Hevoset

Euroopan herpesvirustilanne jatkaa SRL:n valmennus- ja kilpailutoiminnan keskeytystä 11.4. asti

Eläinlääkäri arvioi taudin tulon Suomeen olevan vain ajan kysymys.
Olga Temonen
Suomen Ratsastajainliitto jatkaa maajoukkue- ja liittovalmennusten sekä liiton alaisen kilpailutoiminnan keskeytystä 11.4. asti.

Suomen Ratsastajainliitto (SRL) jatkaa maajoukkue- ja liittovalmennusten sekä SRL:n alaisen kilpailutoiminnan keskeytystä 11.4. asti. Tällä pyritään estämään aggressiivisen hevosten herpesviruksen EHV-1:n leviäminen, liitto perustelee tiedotteessaan.

SRL myös suosittelee välttämään hevosten liikuttamista tallilta toiselle keskeytyksen aikana.

”Euroopassa on havaittu epidemian aikana 17 kuolemaa. Nämä ovat vain ne tapaukset, jotka on raportoitu Kansainväliselle Ratsastajainliitolle FEI:lle. Tapauksia voi kuitenkin olla huomattavasti enemmän”, hevoseläinlääkäri Liisa Harmo sanoo tiedotteessa.

SRL:n hallituksen päätös pohjautuu FEI:n asettamaan 12:n maan kansainvälisten kilpailujen keskeyttämiseen. Niihin kuuluvat myös Ruotsi ja Viro. FEI:n tauko jatkuu 11.4. asti. FEI suosittelee myös, että kaikki Euroopan kansalliset liitot peruuttavat kansalliset tapahtumansa hevosten liikkumisen rajoittamiseksi.

”Vaikka nyt ei ole kilpailuja, hevosia tulee kuitenkin jatkuvasti rajan yli. Esimerkiksi viime kuussa 150 hevosta, eikä niiltä Suomessa edellytetä maahantulokaranteenia. Meillä ei ole vielä todettu näitä tapauksia, mutta on vain ajan kysymys, koska tauti tulee Suomeen”, Harmo arvioi.

”Emme halua edesauttaa viruksen leviämistä kilpailu- tai valmennustilaisuuksissa. Niihin saattaisi osallistua hevosia, joiden kanssa samassa tallissa voi asua juuri Keski-Euroopasta saapuneita hevosia. Tämänvuotisen epidemian on aiheuttanut selvästi tavanomaista ärhäkämpi virus”, Harmo sanoo.

Tiedotteen mukaan herpesvirus on hyvin yleinen hevosilla ja varsinkin sen hengitystiemuotoa esiintyy Suomessa jatkuvasti. Neurologisia tapauksia on vuosittain maassamme ollut korkeintaan muutama.

”Tallit voivat jatkaa normaalia toimintaa, mutta on hyvä kiinnittää tavallista parempaa huomiota hygieniaan. Harrastajien tulisi käydä vain yhdellä tallilla. Ammattilaiset osaavat ottaa tilanteen huomioon ja ehkäistä taudin leviämistä heidän mukanaan. Hevosen siirto pieneltä tallilta toiselle pienelle tallille on edelleenkin mahdollista, jos kummallakaan tallilla ei ole yhteyttä tuontihevosiin", Harmo sanoo.

Hän kertoo, että rokotus ei suojaa herpeksen neurologiselta muodolta, mutta vähentää viruskuormitusta ja mahdollisuutta taudin neurologisen muodon leviämiseen.

MT Hevoset
Lue lisää

Aggressiivinen herpesvirus estää edelleen kansainväliset ratsastuskilpailut 11:ssä Euroopan maassa

Ratsastuksen kilpailu- ja valmennustoiminta jatkuu maanantaina – tapahtumajärjestäjä kantaa vastuun koronaturvallisuudesta

Tunnistaja kulkee suojavarusteissa, kengittäjä desinfioi työkalunsa – hygienia ja tautisuojaus talleilla vaatii nyt tarkkuutta

Ihmisten ja hevosten virusten puristuksissa: Anu Niskanen kertoo italialaisen Gocciadoron tallin haasteista

MT Hevoset