Erä

Näin nyljet kauriin mönkijällä – Video: "Kyllähän tämä toimii aika hyvin

Kurkistamme videolla tammikuun kaurisjahtitunnelmiin Nurmossa, ja näemme mielenkiintoisen nylkyniksin.

Eläinlääkäri Sami Takala näki amerikkalaisen videon, jossa kauriilta otettiin "takki päältä” nykäisemällä se pois näppärästi mönkijällä.

Kyllähän se näppärästi puukolla ja käsin kiskomallakin lähtee, mutta voimakkaampi nykäisy näyttäisi tuottavan hyvää jälkeä. Lihaa ei lähde nahan mukana ollenkaan.

"Kolme kertaa olen tätä jo koittanut, ja kyllähän tämä toimii aika hyvin."

Kauriin takalajat nyljetään, ja jalkojen nahat sidotaan ruhon takapuolella esimerkiksi kiven tai puukalikan ympärille kiedottuna vetonaruun. Pää irti, etujalat polvesta poikki, niitä ei tarvitse nylkeä puukolla.

Videolta näkee mitä tapahtuu, kun mönkkäri vetää nahkaa.

Takala on metsästänyt vuosikymmeniä kotiseudullaan Nurmossa, ja iloitsee nyt kasvaneesta kauriskannasta. Hän on ruokkinut kauriita ahkerasti monia vuosia, ja työ alkaa tuottaa hedelmää.

"Tämä on hieno lisä metsästykseen, ja kun harjoitamme valikoivaa jahtia niin kanta saadaan pysymään hyvänä myös tulevaisuudessa", Takala iloitsee.

Sami pitää omaa eläinklinikkaansa Nurmossa, ja lisäksi kasvattaa lyhytkarvaisia saksanseisojia ja mäyräkoiria. Hän metsästää kotiseutujen lisäksi mm. Virossa ja tietysti Lapin lintumailla, seisojaukko kun on.

Mönkkäri on Takalan metsästävässä perheessä muodistunut tärkeäksi apuvälineeksi muutenkin. Sillä siirrellään vedettäviä kyttäyskopeja, videään ruokaa, etsitään jälkiä ja tuodaan saaliit ja miehet metsästä pois.

Kahden matkustajan lämmin koppi lisää kummasti käyttömukavuutta talvikeleillä.

Ja nyt on vielä saatu jenkkilän jahtimiehiltä tämä mönkkäriniksi käyttöön.

"Pitä vielä kehittää tuo vetonarun sitominen vähän sujuvammaksi, niin hyvä tulee", toteaa Sami siististi nyljetyn kauriin vierellä ja menee sisälle paistamaan tuoretta maksaa.

Hieno ja tuloksellinen jahtipäivä Nurmossa on takana.

Lue lisää