Maakotkan ampuminen ja kannabiskasvattamo paljastuivat Ruovedellä, kun poliisi tutki television ja pelikonsolin ryöstöä - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Maakotkan ampuminen ja kannabiskasvattamo paljastuivat Ruovedellä, kun poliisi tutki television ja pelikonsolin ryöstöä

Pääepäillyt ovat olleet matkustuskiellossa, mutta ketään ei ole vaadittu vangittavaksi.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Uhanalaisia maakotkia elää Suomessa alle 500 paria.

Ryöstöepäilyn tutkinta Ruovedellä Pirkanmaalla vei poliisin myös epäillyn metsästysrikoksen jäljille. Samassa tutkintakokonaisuudessa löytyi myös kannabiksen kotikasvattamo.

"Pääepäillyt, kaksi miestä, ovat olleet aiemminkin poliisin kanssa tekemisissä", kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisista.

Epäillyn törkeän ryöstön motiiviksi on poliisin mukaan paljastunut 40 euron velka. Ruoveteläisen miehen asuntoon tunkeutui poliisin mukaan joulukuun alussa kaksi miestä ja kaksi naista. Asunnosta anastettiin televisio ja pelikonsoli, jotka on sittemmin palautettu omistajalleen.

Poliisi on tutkinut tapausta törkeänä ryöstönä, törkeänä kotirauhan rikkomisena, ampuma-aserikoksena ja ampuma-aserikkomuksena. Epäillyt ovat syntyneet 80- ja 90-luvulla.

Toista miehistä epäillään myös metsästysrikoksesta. Aaltion mukaan hänen epäillään ampuneen maakotkan sukulaismieheltä lainatulla aseella. Ammutun linnun kuva löytyi epäillyn puhelimesta. Rikoksen epäillään tapahtuneen lokakuussa. Ase on otettu poliisin haltuun.

"Aseiden omistajalla on velvollisuus pitää aseista hyvää huolta. On todennäköistä, että omistajan kolme muutakin aselupaa perutaan. Metsästystä harrastavaa miestä varmaan harmittaa", sanoo Aaltio.

Maakotka on uhanalainen lintu, jota suojaavat EU:n lintudirektiivi ja Suomen luonnonsuojelulaki. Vuoden 2018 arvion mukaan Suomessa elää noin 330–464 maakotkaparia. Onnistuneita pesintöjä todettiin tuolloin 92.

Tutkintaan liittyvissä kotietsinnöissä löytyi muun muassa ruoveteläiseen asuntoon rakennettu kannabiskasvattamo. Aaltion mukaan huumausainetta on myyty lähinnä Ruoveden naapurissa Virroilla asuville nuorille aikuisille pienissä erissä. Pääepäiltyinä huumekokonaisuudessa ovat samat kaksi miestä, joita epäillään törkeästä ryöstöstä.

"Aine oli valmiiksi pakattuna, oli helppoa tehdä takavarikko", kertoo Aaltio.

Kannabiksen ostamisesta ja käyttämisestä epäiltyjä on tässä vaiheessa toistakymmentä, mutta Aaltion mukaan määrä todennäköisesti kasvaa tutkinnan edetessä. Hän kertoo, että juttuun ei näytä liittyvän vahvempia huumeita.

Pääepäillyt ovat olleet matkustuskiellossa, mutta ketään ei ole vaadittu vangittavaksi.

Lue lisää

Kriittisyys susien laitonta pyyntiä kohtaan on voimistunut, koska lähiyhteisön sopua ei haluta rikkoa – ilmoitukset epäilyistä tekevät ulkopuoliset liikkujat

Vaikeneminen on yllättävän harvoin kultaa

Metsästäjäliiton kanta metsästysrikoksesta tuomittuja kohtaan: "Ei luottamustehtäviin sopiva"

Katso video: Maakotka nappaa riistakameran mukaansa keskipohjalaiselta kuvaushaaskalta