Maaseudun Tulevaisuus

Hallituskauden sekava päätös

"Pääministerin on saatava poliittinen prosessi toimimaan."

Meneillään on nykyisen eduskunnan viimeinen istuntoviikko. Tälläkin kertaa vaalikauden loppua leimaa kova kiire, koska moni hallituksen esitys on valmistunut aivan loppumetreillä.

Sekavan vaalikauden päätös kuvaa hyvin koko vaalikautta. Kaikki hallituksen suuret keskeiset rakennepoliittiset hankkeet kaatuivat yksi toisensa jälkeen.

Kuntauudistus näivettyi kasaan, koska sosialidemokraatit eivät hyväksyneet pakkoliitoksia. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä uudistusten lähtökohtana pitää olla, että myös kuntapäättäjät pitävät kehittämistoimia järkevinä. (IL 9.3.)

Sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistus lähti liikkeelle onnahdellen. Tilanne ei parantunut edes ministerivaihdoksilla. Vaikka oppositiokin lähti mukaan soten valmisteluun viime keväänä, lopullisen iskun uudistus sai eduskunnan perustuslakivaliokunnalta.

Tammikuussa hallitus päätti, ettei rakennepoliittiseen ohjelmaan kuuluvaa perhepakettia anneta eduskunnalle. Syyksi hallitus ilmoitti, ettei esitetyillä kotihoidontuen jakamisella vanhempien kesken ja päivähoito-oikeuden rajaamisella olisi toivottuja vaikutuksia.

Pääkaupunkiseutua koskevan hallituksen metropolihankkeen kokoomus kaatoi helmikuussa.

Maanantaina kaatui myös keskiasteen koulutusta koskeva lakiesitys. Hallituksen esityksen tavoitteena oli säästää lukioiden ja ammattikoulujen rakenteista yhteensä 260 miljoonaa euroa.

Sivistysvaliokunta sai mietinnön aikaan koulutuksen rahoituksen leikkaamisesta, mutta koulutuksen järjestämistä koskevan lain valiokunta kaatoi. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, ettei rahoituslakikaan mene eduskunnassa läpi.

Järjestämislaki olisi toteutuessaan tarkoittanut sitä, että koulutuksen järjestäjät eli pääsääntöisesti kunnat olisivat joutuneet hakemaan lukioiden ja ammattikoulujen toimiluvat uudelleen. Rahoituksen leikkaus yhdessä järjestämislupien hakemisen kanssa merkitsisi loppua monella pienelle lukiolle ja ammatilliselle oppilaitokselle.

Viime kesänä pääministeriksi noussut Alexander Stubb (kok.) ilmoitti, että uusi hallitus on toteuttamishallitus, jonka tehtävänä on saattaa loppuun Kataisen hallituksen päätökset. Näin ei käynyt, vaan uusi hallitus perui aikaisempia päätöksiä eikä pystynyt viemään rakenneuudistuksia eteenpäin.

Vaalikauden suurimmat saavutukset ovat olleet kaksi maltillista tuloratkaisua ja eläkeuudistus. Yhteistä näille on, että ne syntyivät työmarkkinajärjestöjen kesken. Hallituksen tehtävänä oli toimia muiden tekemien päätösten kirjurina.

Miksi suurin tavoittein matkaan lähtenyt hallitus epäonnistui lähes kaikessa?

Neljä vuotta sitten pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen hallituksen muodostaminen oli poikkeuksellisen vaikeaa. Syntyneen kuuden puolueen hallituksen johtaminen oli varmasti ongelmallista, koska mukana oli poliittiset äärilaidat.

Vaikka hallituksella ei ollut pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan yhteistä ideologiaa, oli hallituksella kuitenkin yhteiset tavoitteet. Nämä tavoitteet jäivät kaikki saavuttamatta.

Tulevan hallituksen toimivuuden kannalta on tärkeää selvittää, miksi tämä vaalikausi meni näin huonosti. Suomella ei ole varaa hukata seuraavaa neljää vuotta päättämättömyyteen ja saamattomuuteen.

Seuraavan pääministeri tärkein tehtävä on saada poliittinen prosessi jälleen toimimaan. Hallitukseen osallistuvilla puolueilla pitää olla yhteinen tilannekuva siitä, missä nyt ollaan ja mihin halutaan mennä.

Vaalien jälkeen muodostettavalla hallituksella on edessään mittava urakka. Siitä selviäminen edellyttää yhtenäisyyden lisäksi vahvaa ja taitavaa johtamista.

 

 

Lue lisää

"Kokoomuksen tulos ei ole maaseutumaisten kuntien osalta mairitteleva – puolueen maata viljelevänä kansanedustajana viestistä on otettava opiksi"

Kokoomuksen maaseutuviesti kuntoon

Työllisyystoimet kärkihankkeeksi

Pääministeri Sanna Marin valittiin yksimielisesti SDP:n puheenjohtajaksi — Varapuheenjohtajiksi Malm, Mäkynen ja Skinnari