Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Estesimulaattorilla saa varmuutta hyppäämiseen ja puhtautta suorituksiin – toistoja helppo tehdä paljon

"Jos keho on tottunut virheasentoon, sitä ei itse huomaa. Simulaattorin anturit sen sijaan kertovat ongelman", opettaja Katri Korpi huomauttaa.
Sanne Katainen
Janika Suomalainen harjoitteli Katri Korven opastuksella jalan oikeaa asentoa estettä lähestyttäessä.

Teknologiaa hyödynnetään Harjun oppimiskeskuksessa myös ratsastuksen opiskeluun. Oppilaitoksesta löytyy kaksi ratsastussimulaattoria, joilla molemmilla voi myös harjoitella esteratsastusta niin kentällä kuin maastoesteillä.

Suomessa ne ovat oppilaitoksen tietojen mukaan ainoat laatuaan.

Simulaattorista on ratsastuksen opettaja Katri Korven mukaan hyötyä varsinkin kahdessa suhteessa: "Laukka voi olla aluksi pelottavaa. Tällä sen harjoittelu on turvallista. Sama pätee hyppäämiseen."

Simulaattorilla voi tehdä samanlaisia toistoja ilman, että hevosen motivaatiosta tai väsymisestä tarvitsee huolehtia. Toistoilla suoritusvarmuus lisääntyy ja oma toiminta rutinoituu, mikä kasvattaa varsinkin vähän ratsastaneen itseluottamusta.

Korpi muistuttaa, että simulaattorissa on useita eri vaativuusasetuksia. Siitä on siten hyötyä myös enemmän ratsastaneille.

"Jos keho on tottunut virheasentoon, sitä ei itse huomaa. Simulaattorin anturit sen sijaan kertovat ongelman."

Kun syyt virheasentoon löytyvät, istuntaa, jalkojen ja käsien käyttöä voi opetella tasapainoisemmaksi.

Tässä hyvää on myös se, että opettaja pääsee ratsastajan vierelle. Elävän hevosen kanssahan samanlainen kontakti ei ole mahdollinen.

Toisaalta puute on myös juuri se, että simulaattori ei ole elävä. Sen anturit antavat tietoa ratsastajan asennosta ja toiminnasta, mutta hevosen persoonallinen käytös siltä puuttuu täysin.

"Hevosen kanssa tiedän sen reaktioista, onko se avuilla. Tämä vain menee eteenpäin siitä huolimatta, vaikka tekisin virheen", vertaa ratsastuksen ohjaajaksi opiskeleva Janika Suomalainen.

Hän on käynyt kuvauspäivän aamuna Korven kanssa läpi edellisen illan putoamista. Maastoesteille mentiin ensi kertaa talven jälkeen, ja hevosella oli ylimääräistä intoa, joka purkautui pukitteluna vähän huonosti menneen hypyn jälkeen.

Perustutkinnon opiskelijan Paula Heleniuksen ottamaa kuvasarjaa vertaamalla selviää, miten tilanne eteni. Suomalainen korjaa simulaattorilla Korven kanssa hyppyyn lähdön ja sen alastulon asentoa, jotta oma tasapaino ei häviä.

Harjussa on nähty esimerkiksi ratsastusseurojen pienryhmiä tai muita tilaajaporukoita harjoittelemassa. Pandemian vuoksi simulaattorivuoroja ei tosin ole tänä keväänä myyty ulkopuolisille.

Opiskelijat pääsivät sentään lähiopetukseen palaamisen myötä kevään viimeisiksi viikoiksi simulaattorille, mistä niin Suomalainen kuin Helenius olivat tyytyväisiä.

Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan simulaattoreilla myös omalla ajallaan, kunhan ohjelman käyttö on hyvin hallussa.

Lue myös:

Etäseuranta tuottaa Harjun aktiivipihatossa tietoa hevosten hyvinvoinnista – "Vähemmän tarvitaan käsityötä ja hevosten tarkkailuun on enemmän mahdollisuutta"

MT:n toimittajan kolumni: Ajatteletko, että tilojen kasvaessa eläinten olot huonontuvat? Aktiivipihatosta saadut tiedot näyttävät päinvastaista

Katso video: Suomen ensimmäinen monté-simulaattori Kaustisen raviopistolla auttaa välttämään vaaratilanteita – laji vaatii kovaa kuntoa

Sanne Katainen
Estesimullaatori näyttää jälkikäteen radan suoritukset este esteeltä. Jos käytössä on vaativan tason asetukset, ohjelma myös kertoo sen,.kuinka ponnistus kullakin esteellä lähti suhteessa optimaaliseen ponnistuskohtaan.

Estesimulaattori

  • Harjun oppimiskeskuksella on kaksi ratsastussimulaattoria, joista uudempi otettiin käyttöön tänä talvena.
  • Ensimmäinen hankittiin vuonna 2017 omalla rahoituksella, uudempi on hankittu osana oppimiskeskuksen teknologiahanketta.
  • Ne ovat Suomessa ainoat, joilla voi harjoitella kouluratsastuksen lisäksi myös esteratsastusta niin kentällä kuin kenttäkisan maastoradalla.
  • Simulaattoreilla voi myös harjoitella perusratsastamista maastossa.
  • Vaativuustasoja on kolme: aloittelija, jonkin verran ratsastanut ja kokenut.
  • Lisäksi esteiden korkeutta ja etäisyyttä toisistaan voidaan säätää.
  • Kouluratsastuksessa simulaattori osaa eri askelajit ja liikesarjat vaativimpiin asti.
  • Simulaattorin käyttöä ohjattuna voivat koronarajoitusten jälleen salliessa varata myös ulkopuoliset.
  • Se onnistuu yksityistunteina tai pienryhmille, jossa samanaikaisesti pääsee ohjaukseen kaksi ratsastajaa.
  • Sopiva harjoitteluaika on vähintään puoli tuntia kerralla.
MT Hevoset
Lue lisää

Ajatteletko, että tilojen kasvaessa eläinten olot huonontuvat? Aktiivipihatosta saadut tiedot näyttävät päinvastaista

Etäseuranta tuottaa Harjun aktiivipihatossa tietoa hevosten hyvinvoinnista – "Vähemmän tarvitaan käsityötä ja hevosten tarkkailuun on enemmän mahdollisuutta"

Katso video: Suomen ensimmäinen monté-simulaattori auttaa välttämään vaaratilanteita – laji vaatii kovaa kuntoa

Hevostalouden tutkinto ja arviointi uudistuvat – "Ei ole reilua opiskelijallekaan, jos kolmen vuoden opintojen jälkeen valmistuu osaamisella, jolla häntä ei kannata palkata"

MT Hevoset