Maaseudun Tulevaisuus

Google pyörähti pohjoissuomalaisilla maatiloilla

Verkossa surffailijat pääsevät nyt tutustumaan maatilaan, teurastamoon ja poroerotukseen kotisohvaltaan. Taiteilijan ja Googlen yhteistyönä syntyi uudenlaista tilataidetta.
Sylvia Grace Borda / John M. Lynch (Google)
"On hienoa nähdä, kuinka tavallinen arkipäivän työympäristö muuttuu taideteokseksi”, Viskaalin yrittäjät Tuula Kukkola-Räinä ja Heikki Räinä tuumivat.

Kanadalaistaiteilija Sylvia Grace Borda toteuttaa ensimmäisenä maailmassa arjen tilataideteosta osana hakuyhtiö Googlen palvelua. Maailmanvalloituksen hän aloitti kotimaansa jälkeen Pohjois-Suomesta.

Borda vieraili lokakuussa muun muassa poroerotuksessa Sallassa, Viskaalin tilalla ja teurastamolla Muhoksella sekä Utajärvellä Kinnusen myllyllä. Borda ja Googlen sopimusvalokuvaaja John M. Lynch tallensivat tilat yksityiskohtaisesti metri metriltä. Tuottajat olivat töissään mutta heidän piti pysyä paikoillaan jopa yli puoli tuntia, jotta heidät saatiin mukaan kuviin joka kulmasta.

Valokuvia voi katsella paitsi Oulun taidemuseon näyttelyssä myös internetissä. Kuvasarjat on upotettu Google Streetview -karttapalveluun.

Katunäkymää kuvaavaa palvelua käytetään tavallisesti havainnollistamaan, miltä tuntemattomassa määräpaikassa näyttää kadulta päin kuvattuna. Nyt sen avulla pystyy myös sukeltamaan paikkoihin, jonne tavallisella tallaajalla ei ilman lupaa ole asiaa.

”Kuvien avulla voi ikään kuin kävellä tuotantotilojen läpi. Osaa saattaa kiinnostaa eläimet, osaa rakennuksen arkkitehtuuri. Kuvissa on monta näkökulmaa”, Borda sanoi MT:lle vieraillessaan tiistaina Oulussa.

Bordan mukaan suomalaistilat olivat hyvin avoimia ja innostuneita, kun hän pyysi lupaa päästä tiloille kuvaamaan. ”Yleensä maanviljely esiintyy taiteessa historiallisena ja vanhanaikaisena. Tuottajat olivat ylpeitä, että pääsivät osaksi nykytaidetta.”

Erityisesti sikatilalliset ovat saaneet osakseen arvostelua. Borda halusi tehdä kuvasarjan niin, että tuottajat saavat itse esitellä työtään.

”Uskomme, että näiden kautta ruuantuotanto nimenomaan täällä pohjoisessa saa näkyvyyttä ja ymmärrystä aivan uudenlaisissa kohderyhmissä. On hienoa nähdä, kuinka tavallinen arkipäivän työympäristö muuttuu taideteokseksi. Esimerkiksi värit ja miljööt näyttäytyvät aivan uudessa valossa”, Viskaalin yrittäjät Tuula Kukkola-Räinä ja Heikki Räinä kertovat.

Viskaalin navettaan voi sukeltaa Googlen Streetview -palvelussa

Lue lisää näyttelystä perjantain Maaseudun Tulevaisuudesta

 

 

Lue lisää

Joogaavat yksisarviset ja kultaiset kuukautiset - Jasmin Anoschkinin veistokset herättävät mielipiteitä

Ruokakauppa kasvoi vauhdilla

Google lupaa auttaa 60 000:ta suomalaista digitaidossa, työllistymisessä ja yritystoiminnassa – pandemian vuoksi verkossa

Avointa ja rakentavaa keskustelua tarvitaan