Hevoset

Haaveiletko cowboyn urasta? Keski-Pohjanmaalla koulutetaan oikeaksi karjapaimeneksi

Koulutus on tarkoitettu ihmisille, joilla on jo hevoskokemusta. Hevonen tuodaan mukaan itse.
Kai Tirkkonen
Karjapaimennuksesta on kaavailtu tiloille mahdollista matkailuvalttia. Kuvassa suomalainen cowboy Heikki Saukko Pyhäjärveltä.

Oletko haaveillut paimentavasi karjaa ratsain kohti auringonlaskua?

Cowboy-unelmien toteuttamiseksi ei tarvitse lähteä preerialle saakka. Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Kaustisella tarjoaa aiheesta kiinnostuneille karjapaimennuskoulutusta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun karjapaimennusta opetetaan Suomessa yhtä laajassa mittakaavassa. "Olemme innolla mukana. Onhan tämä huikean mielenkiintoista", sanoo Leena Ylitalo Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta.

Kokonaisuudessaan koulutus kestää 1,5 vuotta. Karjapaimennuksen voi suorittaa myös hevostalouden perustutkinnon osana.

Koulutus on tarkoitettu ihmisille, joilla on jo hevoskokemusta. "Täytyy olla aika hyvä perusratsastustaito ja hevonen käytettävissä."

Hevonen tuodaan mukaan koulutukseen itse. Ratsun on syytä olla peruskoulutettu ja maastossa liikkumiseen soveltuva, Ylitalo ohjeistaa.

Niitä harjaannutetaan koulutuksessa erilaisiin tehtäviin. Karjapaimennuksessa on hyötyä, jos hevonen osaa esimerkiksi peruuttaa nopeasti.

Koulutuksessa harjoitellaan eritoten nautojen paimennusta. Paimennus tulee tapahtumaan eri paikoissa riippuen yhteistyötilojen sijainnista.

"Kaustisella nautoja ei ole, joten meidän oppimisympäristössä paimentaminen ei ole mahdollista", Ylitalo toteaa.

Lähiopetuspäiviä on kaksi kuukaudessa. Lisäksi koulutukseen sisältyy itsenäistä opiskelua.

Idean isä, cowboy Kari Kallonen on iloinen koulutuksen toteutumisesta Keski-Pohjanmaalla. Alan koulutusta etsinyt Kallonen otti yhteyttä eri tahoihin ministeriötä myöten. Koska sitä ei löytynyt, ainoa vaihtoehto oli lähteä kehittämään koulutusta itse.

Koirien tekemänä paimennus on Suomessa huomattavasti karjapaimennusta yleisempää.

Suomesta löytyy silti kokeneitakin karjapaimenia ja alan kilpailuissa on käynyt tuomaristoa Yhdysvalloista saakka, Kallonen sanoo.

Monien lajista kiinnostuneiden on kuitenkin ollut haastavaa jalkautua - tai pikemminkin ratsastaa - maatiloille saakka.

Useilla tiloilla lehmiä ei juuri siirrellä, joten paimennuksellakaan ei ole tarvetta. Toiset taas ovat olleet huolissaan paimenten karjankäsittelytaidoista. "Syntyi käsitys, että suurin este paimentamaan pääsemiseen on, ettei osaamisesta ole näyttöä."

Karjapaimenille hyödyllistä olisi osata tulkita sekä hevosen että lehmän käytöstä. Karjapaimennuskoulutuksessa eläinten käyttäytymistä opettaa muun muassa Tuire Kaimio.

Karjapaimennus voisi olla tiloille matkailuvaltti, Kallonen pohtii. Maatalousyrittäjä voisi käydä koulutuksen ja myydä sitten paimennuspalvelua. "Aika monella suomalaisella karjatilalla on myös hevosia", Kallonen perustelee.

Esimerkiksi viikonloppu, jossa pääsisi kokeilemaan tilalla karjapaimennusta hevosilla, voisi olla asiakkaille tarjottava elämys.

Karjapaimen taas voisi tarjota tiloille palveluna karjan siirtopalvelua, hän aprikoi. Myös porot voisivat tulla kysymykseen. "On hirveän hidasta siirtää karjaa jalan. Se antaisi viljelijälle peliaikaa muihin töihin."

Vaikka Suomessa karjapaimenia harvoin näkee, karjapaimennus ei ole vain menneen maailman työtä. "Yhdysvalloissa cowboy on erittäin merkittävä ammatti."

Koulutukseen sisältyykin vapaaehtoinen kansainvälinen työssäoppimisen jakso. Ilmoittautuminen alkaa 1.10.2020.

Lue lisää:

Video: 14 sonnin laumaa ajava "Yppärin cowboy" on komea näky – Heikki Saukko paimentaa kesäisin karjaa ja ajaa talvisin puita

Oululainen kaupunki-cowboy tekee country-musiikkia, jota kuunnellaan Yhdysvalloissakin: "Musiikki valitsi tekijänsä"

Lue lisää

Video: 14 sonnin laumaa ajava "Yppärin cowboy" on komea näky – Heikki Saukko paimentaa kesäisin karjaa ja ajaa talvisin puita

Heikki Saukolla on hieman erikoisempi eläkepäivien harrastus: "Lapsena tykkäsin leikkiä Tex Willeriä ja se ei sitten koskaan loppunut"

Katso video: Cowboyt tositoimissa keskellä kaupunkia – pitkäsarvinen karkuri juoksi sisälle toimistorakennukseen

Oululainen kaupunki-cowboy tekee country-musiikkia, jota kuunnellaan Yhdysvalloissakin: "Musiikki valitsi tekijänsä"