Hevoset

Akaasia ja Costello ottivat paikkansa Kuninkuuskisan avausmatkalla

Kuningas- ja kuningatarkilvoissa nähdään tänä vuonna urheilun juhlaa. Vermossa jouduttiin jättämään osa kansaa portin ulkopuolelle.
Satu Pitkänen
Risto Tupamäellä oli maalipaalulla aikaa tarkkailla, paljonko pahimmat kilpailijat jäivät Costellon jatkaessa vahvaa juoksuaan.

Ennakkosuosikit ottivat kärjen sekä kuningatar- että kuningaskisassa Vermossa lauantaina, kun tammat ja oriit kisasivat 2 100 metrin matkalla.

Kurikan voimatamma Akaasia johti tammoissa alusta loppuun. Ohjastaja Markku "Faari" Hietanen oli lähdön jälkeen rauhallisin mielin.

” Kun näin hyvällä tammalla saa ajaa, niin kärryillähän saa nautiskella”, Faari suostui myöntämään, kun tarpeeksi kyseltiin hänen tuntemuksiaan.

Akaasi on tehnyt koko kauden hyvää työtä.

Myös omistaja-valmentaja Ari Oja-Nisula oli rauhallisin mielin eikä suostunut ottamaan ylimääräisiä paineita toiselle päivälle: ”Se saa laittaa suosikiksi, joka haluaa.”

Hallitseva ravikuningatar Saaga S teki hurjan juoksun paikaten lyhyen lähtölaukkansa. Se kiri Akaasian tuntumaan maaliin mennessä ja lähtee mailille 0,3 sekuntia jäljessä.

Ensikertalainen Vieskerin Virva lähtee 0,4 ja Virin Camilla sekä toinen ensikertalainen Topmar kumpikin 0,8 sekunnin tasoitusta Akaasialle antaneina.

Oriiden keulat otti vakuuttavalla juoksulla Costello. Se kiri lopussa vahvasti ohi koko matkan johtaneen Välähhdyksen. Costellon voittoaika 21,3a jäi vain kymmenyksen voimassa olevasta Suomen ennätyksestä.

Ohjastaja Risto Tupamäki ihasteli, että vauhti ei tuntunut edes niin kovalta.

”Costello osoitti ääretöntä kovuutta. Kuskin ei tarvinnut kuin istua kyydissä.”

Myös valmentaja Vlle Herttua kehui oriittaan. Hänen mukaansa vasta 7-vuotias ori oli jo ennen Kuninkuusraveja ylittänyt sille tälle kaudelle asetetut tavoitteet.

”Se ei olisi meidän kaveri, jos kasaisimme vielä lisää paineita”, hän muistutti.

”4,5 kilometriä on vielä jäljellä. Olen urheilumies henkeen ja vereen: toivon rehtiä kilpailua. Paras voittakoon!”

Oriissa kisa on - jos mahdollista - vielä herkullisempi kuin tammoissa. Välähdys on Costelloa 0,4, Köppinen 0,6 ja Jokivarren Kunkku 0,8 sekuntia jäljessä. Kunkku jäi lopussa täysivoimaisena pussiin parivaljakon Välähdys-Köppinen taakse.

Vermossa jouduttiin turvallisuussyistä lopettamaan lipunmyynti kesken iltapäivällä ja ihmisiä jäi portin ulkopuolelle. Paikalla oli tässä kohtaa 23 400 maksanutta katsojaa.

Toimitusjohtaja Pia Blom-Johansson kertoo, että sunnuntaiksi saadaan lisää järjestysmiehiä, jotta samalta tilanteelta vältytään.

Perjantaina Vermon lounasraveihin ja iltajuhlaan osallistui 4 600 henkeä, mutta lukua tullaan vielä korjaamaan ylöspäin. Blom-Johanssonin mukaan ihan kaikkia lippuja ei oltu ensilaskentaan saatu.

Vermon yleisötavoite on kolmelle päivälle yhteensä 55 000 kävijää.

MT:n ravistudiossa sunnuntaiaamuna ovat haastattelussa menestysohjastaja Jorma Kontio, Suomen Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo, SM-montén voittajaohjastaja Karoliina Sinkkilä sekä oriasemaa pitävät eläinlääkäri Merja-Liisa Toivonen ja ravivalmentaja Terho Rautiainen.

Katso myös: MT:n ravistudio lauantailta: Ravikimpan vetäjät ovat matkaoppaita lajin pariin

TalkKari Hietasilla Laihialla: "oliko sulla viime vuonna yhtään vapaapäivää?"

"Suku, rakenne ja silmäänkin saa katsoa" - Risto Tupamäen vinkit hevosen ostoon

Lue lisää