Maaseudun Tulevaisuus

Herlin kyseenalaistaa Yle-veron

Maaseudun Tulevaisuus 02.03.2015

Sanoma Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin kyseenalaistaa Yleisradion nykyisen maksupohjan ja toiminnan laajuuden. Hänestä Yle ei saisi kilpailla samoilla markkinoilla kuin kaupalliset kanavat ja sen tulisi keskittyä kotimaiseen palveluun.


KARI SALONEN
Antti Herlin hoitaa aktiivisesti maatilaansa Kirkkonummella.

”Yleä ei tarvitse lopettaa, mutta sen asemasta pitäisi käydä aika vakava keskustelu”, sanoo Sanoma Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.
Herlin harkitsisi Yle-veron palauttamista käyttömaksuksi entisen television lupamaksun tapaan.

”Mielestäni vanha järjestelmä oli reilumpi. Ne, jotka käyttävät, maksavat.”

Perusteluna on, että Yleisradio kilpailee verorahoin samoilla markkinoilla kuin ilmoitustuloilla toimiva media ja sen resurssit ovat paisuneet.
”Joku kertoi, että kun muilla on puoluekokouksessa toimittaja tai pari, yleläisiä on useita kymmeniä huoneellisia”, Herlin hämmästelee maanantain Maaseudun Tulevaisuudessa.

”Pitäisi miettiä, mikä on rakenne ja paljonko huvi meille maksaa, kun nyt karsitaan esimerkiksi koulutuksestakin.”
Herlinin mielestä Ylen tulisi keskittyä enemmän kotimaiseen tuottamiseen kuin ulkomaisten tv-sarjojen ostamiseen verorahoilla. Sanoma omistaa kaupallisen tv-kanava Nelosen.

Ei veroja pakoon

Herlin esittää samassa haastattelussa laajemminkin talousnäkemyksiään. Hän edistäisi työllistämistä alentamalla palkkaveroa ja työnanatyjana sivukujuja ja lisäämällä paikallista sopimista. ”Arvioin aiemmin väärin, kun ajattelin, että paikallinen sopiminen on pk-yrityksille isoja vaikeampaa. Tosiasiassa esimerkiksi työaikapankkien hyödyt nähdään nopeammin pienissä yrityksissä, missä työntekijät ja työantajat ovat lähellä toisiaan.”

Perintöveropaikolaiset harmittavat Herliniä, eikä kirkkonummelainen karjankasvattaja, Koneen halliltuksen puheenjohtaja ja Suomen rikkain itse aio sellaiseksi.

”Itse kukin tekee mitä parhaiten sopii. Voi tätä mielessänsä manata, mutta minulle ei ole tullut mieleen lähteä."

Hänestä yhteiskunnan kannalta olisi kuitenkin järkevämpää laskea perintövero nollaan ja verottaa omistuksensiirrosta vasta yritystä myytäessä.

Herlin sanoo saaneensa paljon rikkautta maataloudesta ja jatkaa yhä itse oman lihakarjansa jalostusta.

Otsikkoa muokattu 2.3.2015 klo 17:22 Korvattu sana "Yle-maksun" sanalla "Yle-veron"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT