MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Hevoset

Hevosurheilu jäi ilman valmennustukia – näin Olympiakomitea kommentoi

Rahanjakopäätökset teki tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) Olympiakomitean esityksen pohjalta.
Sanne Katainen
Ypäjän Hevosopisto jäi ilman tukea muun muassa siksi, ettei heidän toimintansa ole Olympiakomitean tulkinnan mukaan varsinaista urheiluakatemiatoimintaa.

MT kertoi torstaina, että keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi järkyttyi hevosurheilun jäämisestä ilman tukea urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten rahanjaossa.

Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että olympiakomitea toimii ministeriön asiantuntijaorganisaationa urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten toiminnan arvioinnissa. Paananen huomauttaa, että Olympiakomitean antamissa lausunnoissa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemiä hakukriteereitä.

Avustusta voivat saada "Suomen Olympiakomitean tunnustamat, alueelliset tai valtakunnalliset urheiluakatemiat, joiden tehtävänä on mahdollistaa nuorille, kansainväliselle huipulle tähtääville urheilijoille päivittäisen valmentautumisen ja opiskelun yhdistämisen mahdollisuudet".

Hakukriteerien mukaan urheiluakatemiat voivat hakea avustusta järjestämiensä tukitoimintojen koordinaatioon sekä asiantuntijapalveluiden kustannuksiin. Lisäksi tukea voi hakea Suomen Olympiakomitean määrittämän valtakunnallisen kehitystehtävän toteuttamiseen.

Tällaisia valtakunnallisia kehitystehtäviä ovat huippu-urheilun valtakunnallisen tietojärjestelmän kehittäminen, urheilijan terveyttä edistävän harjoittelun kehittäminen sekä huippu-urheilijan suorituskyvyn kehittäminen.

Paanasen mukaan Ypäjän Hevosopiston toiminta ei ole varsinaista urheiluakatemiatoimintaa, eikä heidän valmennuskeskuksille kohdennettu kehitystehtävähaku kohdistunut tänä vuonna annettuihin kolmeen pääluokkaan.

"Nämä kolme pääluokkaa ovat olleet kriteereissä vuodelle 2019 ja 2020. Olympiakomitea on omassa lausunnossaan ollut johdonmukainen", Paananen painottaa.

Urheiluakatemiaohjelman johtaja ei suostu ennakoimaan sitä, jääkö Ypäjän Hevosopisto myös tulevaisuudessa ilman tukea. Hän muistuttaa, että Olympiakomitean toimintaa ohjaa vuonna 2020 käyttöön otettava Urheiluakatemiatoiminnan ohjeisto sekä kehittämisavustusta voimassa olevat kriteerit.

Lue lisää:

Keskustan Kemppi järkyttyi huippu-urheilun valmennuksen rahanjaosta: "Ei voi olla niin, että tuen ulkopuolelle jätetään koko hevosurheilu"

MT Hevoset
Lue lisää

Tonnilla täyteen bonusjärjestelmään: näin kyläkauppa tulee takaisin – "Palaamme osuuskuntatoiminnan juurille"

Hyppy huippu-urheilijasta tavikseksi oli Joona Puhakalle henkisesti raskas, vaikka taskussa oli tutkinto ja töitäkin löytyi – "Viisi vuotta meni, että löysin paikkani ja arvoni"

Idea, joka ei jättänyt Joona Puhakkaa rauhaan: Ex-uimahyppääjän yritys sitoo hiilipäästöt vähintään sadaksi vuodeksi puihin

Kyra Kyrklund kulki pitkän tien kuusiin olympialaisiin – "Sohvan pohjalta ei ponnisteta huipulle, vaan pitää näyttää, että on valmis tekemään enemmän kuin muut"