Erä

Vinkit mateen pilkkimiseen: Kalastus onnistuu myös avovedellä

Kalastuslaki kieltää kalojen tartuttamisen koukkuun ulkopäin.
Tapio Gustafsson/Kalatalouden Keskusliitto
Made on perinteistä talviruokaa. Sen kutuaika on helmikuussa.

Made alkaa liikkua kohti kutupaikkojaan, mutta lämmin talvi hankaloittaa sen kalastusta. Kalatalouden Keskusliitto kertoo, että etelässä madetta voi pyytää avovedestä ja pohjoisessa normaaliin tapaan jäältä. Hankalin tilanne on keskellä Suomea, jossa jäät ovat monin paikoin liian heikot.

"Made kutee helmikuussa. Sen pyynti alkaa Etelä-Suomessa jo tammikuussa ja jatkuu Pohjois-Suomessa helmikuun loppuun asti, joten madesesonki on aika pitkä", tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta kertoo.

Madetta voi pilkkiä ilmaiseksi. Muut mateen kalastusmuodot vaativat vesialueen omistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun.

"Muista, että kalastuslaki kieltää kalojen tartuttamisen koukkuun ulkoapäin. Madeharan sijaan madetta voi pilkkiä kalasyötillä varustetulla pilkillä tai pelkällä morrilla", Gustafsson vinkkaa.

"Paras pilkkiaika on illan hämärtyessä ja vaihtuessa yöksi."

Mikäli talvinen kalaretki ei houkuttele, mateen voi pyydystää turvallisesti kaupan tiskiltä. Madetta on jo tarjolla kaupoissa, vaikka huono jäätalvi on monin paikoin hankaloittanut kaupallisten kalastajien mateen pyyntiä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Madereseptejä löydät Maaseudun Tulevaisuuden reseptihausta:

Makoisa madekeitto

Blinipannari

Ohuet blinit

Lue lisää