Hevoset

Hevosopisto pitää virallisen yhtiökokouksen 1.3. – ei ole selvillä, tyytyvätkö ylimääräistä kokousta vaatineet omistajat tilanteeseen

Koulutusyhtiön kaupallinen toiminta putosi viime vuonna kolmanneksen, kertoo yhtiökokouksesta kertova tiedote.
Jarno Mela
Hevosopisto työllistää noin 70 henkilötyövuoden edestä. Henkilöstön sisällä on isoja eroja kokemuksissa johtamisesta, mikä on poikinut kantelun Aviin.

Hevosopiston hallitus tiedotti maanantaina iltapäivällä, että se kutsuu varsinaisen yhtiökokouksen koolle neljän viikon kuluttua eli maanantaina 1. maaliskuuta. Esillä ovat yhtiöjärjestyksen mukaiset asiat. Niihin kuuluu muun muassa tilinpäätös.

Neljä koulutusyhtiön kuudesta omistajasta – Suomen Ratsastajainliitto (SRL), Suomen Hippos ja Ypäjän ja Jokioisten kunnat – esitti jouluaaton aattona vaatimuksen ylimääräisestä yhtiökokouksesta. Hallitus torjui sen sekä jälkikäteen esitetyn vaatimuksen kaikkien hallituksen jäsenten erosta, koska omistajien näkemykset yhtiön tilanteesta ovat menneet ristiin.

Aluehallintovirastoon (Avi) jätettiin viime viikon torstaina työsuojelua koskeva kantelu, jossa on mukana 16 allekirjoittajaa. Kantelun sisällöstä ja siitä, millä aikataululla ja miten Avi kantelun ehtii käsitellä, ei ole tietoa.

SRL kertoi kantelun jälkeen jatkavansa ylimääräisen kokouksen vaatimista. Hevosurheilun mukaan kantelun tultua julki myös muut kolme vaativat asiaa. Aiheesta oli jo toimitettu Hevosopistolle kertaalleen lakimiesten vaatimus.

Maanantain aikana ei vielä selvinnyt, tyytyvätkö omistajat nyt normaaliin kokoukseen, joka onnistutaan järjestämään nopeutetusti lähes kuukautta normaalia aiemmin.

Valtio ja Forssan kaupunki eivät ole halunneet ylimääräistä kokousta.

Hevosopiston hallituksen puheenjohtaja Thomas Stenius toisi maanantaina hallituksen viestin, että tärkeintä on taata opiskelijoiden turvallisuus koronatilanteessa ja hevosten hyvinvointi. Henkilökunta on toistamiseen vuoden sisään koronan vuoksi lomautettuna.

"Hevosopiston hallitus on todella sitoutunut tehtäväänsä ja pitää tärkeänä sitä, että Hevosopisto Oy:n vuoden 2020 tilinpäätös voidaan saattaa loppuun ja antaa yhtiön taloudellisesta tilasta omistajille ja sidosryhmille oikea kuva", hän toteaa tiedotteen mukaan.

Yhtiön liikevaihto laski viime vuonna koronan vuoksi liki miljoona euroa. Se on noin kolmannes vuoden 2019 kaupallisen toiminnan osuudesta.

Hevosurheilun valmennuskeskuksen toiminta sekä muu tapahtumiin ja kursseihin liittyvä liikevaihto oli vuonna 2019 2,9 miljoonaa. Sen ansiosta lähellä konkurssia muutama vuosi sitten käynyt koulutusyhtiö punnersi juuri ja juuri kannattavaksi.

Opetuksen rahoitus oli viime vuonna 4,2 miljoonaa, vuonna 2019 4,7 miljoonaa.

Varsinainen yhtiökokous järjestetään tiedotteen mukaan koronapandemian aiheuttamien ja viranomaisten asettamien kokoontumisrajoitusten puitteissa.

Koulutusyhtiöllä on takana reilu kolme vuotta sitten alkanut kova saneeraus, jossa on takana muun muassa ammatillisen koulutuksen

Henkilökunnan kokemukset huonosta johtamisesta nousivat pintaan syyskuussa Hevosurheilun artikkelista. Aluehallintovirastosta ei löytynyt ilmoituksia, jotka olisivat koskeneet Hevosopiston ongelmia ennen viime viikkoa.

Omistajia ei tyydyttänyt yhtiön hallituksen tekemä selvitys eivätkä ne myöskään halunneet odottaa Taloustutkimuksen teettämää selvitystä, jonka tuloksien mukaan enemmistö henkilöstöstä on tyytyväinen tilanteeseen, yhteensä noin neljännes ei vastannut tutkimukseen tai oli tyytymätön.

Lue myös:

Uutistausta: Onko Hevosopiston umpisolmu jo mahdoton avata?

Uutistaustan lopusta avautuu osa viime kuukausien uutisista.

MT Hevoset
Lue lisää

Hevosopiston uusi puheenjohtaja Laura Airaksinen myöntää koulutusyhtiön sisäiset vaikeudet – "Kaikki energia ja voimavarat pitää silti nyt pystyä kohdentamaan luottavaisesti kohti tulevaa"

Hevosopiston hallituksen puheenjohtaja vaihtui – ruoriin palaa Laura Airaksinen

Uutistausta: Hevosopistolla ratkaisujen maanantai – "ongelmat eivät katoa, vaikka johtoon tulisikin vaihdoksia"

Hevosopiston talouskamppailu jatkuu toista vuosikymmentä – ainakin kuudet yt-neuvottelut sitten vuoden 2013

MT Hevoset