Seppo Laine sai kutsun kenttäratsastuksen mekkaan – sitten Badminton peruttiin - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Seppo Laine sai kutsun kenttäratsastuksen mekkaan – sitten Badminton peruttiin

Englannissa pienen kylän laidalla sijaitsevalle kilpailupaikalle saapuu kisaviikonloppuna satojatuhansia katsojia. Tuomaristoon ja toimitsijoiksi valikoituvat alan kovimmat huiput.
Kati Hurme
Seppo Laine on kiitollinen siitä, että on päässyt kehittämään maamme kenttäratsastuksen tasoa Suontaan kartanon mailla Hattulassa.

Arvostettu kenttäratsastuskilpailu Badminton on verrattavissa tenniksen Wimbledoniin tai Formula 1 -osakilpailuun Monacossa. Kilpailun voitto on lajin parissa verrattavissa arvokilpailukultaan. Siksi hattulalainen ratsastusvaikuttaja Seppo Laine oli erittäin yllättynyt saatuaan kutsun kilpailun kolmehenkisen Ground Juryn eli päätuomariston jäseneksi.

”Ei olisi ikinä tullut mieleenikään, että minut kutsuttaisiin sinne. Se tuli ihan puun takaa, enkä tiedä vieläkään, mitä kautta he minut valitsivat.”

Laine on kahdenkymmenen vuoden ajan toiminut kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kenttätuomarina. Alussa pääasiassa Suomessa ja Ruotsissa, viimeiset kymmenen vuotta ympäri maailmaa. Työ on vienyt hänet kaukaisiin ja ratsastusurheilun kannalta kiehtoviin maihin kuten Intiaan, Meksikoon, Etelä-Afrikkaan ja Uuteen-Seelantiin.

Kilpailuissa ei jää aikaa kierrellä nähtävyyksiä, mutta reissuilta jää käteen paljon muuta. Laine asuu välillä paikallisissa perheissä ja pääsee näin näkemään syvemmältä paikallista elämää. Ystävyyksiä on muodostunut, Laine esimerkiksi kutsuttiin viime vuonna Intiaan häihin.

”Reissut ovat myös hyvin opettavaisia. Tapahtumissa on monia taitavia ammattilaisia, ja olen oppinut paljon esimerkiksi maastoratojen suunnittelusta. Olen ottanut hyviä juttuja käyttöön täällä Suomessa. Olen saanut myös uusia ideoita valmennukseen”, maajoukkueen valmentajanakin kahteen otteeseen toiminut Laine kertoo.

Pitkällä urallaan hevosurheilussa Laine kilpaili menestyksekkäästi kolmessa ratsastuksen olympialajissa, kenttä-, koulu- ja esteratsastuksessa 1980–90-luvuilla. Hän saavutti lukuisia SM-mitaleja, koulutti ja kilpaili esteissä aina 150-tasolla ja koulussa vaativalla tasolla asti.

Laine on myös ratsastuksenopettaja ja valmentaa Suontaan kartanolla. Laineen perustama Suontaan Ratsastajat ry järjestää vuosittain kansalliset kenttäratsastuskilpailut kartanon upeilla mailla. Laine on tullut tutuksi myös ratsastuskommentaattorina ja selostajana.

”Kenttäkilpailu järjestetään aina heinäkuun kolmannella viikolla. Meillä on ollut täällä viimeksi ponien SM-kilpailut. Tänä vuonna olisi jo 15. kerta.”

Keväisin järjestettävän Badminton Horse Trialsin peruuntuminen koronapandemian vuoksi on valtava pettymys. Maastoratapäivänä lauantaina Badminton Housen kartanon mailla Etelä-Gloucestershiressä Englannissa vierailee jopa 250 000 kävijää. Tapahtuma tavoittaa television, digitaalisen ja printtimedian kautta miljoonia urheilufaneja ympäri maailman.

