"Olen ollut 20 vuotta siellä ja tehnyt ilmoitukset. Sikojen määrät ja kaikki. Nehän on Eviraan tehty aina vuosittain", Henriksson korostaa.

Mies huomauttaa, että harjoitustila on ollut toiminnassa vuosittain vain muutaman päivän.

"Mitään tarhausta täällä ei ole. Jos olisin ruvennut täällä tarhaamaan, olisin tietenkin hakenut siihen luvan, mutta turhaa sitä on hakea kahta lupaa", hän lisää.

Lue lisää:

Tältä näyttävät metsästä löytyneet Kirkkonummen mysteerisiat – katso video

Kirkkonummelta löytyi mahdollisesti laiton villisikatarha – viranomaisen mukaan kunnan alueella ei ole yhtään villisian kasvattajaa

Lue lisää

"Multakökkäreet alkoivatkin liikkua" – Lappeenrannassa on tehty havaintoja harvinaisen isosta 14 villisian laumasta

Saksa pystyttää uutta muuria itärajalle – EU maksaa siitä 9 miljoonaa euroa

Villisikojen kanta räjähti 30 vuodessa - saksalaistila huolissaan ASF:stä

Villisikoja ammuttu yhteensä yli 980 kuluvan metsästysvuoden aikana – reilusti yli puolet eläimistä saatu saaliiksi Kaakkois-Suomessa