Hevoset

Haminassa kootaan koko seutua mukaan suureen hevostapahtumaan – Hevoset Bastionissa-festivaaliviikkoon taidetta, musiikkia, historiaa ja näytöksiä

Haminan historiallisen Bastionin alueelle ja laajemmin koko seudulle suunnitellaan Suomen mittakaavassa suurta, monipäiväistä yleisötapahtumaa. Se kietoutuu hevosen ympärille.
Haminan kaupunki / Seppo JJ Sirkka
1800-luvulla linnoitukseksi rakennettu Hamina Bastioni on rakennettu tapahtumia varten. "Sen upeaan miljööseen yhdistetään hevosiin liittyvä kokemuksellisuus”, tiivistää Suvi Louhelainen tapahtumaviikon lähtökohdan.

Haminan kaupunki järjesti perjantaina ideointikeskustelun uuden tapahtumaviikon järjestämiseksi. Siihen osallistui liki 30 alueen yrittäjää, yhdistyksiä ja matkailutoimijoita. Vuodelle 2022 tai 2023 kaavaillusta tapahtumaviikosta tehdään lähikuukausina esiselvitys ja syksyllä kaupungin päätöksentekoelimissä lopulliset päätökset siitä, missä muodossa, milloin ja miten laajana tapahtuma järjestetään.

”Haminan kaupungilla pitkään ollut unelma, että hevoset saadaan takaisin osaksi kaupungin tapahtumatarjontaa”, kertoo Hevoset Bastionissa -tapahtumahankkeen konsultti Suvi Louhelainen.

Työpajoissa ideoitiin monenlaisia tapahtumia, joita työstetään hänen mukaansa kesän yli. "Puhuimme paljon hevosesta ja siitä, miten monella tavalla se koskettaa ihmisiä ja linkittyy esimerkiksi musiikkiin, tanssiin ja muuhun kulttuuriin”, Louhelainen kertoo suunnittelutilaisuuden annista.

Alueella on suuri innostus tapahtuman järjestämiseen. Louhelainen toteaa, että seudun hevoselinkeinon kehittämisen näkökulma päivässä oli myös vahva.

Haminan vanhassa linnoituksessa, Bastionissa, järjestettiin kansainvälisiä ratsastuskilpailuja vuosina 2003–2013. Hevosväellä on niistä hyvin positiivisia muistikuvia, mikä on Louhelaisen mukaan hyvä pohja uuden konseptin rakentamiselle.

”Teemme kuitenkin aivan uutta Hevoset Bastionissa -tapahtumaa, emmekä ole tuomassa Horse Festivalia takaisin. Suurin ero on, että tulevassa tapahtumassa mennään hevonen edellä, ei yksin ratsastus- tai raviurheilu edellä.”

Haminassa on ennestään kokemusta monipuolisesti erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Hevoset Bastionissa -tapahtumaa on aktiivisesti ollut ideoimassa kaupunginjohtaja Hannu Muhonen yhdessä Haminan maaseutupalvelujen kanssa. Myös Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo antaa osaamistaan hankkeeseen.

Tapahtumasta halutaan saada hyötyä laajasti alueen maaseutu- ja hevoselinkeinoille.

"Jotta tapahtuman vaikutukset jäisivät seudulla pitkäaikaisiksi, kutsumme ja haastamme niin hevosalan kuin sen eri sidosryhmien toimijoita työhön mukaan”, Louhelainen sanoo.

Hevosalalla on yleisemminkin totuttu toimimaan ja ajattelemaan aika pitkälti oman tekemisen kautta. Hevoset Bastionissa -tapahtuman suunnittelussa kuitenkin mennään hevonen ja asiakas edellä.

”Tietenkin haluamme hevosharrastajat Haminaan, mutta tutkimme myös, mistä yleisesti hevosista kiinnostunut ja myönteisesti ajatteleva ihminen on kiinnostunut. Tästä voi aidosti syntyä jotain uutta”, Suvi Louhelainen uumoilee.

Tärkeä yhteistyökumppani uudelle tapahtumalle on myös hevosalan ammattilaisia kouluttava Harjun oppimiskeskus. Mika Palosara Harjusta on alusta asti ollut suunnittelussa mukana ja toivoo, että muutkin hevosalan oppilaitokset saadaan tapahtumaviikolle mukaan.

Haminalaisilla onkin tavoitteena, että uusi tapahtuma löytää paikkansa myös hevosalan aidosti yhteisenä suurtapahtumana, joka tuo hevosista kiinnostuneet ihmiset yhteen. Ydintapahtumat järjestetään Bastionissa ja sen ympäristössä, mutta erilaisia satelliittitapahtumia pidetään ympäri seutua.

”Show-numeroita, ratsastuskilpailuja, raviurheilua, lastentapahtumia, expo-alueita ja eri muodoissa taide ja musiikki sekä Harjun oppimiskeskus ja alueen ratsastuskoulut ovat myös mukana. Jollain tasolla tapahtumassa avataan myös kansallishevosemme suomenhevosen tarinaa ja historiaa”, Louhelainen luettelee.

Hevoset Bastionissa-tapahtumasta on tarkoitus tehdä toistuva ja pitkäaikainen. Tällä hetkellä tiimin punaisena lankana onkin varoa, ettei suunnittelussa jäädä hevosalan oman kuplan sisälle vaan luodaan aidosti moni-ilmeinen ja puhutteleva, monipäiväinen tapahtuma.

Haminan kaupunki
Bastionin katoksen alla on nähty sekä maailmanluokan musiikkia ja taidetta, että myös ratsastuskilpailuja. Nyt hevoset tekevät paluuta Bastioniin.
MT Hevoset
Lue lisää

Hamina suunnittelee uutta hevosalan suurtapahtumaa

Suvi Louhelainen jättää Hevosopiston – toivoo koulutusyhtiön työntekijöille ja johdolle "työrauhaa keskittyä olennaiseen"

Hevosopistolla henkilöstön kahtiajako – HU väittää: Koulutusyhtiötä johdetaan pelolla, Opiston johto: enemmistö ei koe ongelmia

Perttusen tallin yllätysten kuninkuusravit: "Menestystä odotettiin, mutta eri hevoselta"

MT Hevoset