Laine on käynyt Badmintonissa kerran aikaisemmin. Kisapaikka sijaitsee keskellä maaseutua pienessä kylässä. Tie Badminton Houselle on kapea, lähes yksisuuntainen. Siitä huolimatta tapahtumaan saapuu siis vuosittain satojatuhansia katsojia.

”Ihmispaljous on jotain ihan käsittämätöntä. Tunnelma on siksi ihan ainutlaatuinen erityisesti suosikkiesteillä kuten vesillä.”

Badmintonin pelottavan kuuluisa maastorata on vaatimustasoltaan maailman vaativimpia, arvokilpailut mukaan lukien. Vuoden 2019 maastoradan pituus oli noin 6,7 kilometriä ja sisälsi 33 tehtävää. Ratsukoilta vaadittiin keskinopeus 570 metriä minuutissa, joka on reilut 32 kilometriä tunnissa. Ihanneaika tämän kokonaisuuden suorittamiseen oli vajaat 12 minuuttia.

Laine tuntee nykyisen ratamestarin Eric Winterin. "Pidän hänen rakennusfilosofiastaan. Hän hakee kenttäratsastuksen perinteistä, luonnonmukaista rakentamistyyliä."

Alun perin kenttäratsastuksessa oli tavoitteena hypätä esteitä, jollaisia maastossa voi tulla vastaan kuten ojia, aitoja tai muureja. "Laji on muuttunut teknisemmäksi, myös ratsukoiden turvallisuuden parantamiseksi. Välillä rakentamisessa mennään jo liiankin kauas alkuperäisestä ajatuksesta.”

Päätuomariston jäsenenä Laineen tehtävänä olisi varmistaa kilpailun turvallinen ja reilu läpivienti. Päätuomaristo tekee päätökset esimerkiksi ratsukon suorituksen hylkäämisestä, ratojen muutoksista tai osakokeen keskeyttämisestä.

”Ehdimme jo tuomariston jäsenten kesken käydä puhelinneuvotteluja siitä, miten suhtautuisimme erilaisiin tilanteisiin. Kyseessä on niin iso tapahtuma, joka televisioidaan. Tuomaristo tekee kovia päätöksiä. Siksi on tärkeää, että olemme etukäteen miettineet erilaisia eteen tulevia mahdollisia tilanteita.”

Badmintonin järjestämisessä on mukana iso joukko ammattilaisia ja kokeneita toimitsijoita, jotka ovat itsekin tuomareita. Laineella on aiempaa kokemusta nuorten hevosten MM-kisoista ja nuorten ratsastajien EM-kilpailuista.

”Ajattelisin, että vahvuuksiani ovat puolueettomuus, koska olen suomalainen. Minulla ei ole kytköksiä ratsastajiin. Olen myös tiimipelaaja, mikä on tässä hommassa pakollista. Olen myös itse kilpaillut kaikissa kenttäratsastuksen kolmessa lajissa.”

Kun koronaepidemia jossain vaiheessa väistyy ja kansainvälinen kilpailutoiminta jatkuu, Laine toivoo saavansa uudestaan kutsun Badmintoniin.

Sitä odotellessa hän jatkaa lempityötään, eritasoisten ratsukoiden valmentamista, ja Suontaan kartanon oman kenttäratsastuskilpailun järjestelyjä.

Lue lisää

Uskoisitko suomenhevoseksi? Virolahdella asuva ori yltää kouluratsastuksessa tasolle, jolla ei kilpaile sen rodussa kukaan muu – "Kiitän joka päivä, kun sillä ratsastan"

Ratsastajainliiton urheilujohtaja: "Omaa hevosta minulla ei ole koskaan ollut"

"Jos en täällä Englannissa ole maailmanhuippuja vastaan kilpailukykyinen, ei arvokisoihin ole järkeä lähteä"

Video: Tältä näyttää ratsastusretki Luomajärven Hevoskievarissa, joka palkittiin vuoden maaseutumatkailuyrityksenä