Erä

Video: Kaksi moottorikelkkailijaa jäi jumiin sohjoon Höytiäisen jäällä – pelastuslaitoksen hydrokopteri pelasti molemmat

Samalle järvelle samanaikaisesti osuneet tehtävät aiheuttivat hämmennystä. Onnettomuuspaikkojen etäisyys toisistaan oli noin viisi kilometriä.

Kontiolahdella Höytiäisellä tapahtui kaksi ihmisen pelastustehtävää lähes samanaikaisesti eilen tiistaina, tiedottaa Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

Molemmissa tilanteissa pelastuslaitoksen hydrokopteri oli merkittävässä roolissa pelastustehtävän hoitamisessa.

Ensimmäisessä onnettomuudessa moottorikelkka upposi jäällä olevaan sohjoon penkkiään myöten Höytiäisellä Laitasaaren lähellä.

Kelkkailija oli liikkeellä yksin ja säilyi vahingoittumattomana onnettomuudesta. Pelastushenkilöstö kuljetti kelkkailijan hydrokopterilla Kontiolahden satamaan.

Toisessa, noin kolme minuuttia edellistä hälytysilmoitusta myöhemmin saadussa tehtävässä, oli vastaavat hälytystiedot, mutta sijainti Höytiäisellä Varparannan seudulla.

Ilmoituksen mukaan yksi kelkkailija oli jumissa sohjossa. Tämäkin kelkkailija tarvitsi apua päästäkseen lähimpään rantaan, jonne pelastushenkilöstö kuljetti hänet hydrokopterilla.

Onnettomuuspaikkojen etäisyys toisistaan oli noin viisi kilometriä, mutta alkuvaiheessa samalle järvelle samanaikaisesti osuneet tehtävät aiheuttivat hämmennystä pelastushenkilöstössä.

Kohteen sijaintitieto on kaikissa hälytystehtävissä tärkeä tieto jotta apu pääsee nopeasti ja nopeinta reittiä perille, muistutetaan pelastuslaitoksen tiedotteessa.

"Jäillä liikkujien ei kannata tuudittautua liialliseen turvallisuudentunteeseen, vaikka pelastuslaitoksella on nyt aiempaa kattavammin kelirikkokalustoa. Moottorikelkoilla ja mönkijöillä ei tällä hetkellä ole asiaa jääalueille."

Hydrokopteriin mahtuu kaksi henkeä pelastettavien lisäksi. Se on noin 60 000 euron arvoinen kulkupeli. Sillä pystyy toimimaan vedessä, jäällä ja sohjossa. Myös sukeltaminen ja kaluston siirto kelirikkotilanteessa on mahdollista.

Lue lisää