Erä

Kosteikkojen lyijyhaulikielto ei edennyt EU:n Reach-komitean kokouksessa eilen – ehdotus tuodaan käsittelyyn muokattuna huhtikuussa

Kokouksessa ei päästy äänestämään, sillä nykyehdotuksen taakse ei saatu määräenemmistöä EU:n jäsenmaista.
Lari Lievonen
Lyijyhaulit kiellettiin Suomessa vesilinnustuksessa vuonna 1996.

Lyijyhaulien käytön kosteikoilla kieltävä ehdotus ei edennyt asiaa valmistelevan Euroopan unionin Reach-komitean kokouksessa eilen tiistaina, tiedottaa Suomen Metsästäjäliitto.

Komitean kokouksessa ei päästy äänestämään, sillä nykyehdotuksen taakse ei saatu määräenemmistöä EU:n jäsenmaista.

Komissio pitää kuitenkin lyijyhaulien kosteikkokäyttöä koskevaa rajoitusehdotusta edelleen tärkeänä asiana, joten ehdotus aiotaan tuoda hiukan muokattuna huhtikuussa uudelleen komitean käsiteltäväksi.

Muutokset tulevat tämänhetkisen tiedon mukaan koskemaan suojavyöhykkeiden kokoa ja siirtymäajan pidentämistä.

Myös Suomi on ilmoittanut jo aiemmin, että ei voi rajoitusehdotusta tukea esitetyssä muodossa. "Vaikka sinänsä kannatamme lyijyhaulien käytön rajoittamista", kertoi neuvotteleva virkamies Hanna Korhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä viime vuoden joulukuussa.

Korhonen totesi jo kyseisen kokouksen jälkeen, että esitys tuskin tulee hyväksytyksi nykymuodossa.

Metsästäjäliiton tiedotteessa todetaan, että Suomen kannalta nykyisen rajoitusehdotuksen tekee ongelmalliseksi EU:n käyttämä kosteikkomääritelmä. Ramsar-määritelmä käsittää vesialueiden lisäksi muun muassa turvepohjaiset maat.

Esitetyn määritelmän ja suojavyöhykkeiden käyttäminen merkitsisi lähes täydellistä lyijyhaulien käytön kieltoa myös metsäisillä alueilla.

Liiton mielestä lyijyhaulien käytön rajoitus tulisi sitoa näkyvään veteen niille alueille, jotka ovat todellisia vesilintujen elinympäristöjä. Lisäksi ampumaradat tulisi jättää rajoituksen ulkopuolelle.

Lue lisää aiheesta:

On epätodennäköistä, että lyijyhaulien käyttörajoituksesta äänestettäisiin ensi helmikuussa – "esitys tuskin tulee hyväksytyksi nykymuodossa"

Patruunavalmistaja Nammo Lapuan teknologiajohtaja: "Lyijyn käytön rajoittamisessa ei pidä päätyä totaalikieltoon"

Lue lisää