Kannattaako lintuja ruokkia, vaikka maassa ei olisikaan lunta? Asiantuntija kertoo - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kannattaako lintuja ruokkia, vaikka maassa ei olisikaan lunta? Asiantuntija kertoo

Asiantuntijan mukaan talviruokinnan perusperiaate pitää edelleen paikkansa.
Rami Marjamäki
On hyvä pitää mielessä, että lumi tai sen puute ei yksin määritä sitä, tarvitaanko talviruokintaa vai ei.

Useimmat meistä tuntevat lintujen talviruokinnan perusperiaatteen. Sen mukaan syksyllä aloitettua ei pidä lopettaa keväällä ennen kuin maa on lumeton ja sula.

Etelä-Suomessa talvi on kuitenkin tänä vuonna ollut lämmin ja lumeton, eikä maa ole juuri päässyt jäätymään. Lumeton talvi saattaa herättääkin kysymyksen siitä, onko lintujen ruokkiminen näillä keleillä tarpeellista.

Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringa ry:n hallituksen jäsen Otso Häärä sanoo Helsingin seudun eläinsuojeluuhdistyksen tiedotteessa, että asia riippuu lintulajista.

"Monet lajit, kuten tiaiset ja rastaat, löytävät näillä keleillä luonnostakin ravintoa. Toisaalta talvilinnustoomme kuuluu enenevissä määrin hyönteissyöjiä kuten punarintoja, joille talviruokinnasta on hyötyä selviämisen kannalta", Häärä kertoo.

On hyvä pitää mielessä, että lumi tai sen puute ei yksin määritä sitä, tarvitaanko talviruokintaa vai ei.

"Esimerkiksi harmaapäätikka tai valkoselkätikka ei välttämättä löydä ruokaa, mikäli ympäristössä ei yksinkertaisesti ole riittävästi lahopuuta ja niillä eläviä hyönteisiä, oli lunta tai ei", Häärä huomauttaa.

Sen sijaan vesilinnut pärjäävät leutoina talvina melko hyvin omillaan. Kun vesistöt pysyvät sulina, ruokaa löytyy luonnosta. Toisaalta vesilinnut myös liikkuvat eri sulapaikkojen välillä pitkiäkin matkoja.

Kuitenkin esimerkiksi sinisorsat tarvitsevat ruokailuun matalia ranta-alueita, jotka jäätyvät ensimmäisinä. Sorsat kaipaavat siksi ihmisen ruokinta-apua jo lyhyenkin pakkaskauden jälkeen.

Häärä painottaa, että talviruokinnan perusperiaate pitää kuitenkin edelleen paikkansa. Jos ruokinnan siis on syksyllä aloittanut, sitä tulee jatkaa säästä riippumatta. Linnut nimittäin oppivat luottamaan löytämäänsä ruokailupaikkaan, ja ruuan loppuminen voikin olla kohtalokasta.

Lue lisää

Leuto talvi voi auttaa rottakantaa kasvamaan – myös rotanmyrkyn käytön rajoitukset edistävät haittajyrsijän oloja

Lintujen talviruokintakausi alkoi – etenkin maaseudulla ruokintaa on syytä jatkaa, jos sen kerran aloittaa

Onko pihasi lintulaudalla käynyt kutsumattomia vieraita? Orimattilassa kuokkavieras jäi kiinni itse teossa

Pikkulintuja sairastunut salmonellaan harvinaisen paljon – tautiriski otettava maatiloilla huomioon