Hevoset

Ala-Nikkolat rakentavat varsoista kilpahevosia

Reissut Ranskaan antoivat alkusysäyksen ammattilaisuralle.
Antti Savolainen
Tommi Ala-Nikkolan tallissa on tänä vuonna tavallistakin enemmän varsoja suhteessa aikuisiin kilpahevosiin. 2-vuotias suomenhevosori Ropertto on Farmari2017-tapahtuman ja Seinäjoen raviradan organisoima kimppahevonen, jolle tavoitellaan jopa 800 omistajaa.

Tommi ja Eeva Ala-Nikkola valmentavat hevosia Ilmajoen Nikkolan kylässä. Tommin kotipaikalle on rakennettu vuosien saatossa toimivat tilat maatilan vanhoihin tuotantorakennuksiin.

”Toimintaa on kehitetty ja kehitetään edelleen tulorahoituksella. Kovin isoa velkaa ei ole haluttu tehdä”, Tommi Ala­Nikkola kertoo.

Valmennettavia on yleensä 12–13.

”Määrä on haluttu pitää rajallisena, sillä teemme Eevan kanssa kaiken kahdestaan.”

Valmennettavat ovat pääasiassa nuoria hevosia. Niistä pyritään rakentamaan kilpureita huipulle asti.

”Nuoria on aina ollut paljon, ja tykkäämme tehdä töitä niiden kanssa. Toivotaan, että saadaan varsoista ainakin 76-tason hevosia. Aina se ei tietenkään toteudu”, Tommi Ala-Nikkola sanoo.

”Tänä vuonna varsoja on ollut suhteessa vielä tavallistakin enemmän tallin hevosista. Se näkyy pienenä starttimääränä. Hieman hirvittää, että unohdummeko, kun kilpailemme normaalia vähemmän”, Eeva Ala-Nikkola pohtii mitalin kääntö­puolta.

Tallissa on paljon pitkäaikaisia hevosenomistajia ja kimppahevosia. Kuuluisin lienee 2-vuotias suomenhevosori Ropertto. Farmari2017-maatalousnäyttely ja Seinäjoen ravirata tavoittelevat sille peräti 800 omistajaa.

Päätoiminen ravivalmentaja Tommi Ala-Nikkolasta tuli hieman sattumalta.

”Olin opiskelemassa tradenomiksi, kun Saranpään Ylli sanoi, että pitää sun nähdä muutakin kuin Ilmajokea.”

”Hän tunsi hyvin Erik Skutnabbin, joka valmensi silloin Ranskassa. Lähdin vuodeksi Napille, tulin kotiin ja tein opinnot loppuun. Sitten menin vielä 2,5 vuodeksi takaisin Napille.”

Ranskasta palattuaan Asko Mäki tarjosi Ala-Nikkolalle puolipäivätöitä yksityisvalmentajana. Lisäksi oli muutama oma valmennettava.

”Sen jälkeen olin vielä Värimiehillä yksityisvalmentajana ennen täysipäiväiseksi yrittäjäksi ryhtymistä. En ole oikeastaan tietoisesti pyrkinyt ammattivalmentajaksi. Enemmän se on mennyt niin, että yksi asia on johtanut toiseen.”

Eeva Ala-Nikkolan kotona puolestaan oli ratsastuskoulu.

”Kun on hyvät kelit ja hevoset pärjäävät, niin tuntuu, ettei tämän parempaa hommaa ole. Sitten kun tulee oikein huonot kurakelit ja hevoset eivät mene mihinkään, niin ajattelee, että pääsisikö niillä vanhoilla tradenomin papereilla edes kaupan kassalle”, Tommi Ala-Nikkola veistelee.

Pitkäjänteinen työ palkitsee.

”Parhaat fiilikset saa, kun on itse opettanut ja valmentanut varsan, pääsee kilpailemaan sillä ja jos sattuu vielä voittamaankin.”

Nikkolat valmentavat hevosia pääasiassa kotonaan. Käytössä on hyväpintainen 1 000 metrin suora. Tarpeen vaatiessa käydään myös 15 kilometrin päässä Seinäjoen radalla. Talvella ajetaan paljon Kyrönjoen jäällä. Vanhemmilla kilpahevosilla on tarkoitus aloittaa lähiaikoina mäkitreenit Kurikassa.

Nuoria hevosia valmennetaan periaatteella ”usein, mutta vähän kerrallaan”.

”Toistoja tulee paljon”, Tommi Ala-Nikkola sanoo.

Kun opetuslähtö on ajettu, valmennuksessa siirrytään vetojen ajamiseen. Hevosesta ja sen kilpailusuunnitelmista riippuen niitä ajetaan noin joka kolmas päivä. Kerralla ajetaan neljästä kahdeksaan vetoa. Jos vetoja tulee täydet kahdeksan, niin neljän ensimmäisen jälkeen hevoset saavat reilun hengähdystauon.

”Yksinkertaisella sapluunalla pyritään menemään. Hevosten pitää saada riittävästi rasitusta ja lepoa”, Tommi Ala-Nikkola tiivistää.

”Jalkoja kylmätään paljon. Uskomme myös vahvasti ihan vanhaan kunnon pliistraamiseen”, Eeva Ala-Nikkola kertoo.

Hieroja vierailee tallilla säännöllisesti. ”Pitää muistaa, että ravihevoset ovat urheilijoita. Niitä pitää huoltaa. Jos joku uusi hoito osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan käyttää. Tärkeintä on kuitenkin jatkuvuus ja kultaisen keskitien löytäminen”, Eeva Ala-Nikkola sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Susanna Back ja Ville Nisonen tarjoavat asiakkaille räätälöityjä hevosalan palveluita: "Paras mainos on menestyminen ja näkyminen raveissa"

MT Ravit: Mitkä ovat ohjastajien mietteet juuri ennen lähtöä? Suuri Suomalainen Derby-ravien tunnelmia talli-alueella

Kuopion Sorsasalon raviradan varikkoalueella hyörii ravien aikana useita vihreäpukuisia henkilöitä: "Katsotaan, että kaikki sujuu ja hoidetaan mahdollisia ongelmatilanteita"