Hevoset

Pararatsastajat Katja Karjalainen ja Pia Reitti totuttelevat Tokion helteeseen – olympiakonkari ja ensikertalainen odottavat ilolla ja innolla loppuviikon starttejaan

Neljättä kertaa Suomea paralympialaisissa edustava Katja Karjalainen ja ensimmäisissä paralympialaisissaan kilpaileva Pia-Pauliina Reitti hevosineen saapuivat viime viikon lopulla Tokioon.
Noora Nyberg
Pia-Pauliina Reitti ja Katja Karjalainen tutustumassa paralympialaisten kilpailupaikkaan Tokiossa.

Viime viikonloppuna Katja Karjalainen ja Pia-Pauliina Reitti tiimeineen olivat tutustumassa kilpailupaikkaansa, Equestrian Parkiin. Molemmat odottivat pääsyä talliin tapaamaan perjantaina paikalle saapuneita hevosiaan.

Karjalaisen hevonen Dr. Doolittle eli ”Toope” ja Reitin Supremo eli ”Seppo” olivat toistaiseksi tavanneet vain hoitajansa. Karjalainen huikkaa ratsuttajalleen Noora Nybergille kysymyksen siitä, miten hevoset ovat toipuneet pitkästä matkastaan.

”Noora sanoi, että pirteitä ovat”, Karjalainen kertoo puhelimeen.

”Tallissa hevosilla on päivällä neljän tunnin siesta, jona aikana ihmiset eivät saa silloin mennä sisään. Hevosilla on silloin täysi rauha”, kertoo Karjalainen tyytyväisenä.

Karjalainen ja Reitti silmäilevät puhelun aikana kilpa-areenaa, jolle IV-luokassa ratsastava Reitti suuntaan Sepon kanssa torstaina ja Ia-luokassa kilpaileva Karjalainen Toopen kanssa perjantaina.

”Itse areena näyttää pienemmältä kuin mitä aiemmin televisiota katsoessa sai käsityksen. Sitä ympäröivät valtavat katsomot ja verryttelykenttiä on todella paljon”, selostaa Karjalainen ympärilleen katsellen.

Ensimmäisistä starteista kunkin ryhmän kahdeksan parasta ratsukkoa pääsevät ensi maanantaina käytävään finaaliin, jossa kukin ratsukko esittää vapaaohjelman. Karjalaisen karsintaryhmässä on 19 ratsukkoa, Reitin ryhmässä 15.

”Tunnen kaikki kanssakilpailijani, ryhmässämme on koko luokan kerma. Kyllä siinä ratsastaa saa, että pääsee kahdeksan joukkoon”, Karjalainen sanoo.

Pia Reitti kuulostaa iloiselta ja rennolta todetessaan, että ensimmäiset paralympialaiset ovat tilaisuus, joissa hän keskittyy itseensä ja hevoseensa, eikä mieti muuta.

”Me tunnemme Riston kanssa toisemme hyvin, ja tämä on meidän yhteinen hetkemme isolla areenalla. Yhteistyömme on toimivaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu”, Reitti sanoo.

Hän vietti hevosensa kanssa Saksassa karanteeniviikot ja treenasi kevyesti koko ajan.

”Sekä Saksassa että nyt Tokiossa on Risto ollut hyvällä mielellä ja ruoka on maistunut hyvin koko ajan. Itse asiassa hyvällä mielellä olemme molemmat.”

59-vuotias Karjalainen on menestyneimpiä pararatsastajiamme ja paralympialaisten konkari.

”Ilolla ja innolla lähdemme Toopen kanssa aina kisaamaan. Onhan tämä uskomaton saavutus, että edessä on jo neljännet paralympialaiset. Se tuo vielä enemmän mielihyvää.”

Tokiossa on edelleen helteistä ja kosteaa. Pararatsastajat toteavat, että ilmastoiduissa talleissa hevosilla on todella hyvät oltavat.

”Mutta koskaan ei voi tietää, tuleeko ja milloin hevosille tulee pläts-väsähdys, kun ulkona on niin kuuma ja kostea ilma. Mutta iloa ja intoa meillä riittää nyt!”

Lue myös:

Paralympialaisten mitalitoivo, vuodesta 2006 huipulla kisannut Katja Karjalainen etsii kummia Toopen viimeiseen tanssiin – "Oikeasti alkaa olla lompakko tyhjä"

Maidontuottaja Pia Reitti valmistautuu Tokion paralympialaisiin – "Kyllä siinä jalat lähtivät alta, kun kuulin villistä kortista"

Paralympialaisten ratsastusohjelma

Keskiviikko 25.8.Hevosten eläinlääkäritarkastus klo 3.00 (klo 9.00 paikallista aikaa)Torstai 26.8. klo 9.00-15.50 (15.00-21.50 paikallista aikaa)Henkilökohtainen mitalikilpailu – Ryhmät II, IV ja VKlo 11.50 Pia Reitti ja Supremo, ryhmä IVHenkilökohtaisen kilpailun mitalien jako – Ryhmät II, IV ja VPerjantai 27.8. klo 9.00-15.50 (15.00-21.50 paikallista aikaa)Henkilökohtainen mitalikilpailu – Ryhmät I, IIIKlo 10.00 Katja Karjalainen ja Dr Doolittle, ryhmä IHenkilökohtaisen kilpailun mitalien jako – Ryhmät I ja IIILauantai 28.8. klo 11.00-16.10 (17.00-22.10 paikallista aikaa)Joukkueohjelma musiikilla – Ryhmät III, II ja ISunnuntai 29.8. klo 6.00-8.45 (12.00-14.45 paikallista aikaa)Joukkueohjelma musiikilla – Ryhmät IV ja VJoukkueohjelman mitalien jakoMaanantai 30.8. klo 9.00-11.20 (15.00-17.20 paikallista aikaa)Hevosten eläinlääkäritarkastus klo 3.00 (klo 9.00)Vapaaohjelma – Ryhmät IV ja VKlo 10.00 ryhmän IV finaali, vapaaohjelma musiikilla - Pia Reitti ja Supremo, jos kahdeksan parhaan joukossa henkilökohtaisessa kilpailussaVapaaohjelman mitalien jako - Ryhmät IV ja VMaanantai 30.8. klo 12.00-15.35 (18.00-21.35 paikallista aikaa)Vapaaohjelma – Ryhmät III, II ja IKlo 15.00 ryhmän I finaali, vapaaohjelma musiikilla – Katja Karjalainen ja Dr Doolittle, jos kahdeksan parhaan joukossa henkilökohtaisessa kilpailussaVapaaohjelman mitalien jako – Ryhmät III, II ja INähtävissä: YLE TV2 / Areena

MT Hevoset
Lue lisää

Piispanen kelasi mitalin myös paralympialaisten 100 metrillä – Belgian Genyn oli sadesäässä hieman vahvempi

Ratakelaaja Henry Manni menee 800 metrin finaaliin

Suomelle tänään kaksi mitalia Tokion paralympialaisissa – Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti ylsivät molemmat hopealle 100 metrin ratakelauksessa

"Tälläkin hetkellä olen ainoa ruotsalainen suomalaisten joukossa" – Lisa Mannberg arvostaa Petri Salmelaa ja Mika Forssia

MT Hevoset