Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

MMM: Hevosenlantaa voi levittää suoraan peltoon kompostoimatta – jos peltokäyttö ei ole mahdollista, useat toimijat ottavat lantaa vastaan

Ruokavirasto ylläpitää listaa lannoitevalmistealan toimijoista, mutta siinä ei ole eritelty, ketkä ottavat vastaan hevosenlantaa.
Sanne Katainen
Moni eteläisessä Suomessa sijaitseva hevostalli on kuulunut Fortumin HorsePower-palveluun, jossa lanta haetaan tallilta energialaitokselle. Palvelu lakkaa helmikuussa, eikä osa talleista tiedä, mihin lannan saisi jatkossa hävitettyä.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) oikoo käsityksiä, joiden mukaan hevosenlannan hyödyntämiselle olisi esteitä. Hevosenlantaa voi muun muassa levittää suoraan peltoon sellaisenaan.

"Suomessa ei ole koskaan ollut sellaista lainsäädäntöä voimassa, mikä olisi asettanut suomalaisen hevosenlannan käytölle hankalampia tai monimutkaisempia vaatimuksia (kuin muissa EU-maissa keskimäärin)", ministeriön asiantuntijat kertovat.

Moni eteläisessä Suomessa sijaitseva hevostalli on kuulunut Fortumin HorsePower-palveluun, jossa lanta haetaan tallilta energialaitokselle. Palvelu lakkaa helmikuussa, eikä osa talleista tiedä, mihin lannan saisi jatkossa hävitettyä. Paikoin lannanlevitysalaa on hyvin rajallisesti.

MMM:n mukaan hevosenlantaa ei tarvitse patteroida eli käytännössä kompostoida ennen levitystä peltoon. Pelkkää lantaa tai lantaa ja turvekuiviketta sisältävä seos on lannoitteena parempaa kuin lannan ja sahanpurun seos.

"Jos lannan levittäjä on mukana ympäristökorvausjärjestelmässä, lantaa voi levittää pellolle ympäristösitoumuksen typpi- ja fosforirajojen puitteissa. Lantaa vastaanottava viljelijä voi myös osana ympäristösitoumusta saada korvausta kuivalannan vastaanotosta ja levityksestä. Tämä mahdollisuus sisältyy lohkokohtaiseen toimenpiteeseen Ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen", ministeriöstä neuvotaan.

Levityksessä on otettava huomioon myös nitraattiasetuksen säännöt muun muassa levitysajoista.

Lannan poltto vaatii lupaa joko kunnaneläinlääkäriltä tai ympäristöviranomaisilta. Fortumin myytyä Järvenpään voimalaitoksensa Vantaan energialle, MMM:n ja ympäristöministeriön tiedossa ei ole yhtäkään energialaitosta, joka polttaisi lantaa.

Hevosenlannan hyödyntämistä edistettiin vuonna 2018 päättyneessä Helmet – Hevosenlannasta menestystarinoiksi -hankkeessa. Siinä mukana ollut johtava asiantuntija Matti Arffman Envitecpolis Oy:stä kertoo, että eteläisessä Suomessa on useita toimijoita, jotka ottavat lantaa vastaan, jos mahdollisuutta sen levittämiseen pelloille ei ole.

Esimerkiksi Porvoossa Metsäpirtin multa-asema ottaa vastaan hevosenlantaa kuivikkeineen sopimustoimittajilta.

Vapolla on oma lannankeräyspalvelunsa. Myös Biolan ottaa vastaan ja jalostaa hevosenlannasta tuotteita.

Palopuron biokaasu Hyvinkäällä ottaa vastaan hevosenlantaa. Humuspehtoorille Pälkäneelle lantaa voi viedä maksutta.

Useilla jätekeskuksilla on lannankäsittelylupa. Lisäksi kompostointi- ja vastaanottolupia on eri puolilla Suomea kymmenillä pienemmillä toimijoilla, kuten maanrakennusyrityksillä. Hinnat vaihtelevat toimijoittain.

Ruokavirasto ylläpitää listaa lannoitevalmistealan toimijoista, mutta siinä ei ole eritelty, ketkä ottavat vastaan hevosenlantaa.

Lue myös:

"Olemme kauhuissamme": Ravitalli pelkää hukkuvansa kakkaan, kun Fortumin lantapalvelu yhtäkkiä lakkaa

Fortum lopettaa kuivike- ja lantahuoltopalvelun tarjoamisen helmikuussa

MT Hevoset
Lue lisää

Tämä urakoitsija luopuisi traktorissaan ennemmin ilmastoinnista kuin automaattiohjauksesta – huipputekniikalla lanta leviää kilon tarkkuudella

Lannan käytön suunnittelu hyödyttää viljelijää

"Olemme kauhuissamme": Ravitalli pelkää hukkuvansa kakkaan, kun Fortumin lantapalvelu yhtäkkiä lakkaa

Lukijalta: "Näin toimien fosforia erottelevan sikatilan fosforin käyttö alenisi yli 40 prosenttia"

MT Hevoset