Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Hevoset

Ani-Mixin pellavatuotteet "myyvät itse itsensä" – kotimaisen raaka-aineen saatavuus pulmana

Pitkän kasvukauden tarvitsevan öljypellavan viljely on haastavaa Suomen oloissa.
Kari Salonen
Pia Huusari puhuu rouheen sijaan pellavajauheesta, sillä hienojakoinen Ani-Mixi liukenee nopeasti veteen. Siihen jätetään kilpailijoista eroten pellavan öljy mukaan.

Haminalaiset ravivalmentajat ja hevoskasvattajat Pia Huusari ja Roi Iltanen pyörittävät hevosvalmennuksen ohessa pellavarehun valmistusta. Rehut ovat osoittautuneet sopiviksi paitsi hevosille myös lehmille.

Seppo Hongisto kehitti tämän alun perin 1990-luvulla ja olimme hänen asiakkaitaan”, Huusari kertoo.

Kun Hongisto joutui terveyssyistä luopumaan yrityksestä eikä jatkajaa ollut, Huusari ja Iltanen ensin ajattelivat, ettei heillä ole millään hevosten rinnalla aikaa myös rehubisnekseen. ”Mutta emme myöskään voineet antaa niin hyvien tuotteiden valmistuksen loppua.”

Pariskunta oli tottunut käyttämään Ani-Mixiä ja Hepo-Mixiä kaikkien hevosten ruokinnan osana. Se on käytössä päivittäin palautusjuomana ja lämpimän iltapuuron joukossa, ja siitostammat ja varsat saavat sitä myös. Pellava tasapainottaa hevosten herkkää ruuansulatusta ja maittaa hevosille hyvin.

Tuotevalikoiman sydän on pellavajauhe, johon kilpailijoista eroten jätetään öljy mukaan. Lisäksi jauheen koostumus on tarpeeksi hienoa, niin että se imeytyy veteen nopeasti jättämättä paakkuja.

Pariskunta haluaisi käyttää kotimaista raaka-ainetta, mutta sen saatavuudessa on suuria ongelmia. Pellava vaatii pitkän kasvukauden: se pitäisi päästä kylvämään jo huhtikuun puolivälin paikkeilla ja puinti ajoittuu syys-lokakuulle.

”Meillä oli alkuun useita kiinnostuneita sopimusviljelijöitä, mutta neljä viime vuotta ovat kaikki olleet vaikeita sadon kannalta ja into on hiipunut.”

Tänä vuonna kevään kovat sateet liettivät pellot ja kasvustot tukehtuivat. Kun alkukesän kuivuuden jälkeen lopulta satoi, kasvustoihin tuli eriaikaisuutta ja korkea lehtivihreä viivästytti korjuuta.

Nyt suurin osa raaka-aineesta on ruotsalaista, mutta Euroopastakin on jouduttu hankkimaan. Se taas vaikuttaa hintaan kuljetuskustannusten kautta.

Menekki on silti kasvanut pikkuhiljaa. Roi Iltanen on myös kehittänyt tuotevalikoimaa laajemmaksi.

Pellavajauheen ja -öljyn rinnalle on tullut pellavaöljyä sisältäviä hoitotuotteita: hoitosuihke, vuohisvoide ja kavioöljy, nahanhoitoaine ja ruostesuojaspray. Lisäksi Hepo-Mixi -jauhe sisältää pellavan ohessa valkosipulia.

”Aloimme raveissa kertoa tästä muillekin. Huomasimme, että tuote myy itse itsensä”, Huusari kuvaa.

Hevosten lisäksi tyytyväistä palautetta pellavan soveltuvuudesta on tullut myös lehmien ruokinnassa. Pia Huusari kertoo myös maitotilasta, joka käytti pellavaa onnistunein tuloksin utaretulehduksen hoitoon. Ani-Mixi soveltui lehmän nesteyttämiseen letkuttamalla eikä antibiootteja tarvittu, kun nesteytys saatiin ajoissa käyntiin. Maitoakaan ei tarvinnut kaataa hukkaan.

Nyt Ani-Mixin tuotteita on myynnissä hevosalan ketjuilla Horzella ja Hevarilla sekä joillain maatalouskaupoilla Oulun korkeudelle asti.

Lue myös:

Vieroittaminen vasta puolivuotiaana hyödyttää varsan kehitystä, itsenäistymistä ja urheiluhevoseksi oppimista

Kari Salonen
Pellavajauheen ja -öljyn rinnalle on kehitetty myös pellavaöljyä sisältäviä hoitotuotteita.
MT Hevoset
Lue lisää

Vieroittaminen vasta puolivuotiaana hyödyttää varsan kehitystä, itsenäistymistä ja urheiluhevoseksi oppimista

Veikko Haapakangas haluaa oppia raviurheilua alansa parhailta: "Olen saanut nähdä kuinka Italian, Ranskan sekä Ruotsin kovimmat valmentajat treenaavat hevosia"

MT Hevoset perehtyy Liisa ja Kalle Savon kasvatus- ja siittolatoimintaan – "maksimeilla mennään kesällä"

Hevonen on hypersosiaalinen mutustelija, joka tarvitsee paljon liikettä ja selkeän kommunikoinnin − Andrew McLean osoittaa kohdat, joissa hevosen mielenterveys kärsii

MT Hevoset