Hevoset

Quillan KS oripäivien valloittaja – ponioreissa hyväksyttiin tasainen kaarti

Orit oli valmisteltu arvosteluun tämän kevään oripäiville hyvin, mikä näkyi tuomaristojen mukaan kautta linjan tuloksissa.
Suomen Hippos / Leena Kahisaari
Quillan KS on Eeva-Liisa Penttilän kasvattama ja omistama ja se palkittiin ratsuoripäivien parhaana. Karusellista löytyy lisää kuvia.

Ratsuoripäiven parhaaksi valittiin FWB-ori Quillan KS. Oriin on kasvattanut ja sen omistaa Eeva-Liisa Penttilä Hämeenlinnan Sappeesta. Se oli myös 4–5-vuotiaiden paras.

Ratsuoripäivillä Quillan KS:n lisäksi toistaiseksi voimassa olevan käyttöluvan jalostukseen saivat kaksi oritta.

Poniorien kaarti oli lavea ja laadukas. Erityisesti tuomareita miellyttivät kolme kotimaassa kasvatettua I-palkinnon shetlanninponioritta.

Jalostusarvostelut pidettiin viime viikolla torstaista sunnuntaihin Ypäjällä Hevosopistolla.

Lauantaina nähtiin yhteensä 14 connemara-, new forest -, gotlanninruss- ja welsh-ponioritta. Niistä jalostusluvan sai kaksi newforestia, viisi welsh-oria ja yksi connemara.

Gotlanninrusseista kaksi läpäisi alkuperäkantakirjan mukaisen viisikohtaisen arvostelun, mutta vain toinen sai suoraan luvan siitokseen. Sleipnir T saavutti korkeimman GI-luokan, mutta käyttökokeessa sen kurkusta kuului ääntä, minkä vuoksi tarvitaan vielä eläinlääkärin tutkimus ja todistus ennen siitoslupaa.

Shetlanninponeja esiteltiin sunnuntaina 13 ja niistä 10 sai rakenne- ja terveysarvostelun sekä käyttökokeen jälkeen luvan jalostukseen. Parhaina palkittiin ykkösillä Holman Ekapoka, Ragnar Wilson ja Usvaniityn Jamie. Kaikki ovat kotimaassa kasvatettuja.

Käyttökoe on pakollinen shetlanninponeille, gotlanninrusseille ja vuonohevosille:sen läpäisy on edellytys, että lupa siitokseen voidaan myöntää. Myös muut rodut voivat sen suorittaa.

Sekä ratsu- että poniorit arvostelleet tuomaristot kiittivät, että orit oli valmisteltu kokeisiin hyvin. Tällöin harjoittelu ja valmistelu näkyvät myös hevosten saamissa tuloksissa.

”Jalostusarvostelussa oriin on oltava ehdottomasti aivan parhaimmillaan. Näyttelyiden seuraaminen vaikkapa verkkolähetyksen välityksellä antaa hyvää mallia siihen, miten oriin kanssa kannatta näyttelyssä toimia”, vinkkaa poniorien lautakunnan varapuheenjohtaja Tuula Pyöriä.

Ratsuorien arvostelut ovat julkisina nähtävissä Heppa-järjestelmästä.

Poniorien tiedote kertoo kaikki palkitut ja niiden arvostelutulokset löytyvät myös Hepasta.

Oripäivien arvostelut videoitiin suorana Haven-palvelussa ja niistä on tehty kooste Youtubeen.

MT Hevoset
Lue lisää

Suomenhevosoreja hyväksyttiin jalostukseen: Rannan Ruhtinas osoitti rodun monipuolisuuden, nyt kahden suunnan kantakirjassa

Ratsu- ja pienhevossuunnan oriit arvostelussa lauantaina Ypäjällä – kantakirjauksesta suora lähetys

Ratsu- ja ponioripäivät pidetään vappuviikolla, suomenhevosoriit arvostellaan erikseen – yleisö voi seurata verkosta

Ratsuoripäivät siirtyvät herpesvirusvaaran vuoksi – uusi ajankohta ei vielä selvä

MT Hevoset