Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Ratsastuksen kilpailu- ja valmennustoiminta jatkuu maanantaina – tapahtumajärjestäjä kantaa vastuun koronaturvallisuudesta

Koronan lisäksi hevosalan pitää olla varuillaan hevosten herpesviruksen takia.
Ratsastuskilpailuja ja -valmennuksia voi järjestää maanantaista alkaen. Arkistokuvassa Marja Tetri-Rantanen ja Pörnä-Poika Suomenratsujen kuninkaalliset -tapahtumassa.

Ratsastuksen kilpailu- ja valmennustoiminta jatkuu ensi maanantaista 12.4. alkaen. Asiasta päätti Suomen Ratsastajainliitto (SRL) torstaina 8.4. SRL:n toiminnanjohtaja Jukka Koivisto korostaa tiedotteessa koronaturvallisuuden merkitystä.

"Kilpailu- ja valmennustoimintaa voidaan ottaen huomioon koronapandemiaan liittyvät alueelliset ja valtakunnalliset viranomaisohjeet sekä SRL:n oma ohjeistus."

SRL muistuttaa, että tapahtumajärjestäjän vastuulla on tehdä tarkka suunnitelma tapahtuman turvalliseen läpivientiin, tiedottaa siitä kaikille osallistujille ja valvoa sen toteutumista. Järjestäjällä pitää koronan leviämisalueilla olla nimilista tapahtumassa käyneistä ihmisistä. Kaikille yli 12-vuotiaille suositellaan kasvomaskin käyttöä aina muutoin kuin ratsailla.

Koronan lisäksi varuillaan on oltava myös hevosten herpesvirus EHV-1:n kanssa. SRL:n mukaan Kansainvälinen Ratsastajainliitto (FEI) alkaa 12.4. palauttaa kilpailutoimintaa niissä 12 maassa, joissa on esiintynyt Espanjasta lähtöisin olevaa EHV-1-virusta. Kilpailutoimintaan palaaminen tapahtuu näissä maissa tiukkojen määräysten mukaisesti.

Suomessa ei ole esiintynyt SRL:n mukaan yhtään ulkomailta peräisin olevaa EHV-1-virustartuntaa.

Ratsastajainliitto suosittelee, että kilpailuihin ja valmennuksiin osallistuvien hevosten lämpö mitataan päivittäin ja tulokset kirjataan ylös. Hevosen lämmön seuranta ennen kilpailupaikalle tuloa pitää tarvittaessa esittää järjestäjälle. Myös hevosen yleisvointia pitää seurata tarkasti, ja siihen kannustetaan myös kilpailupaikkojen stewardeja ja eläinlääkäreitä. Yleisvoinniltaan jollain tavalla poikkeavaa hevosta ei saa tuoda kilpailupaikalle tai valmennukseen.

Ulkomailta tuotua hevosta ei saa tuoda kilpailupaikalle tai valmennuksiin ennen kuin se on ollut vähintään 14 päivää karanteeniolosuhteissa, ja pysynyt terveenä.

Tarkempia ohjeita löytyy SRL:n tiedotteesta

Ratsastajainliiton suositukset:

  • Kilpailijoiden rajaaminen ryhmiin tarkkaan rajatuilla luokilla ja luokkatarjonnalla. Selvät kategoriat ja ikäryhmät auttavat tässä.
  • Riittävän väljät aikataulut, jotta kilpailupaikalla on mahdollisimman pieni määrä osallistujia kerrallaan.
  • Kilpailijoille ohjeistus lähteä kisapaikalta heti suorituksen jälkeen.
  • Kilpailupaikalle vain minimäärä apujoukkoja ratsukon mukana. Sisätiloissa saa olla vain alueen AVIn määrittämä määrä ihmisiä.
  • Verryttelyalueen henkilömäärä on rajattu.
  • Mahdolliseen palkintojenjakoon vain max. 1–3 parasta.
  • Toimihenkilöillä on käytössään kertakäyttöhanskat.
  • Estekilpailuissa rataan tutustuminen kontrolloidusti viranomaisohjeita ja etäisyyksiä noudattaen, riittävästi aikaa tutustumisen toteuttamiseen.
  • Ratapiirroksia esillä useissa paikoissa, ja niissä suhteutettujen välien etäisyydet ilmoitettuna.
MT Hevoset
Lue lisää

Aggressiivinen herpesvirus estää edelleen kansainväliset ratsastuskilpailut 11:ssä Euroopan maassa

Suomen Hippos suosittelee 14 vuorokauden karanteenia talliin muuttaville sekä ulkomailta palaaville hevosille

Herd ja Manninen nousivat SRL:n hallitukseen

Vierasblogi: Aikaa ja tilaa unelmille

MT Hevoset