Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Ratsu- ja pienhevossuunnan oriit arvostelussa lauantaina Ypäjällä – kantakirjauksesta suora lähetys

Kevään ratsuoripäiviä jouduttiin siirtämään koronan ja myös hevosten herpesviruksen vuoksi. Ne jaettiin kahteen erään niin, että suomenhevoset saapuvat arvosteluun tänä viikonloppuna.
Sanne Katainen
Suomenpienhevosori Kankalon Morgan osallistui viime syyskuussa Johanna Valmusen ratsastamana Ypäjällä Suomenratsujen kuninkaallisiin. Se on yksi viidestä jalostusarvosteltavasta pienhevossuunnan oriista.

Ratsusuunnalle on tarjolla yhdeksän suomenhevosoria ja pienhevossuunnalle viisi. Pienhevossuunnalla kaksi arvioidaan ratsain ja kaksi ajaen. Esillä on myös kaksi 4-vuotiasta, joiden liikkeet ja luonne arvioidaan irtohypytyksessä.

Oripäivät alkavat jo tänään perjantaina, kun ainoa työhevossuunnalle tarjottava Rannan Ruhtinas suorittaa ajettavuuskokeen.

Suomen Hippoksen jalostusjohtajan Minna Mäenpään mukaan orikattaus on tänä vuonna ilahduttavan monipuolinen. "Mukana on paljon uusia oriita, ja lisäksi tämän kevään tilaisuudessa käydään läpi myös oriita, joiden osalta jalostusarvostelu viime vuoden poikkeustilanteen takia jäi osittain tai kokonaan tekemättä."

Ennen näyttelyä asiantuntijoista koostuva lausuntoryhmä käy läpi oriiden taustatiedot niin suvun kuin suoritusominaisuuksien osalta. Ryhmän työn tuloksena syntyy sanallinen arviointi oriista. Arvioinnilla ei ole vaikutusta oriiden jalostukseen hyväksymiseen, vaan se tarjoaa lisäinformaatiota kasvattajien käyttöön arvostelulautakunnan arvioinnin lisäksi.

“Tärkeänä osana on arvioida suomenhevosoriita myös populaation monimuotoisuuden ja elinvoiman näkökulmasta. Tarkastelun kohteena ovat erityisesti sukulinjat, sukusiitos sekä sukukatokertoimet”, Mäenpää toteaa.

Oripäivät järjestetään totuttuun tapaan Hevosopistolla Ypäjähallissa mutta ilman yleisöä. Siksi hevosten tarkastusta ja rakennearvostelua voi seurata verkon kautta.

Verkkolähetyksen äärelle kannattaa varustautua heti aamusta. Eläinlääkärin tarkastus, mittaus ja rakennearvostelu alkavat kello 7.30.

Arvostelut lausutaan julki päivän päätteeksi verkkolähetyksen kautta noin klo 21. Arvostelut julkaistaan Heppa-järjestelmässä sunnuntaina.

Lauantain arvostelua voi seurata suorana Haven-palvelusta.

Oriiden aikataulut sekä lisätietoa arvostelun perusteista

MT Hevoset
Lue lisää

Ratsuoripäivät siirtyvät herpesvirusvaaran vuoksi – uusi ajankohta ei vielä selvä

Ratsu- ja ponioripäivät pidetään vappuviikolla, suomenhevosoriit arvostellaan erikseen – yleisö voi seurata verkosta

Suomenhevosoreja hyväksyttiin jalostukseen: Rannan Ruhtinas osoitti rodun monipuolisuuden, nyt kahden suunnan kantakirjassa

Quillan KS oripäivien valloittaja – ponioreissa hyväksyttiin tasainen kaarti

MT Hevoset