Hevoset

EU uudistaa tunnistamissäännöstön kesken varsomiskauden – kotimaassa syntyvien ja rekisteröitävien osalta ei tule muutoksia

Jos haluaa rekisteröidä tänä vuonna Suomessa syntyvän varsan toisen maan kantakirjaan tai rekisteröidä Suomen kantakirjaan muualla EU:ssa syntyvän varsan, kannattaa olla tarkkana varsojen oikeanlaisen siruttamisen sekä passin kanssa.
Sanne Katainen
Varsan kasvattaja tekee mieluiten sähköisesti ilmoituksen Hippokselle kuukauden sisällä varsomisesta. Jos varsa aiotaan kuljettaa toiseen maahan rekisteröitäväksi, se pitää myös siruttaa syntymämaan koodin sisältävällä sirulla. Kotimaassa sirutus tehdään tunnistamisen yhteydessä.

EU:n uusi eläinterveyssäännöstö astui voimaan keskiviikkona. Hevosten pitopaikan rekisteröinnin lisäksi säännösto koskee hevosten tunnistamista ja niiden passeja.

Rekisteröinnin kannalta tilanteesta tekee ongelmallisen se, että EU:ssa on edelleen kesken säännöstön täytäntöönpanoasetus. Siitä päätettäneen toukokuussa, jolloin se astuisi voimaan heinäkuussa.

Ajoitus on mahdollisimman hankala, koska se osuu kesken varsomiskautta.

"Auki on, pitääkö syntyvälle varsalle hankkia aina passi jo syntymämaasta vai voiko sen hankkia vasta maasta, johon varsa kantakirjataan", toteaa Ruokaviraston ylitarkastaja Sanna Varjus.

Toistaiseksi komissio on ohjeistanut, että jatketaan aiemman hevospassiasetuksen käytäntöjen mukaan.

Lisäksi on sovittu, että varsat sirutetaan syntymämaassa sen maakoodilla. Täytäntööpanoasetuksen luonnoksessa niitä voidaan kuljettaa sirutettuina emänsä kanssa kuuden kuukauden ajan, minkä jälkeen niillä pitää olla oma passi.

Ruokavirasto on aiemman käytännön mukaisesti valtuuttanut hevosten tunnistusasiakirjojen myöntämisen Suomen Hippokselle kaikkien muiden hevoseläinten osalta. Kahden rodun, irlannincobien ja eestin raskaiden vetohevosten, asiakirjat hoitavat niiden kantakirjoja pitävät yhdistykset.

Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää uskoo, että valtaosaltaan asiat sujuvat EU-lainsäädännön tilanteesta huolimatta normaalisti.

Varsan kasvattaja tekee mieluiten sähköisesti ilmoituksen Hippokselle kuukauden sisällä varsomisesta. Sen jälkeen tunnistaminen lähtee liikkeelle hevosjalostusliittojen valtuutetut tunnistajien tekemänä kuten tähänkin asti. Varsa saa sen perusteella passin ja se merkitään omistajan toiveiden mukaan rodun kantakirjaan ja/tai kilpailurekisteriin.

Se mikä on erona entiseen, on, että lasku tunnistamisesta tulee jatkossa Ruokavirastolta ja Hippos laskuttaa kantakirjaamisen sekä kilpailurekisteriin merkitsemisen.

Hevosjalostusliittojen kanssa asia on Mäenpään mukaan sovittu.

"Tunnistuslaskutuksen kierto Ruokaviraston kautta ei vaikuta hevosjalostusliittojen toimintaan mitenkään. Toimintaa ohjaavat vuoden vaihteessa voimaan tulleet Hippoksen ja liittojen väliset yhteistyösopimukset. Hippos maksaa liitoille tunnistuksen heti laskutusta seuraavan kuukauden aikana."

Mikäli varsa on tarkoitus saattaa toiseen maahan kantakirjaan tai varsa syntyy toisessa maassa ja se halutaan Suomen kantakirjaan, kasvattajan on syytä olla tarkkana, että siruttamisen ja passien kanssa menetellään tämän kevään ja kesän varsojen kanssa oikein.

"Jonkin verran Suomessa syntyneistä lämminveriravureista rekisteröidään Ruotsiin. Ruotsalaisen ravihevosen jalostusohjelmaa on laajennettu niin, että se tunnistaa myös Suomessa syntyneet", Mäenpää kertoo.

Vastaavasti vuosittain on rekisteröity enintään noin parikymmentä Suomessa syntynyttä ratsuvarsaa saksalaisiin Hannoverin tai Oldenburgin kantakirjoihin. Nämä kantakirjat ovat myös jo aiemmin laajentaneet jalostusohjelmansa Suomeen.

Ulkomailla syntyy vastaavasti joitain kymmeniä Suomen kantakirjaan merkittäviä ravuri- ja ratsuvarsoja, jotka on siis sirutettava syntymämaansa sirulla. Nyt siirtymäkaudella osa maista tekee varsoille myös väliaikaisen passin, jotta varsaa voidaan kuljettaa.

Suomen Hippos hoitaa kantakirjojen ja kilpailurekisterin sääntöjen mukaisin menettelyin varsan varsinaisen tunnistamisen, rekisteröinnin ja virallisen passin.

Lisää EU:n eläinterveyslainsäädännön muutoksesta Ruokaviraston sivulla

Uutisen kuvatekstiä on korjattu kello 13.22: Varsa syntymä pitää ilmoittaa kuukauden sisällä. Nopea sirutus koskee vain varsoja, jotka halutaan rekisteröidä toiseen maahan.

Lue myös:

Suomen Hippos esittää muualla syntyneiden lv-varsojen kilpailuoikeuksien jatkumista nykyisellään – perusteena EU:n vapaan liikkumisen periaate

EU:n eläinterveyslainsäädäntö voimaan: hevosten siirrot pitää nyt merkitä ylös tallin kirjanpitoon - oletko rekisteröinyt tallisi pitopaikaksi?

MT Hevoset
Lue lisää

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvää – tunnistussotku tuotti edistystä sähköisiin palveluihin

Tunnelma tiivistyi varsantunnistuskäräjillä – ravihevosia verrattiin jopa autoihin

Hevosurheilu: Hevosalan rahoitus turvattu vuoden 2023 loppuun asti

Quillan KS oripäivien valloittaja – ponioreissa hyväksyttiin tasainen kaarti

MT Hevoset