Maaseudun Tulevaisuus

Fredrika kierrätti muruset Runebergin torttuun

Fredrika Runebergin oivallus oli jauhaa kuivahtaneet leivonnaiset murusiksi ja kierrättää ne seuraavaan leivonnaiseen. Näin syntyi Runebergin torttu.
Jaana Kankaanpää
Torstaina 5.2. vietetään Runebergin päivää. Kaikki tietävät, miten sitä kannattaa juhlistaa.

Fredrika Runeberg jäi kirjailijana puolisonsa Johan Ludvigin varjoon, mutta myöhemmin hänen historiallisia romaanejaan on opittu arvostamaan.
Runebergin torttu on ajankohtainen leivonnainen ensi viikolla, kun vietetään J.L.Runebergin päivää.

Runebergin torttu

8-10 annosta

100 g voita
1 dl fariinisokeria
(1/2 dl sokeria)
2 munaa
1 dl piparijauhelmaa tai korppujauhoja
1/2 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 rkl maitoa tai mantelilikööriä

Vaahdota pehmeä voi ja fariinisokeri.

Lisää tavallista sokeria, jos käytät korppujauhoja.

Vatkaa munat joukkoon. Murskaa piparit huhmaressa, monitoimikoneella tai muovipussissa kaulimella painaen.

Pipareiden lisäksi voi käyttää muitakin pikkuleipiä tai kuivahtanutta kakkua.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan yhdessä maidon tai liköörin kanssa.

Voitele piirakkavuoka (noin 24 senttiä) (tai kaksi pientä) ja ripottele pinnalle piparijauhelmaa.

Levitä taikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Sihtaa jäähtyneen tortun pinnalle reilusti tomusokeria ja koristele vadelmahillolla.

Viikon ruokaohjeet löytyvät perjantaisin Maaseudun Tulevaisuuden ruokasivulta.
 

Lue lisää