Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Suomenhevosoreja hyväksyttiin jalostukseen: Rannan Ruhtinas osoitti rodun monipuolisuuden, nyt kahden suunnan kantakirjassa

Viidestätoista arvostelussa olleesta orista 13 hyväksyttiin.
Suomen Hippos
Aiemmin jalostukseen hyväksytty ensimmäisen palkinnon ratsuori Rannan Ruhtinas suoritti nyt lisäksi hyväksytysti työhevossuunnan kokeet. Orin omistavat sen kasvattaja Kaisu Västinsalo sekä Annika Haarajärvi. Katso kuvakarusellista muita palkittuja.

Aiemmin ratsusuunnalle hyväksytty Rannan Ruhtinas (Murron Valo - Totinki - Toto) suoritti nyt myös työhevossuunnan ajo- ja vetokokeen sekä käynti- ja juoksukokeet. Se palkittiin II palkinnolla. Sillä on ennestään ratsusuunnalta ykköspalkinto.

Pienhevosoreista parhaana jalostukseen hyväksyttiin Paletin Liekki (Friisin Paletti - Ritarin Ruusu - A.T. Musta-Ritari) myös II palkinnolla. Ratsusuunnan oreista korkeimman sai Kaitaisten Veijari (Valtteri Valloitus - Unetar - Onnipoika) III-palkinnolla (38,5 pistettä).

Ratsusuunnalle hyväksyttiin niin ikään III-palkinnolla Herttuan Hermanni, Konkalon Morgan, Lokson Taikautu, Taikavelho ja Tihin Onni. Pienhevossuunnalle samalla palkinnolla hyväksyttiin Lappo, Merimaan Valtti ja Muina.

Ratsusuunnalle jalostukseen hyväksyttiin ilman palkintoa Kajanus ja Taktikko.

Arvosteluun tuoduista 15 oriista vain kaksi sai hylätyn. Savelan Taikuri sai käyttöpisteiksi 26,5, mikä jäi alarajasta 28 pisteestä. Käyttöpisteisiin lasketaan este- ja askellajikokeiden keskiarvot, ratsastettavuuden ja luonteen pisteet.

Toisen hylätyn, Hupsiksen, osalta arvostelun tiedot eivät ole julkisia, koska arvostelua ei pystytty suorittamaan loppuun.

Oripäivien arvioinnit osoittavat rodun mielenkiintoisuuden: saman numeroarvostelun sisäänkin voi mahtua monenlaisia, erityyppisiä hevosia.

"Tammanomistajalle tärkeää on tunnistaa oman tamman ominaisuuksia täydentäviä asioita oriissa ja orivalinnoissa", toteaa Suomen Hippoksen tiedotteessa askellajituomari Hanne-Maria Kiuttu.

Poikkeusjärjestelyin ilman yleisöä toteutettu tilaisuus sujui Hippoksen mukaan mallikkaasti ja runsas orimäärä ilahdutti tuomaristoa ja ajo- ja ratsastuskokeiden suorittajia.

”Oriit esitettiin huolellisesti valmisteltuina ja suoritukset olivat sellaisia, että niitä on ollut lautakunnan ilo seurata”, jalostusjohtaja Minna Mäenpää kiittää.

Arviointien tulokset

MT Hevoset
Lue lisää

Ratsuoripäivät siirtyvät herpesvirusvaaran vuoksi – uusi ajankohta ei vielä selvä

Ratsu- ja ponioripäivät pidetään vappuviikolla, suomenhevosoriit arvostellaan erikseen – yleisö voi seurata verkosta

Ratsu- ja pienhevossuunnan oriit arvostelussa lauantaina Ypäjällä – kantakirjauksesta suora lähetys

Quillan KS oripäivien valloittaja – ponioreissa hyväksyttiin tasainen kaarti

MT Hevoset