Hevoset

Yle: Hevoskauppias myynyt hevosia sairaina, epäilyjä hevosten rauhoittamisesta – kolme ratsastajaa loukkaantunut pudottuaan hevosen selästä

Yli kymmenen pettyneen hevosenostajan takaa löytyy sama yrittäjä, joka on tuonut hevosia ja poneja Baltiasta.
Elina Paavola
Ylen haastattelemat hevosenostajat ovat nähneet videolla tai jopa koeratsastaneet rauhallisen hevosen. Kotona käytös on muuttunut ja kolmessa tapauksessa hevonen on heittänyt ratsastajan selästään vakavin seurauksin. Kuvituskuva.

Yle on saamiensa yhteydenottojen perusteella haastatellut 11 hevosenomistajaa, joilla on ollut ongelmia samasta paikasta ostettujen hevosten ja ponien kanssa.

Uudessa tallissa eläinten käytös on muuttunut tai hevonen tai poni ei ole muutoin vastannut lupausta esimerkiksi osaamisensa suhteen. Kolmessa tapauksessa ratsastaja on pudonnut hevosen tai ponin selästä saaden murtumia.

Ostajien joukossa on useita pitkään ratsastusta harrastaneita ja myös ratsastuskouluyrittäjiä, jopa itsekin hevoskauppaa harjoittaneita.

Ostajista useampi arvioi, että hevonen on ollut rauhoitettu heidän näkemällään videolla tai tilanteessa, jossa he kävivät koeratsastuksella. Yhdessä tapauksessa myyjä oli myöntänyt, että poni oli rauhoitettu.

Lisäksi ostetuilla hevosilla on ilmennyt erilaisia sairauksia.

Ruotsinkielisen Ylen tekemä selvitys johtaa samaan yrittäjään, joka on tuonut hevosia ja poneja Baltiasta.

Yrittäjä vastaa Ylelle vain sähköpostitse. Hän arvelee, että korona-aikana hevosia on ostanut kokemattomia, uusia harrastajia. Hän myös väittää, että sairastumiset tulevat usein näkyviin vasta useiden kuukausien viipeellä.

Yrittäjästä on tehty ilmoituksia poliisille ja Kuluttaja- ja kilpailuvirastoon (KKV). Poliisin tutkinnat eivät ole johtaneet epäilyyn rikoksesta. KKV:n selvityspyyntöihin myyjä ei ole vastannut.

Myyjän kotikunnassa on käynnissä selvitys epäillystä eläinsuojelurikkomuksesta ja ilmoituksista, joita on tehty myyjän toimista tarttuvien eläintautien suhteen.

Ylen uutinen

MT Hevoset
Lue lisää

Yle oli jälleen vuoden siteeratuin media STT:n uutisissa – MT kärkikymmenikössä

TV-ohjelmia tehdään uusin säännöin, vaikka katsoja ei sitä huomaisi – "Kuvauspaikkojen löytäminen ja lupien saaminen on monta sataa prosenttia hankalampaa kuin ennen"

Yle: STM ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen

Hevoskaupan buumin kääntöpuoli

MT Hevoset