Osaatko toimia oikein, jos näet saimaannorpan kuutin? Älä ainakaan missään nimessä mene koskemaan sitä - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Osaatko toimia oikein, jos näet saimaannorpan kuutin? Älä ainakaan missään nimessä mene koskemaan sitä

Metsähallitus on laatinut toimintaohjeen kuuttien imetysrauhaa varten.
Miina Auttila/Metsähallitus
Metsähallitus on laatinut toimintaohjeen kuuttien imetysrauhaa varten.

Saimaannorpan lisääntymisen herkin jakso on synnytysaika helmikuun lopulla ja maaliskuun imetysjakso.

Metsähallitus on laatinut toimintaohjeen kuuttien imetysrauhaa varten.

Metsähallitus huomauttaa, että kuutille aiheutuvat häiriöt korostuvat vähälumisina ja lauhoina talvina. Avojäälle syntyvä kuutti voi selvitä imetyskauden, jos emä saa rauhassa hoitaa sitä.

”Erittäin leudon talven vuoksi osa kuuteista syntyy avojäälle ja osa pieniin kinoksiin, vaikka apukinoksia on kolattu. Etenkin Saimaan eteläosissa ei ole lumettomuuden vuoksi pystytty kolaamaan apukinoksia. Kuutilla on parhaat mahdollisuudet selviytyä, kun emä saa mahdollisimman rauhassa hoitaa kuuttia”, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela korostaa tiedotteessa.

Jos kuutin havaitsee, ei sitä pidä missään nimessä lähestyä tai varsinkaan mennä koskettamaan. Emä voi nimittäin hylätä kuutin, ja kosketuksessa sekä kuutti että sitä koskettava ihminen on tartuntavaarassa.

Toisaalta myös laki kieltää saimaannorpan häiritsemisen. Lähestymisen ja koskettamisen sijaan kuuttia voi seurata kauempaa kiikareiden avulla. Metsähallitus painottaa, että tämäkin on kuitenkin tehtävä niin, ettei kuuttia häiritse.

Metsähallitus vinkkaa, että kuuttihavainnostaan voi kertoa sen norppakannan seurantaan. Ilmoituksen voi sähköpostitse osoitteeseen saimaannorppa@metsa.fi tai puhelimitse numeroon 0206 39 5000. Norppahavainnosta kannattaa kertoa myös lähialueen asukkaille, jotta he eivät vahingossa häiritse kuuttia.

”Pesäkuolleisuutta aiheuttavat epävakaat olosuhteet pesässä ja ympäristössä, mutta myös muut ulkoiset tekijät, kuten suora pesään ja poikaseen kohdistunut häiriö. Välttämällä Saimaan jäillä liikkumista etenkin saarten ja luotojen rantojen läheisyydessä ja pitämällä jäänpeittoaikana koirat kytkettynä turvaat saimaannorpan lisääntymistä. Varovaisuutta Saimaalla tarvitaan erityisesti näin vähälumisina talvina, jolloin kuuteilla ei ole kinosten tarjoamaa suojaa”, ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Eräluvat-sovellus on julkaistu – nyt sillä voi hankkia kalastusluvan ja maksaa kalastonhoitomaksun

Haluatko vaikuttaa kansallispuistoihin ja Metsähallituksen tulevaisuuden palveluihin? Nyt etsitään osallistujia retkeilijäyhteisöön

Jylhiä kallioita ja bongattu saimaannorppa – Koloveden kansallispuiston hienoudet avautuvat parhaiten kanootilla liikkujalle

Metsähallitus suunnittelee Suomeen mittavia tuulivoimahankkeita osana ilmasto-ohjelmaansa