Hevoset

TalkKari Pihtiputaalla: "Aina tämä on lahjakas hevonen ollut"

Hevoset 05.11.2017

Lainaohjastaja ja K.P. Salaman kimppaomistaja Santtu Raitala kertoo, kuinka saa iäkkään ruunan voittoisaan juoksuun.


Jukka Heiskala
Kari Lähdekorpi tapaa tässä TalkKarissa K.P. Salamaa omistavan ja ajavan Santtu Raitalan.

Tällä kertaa TalkKari vierailee Pihtiputaalla. Ei niin aamuvirkku 25-vuotias Santtu Raitala kertoo, kuinka hän aloitti hevosuransa poneilla 12-vuotiaana, vaikka ei ollut hevosista oikein innostunut.

Vauhti alkoi pikkuhiljaa kiinnostaa, ja hevoset veivät nuoren miehen mennessään.

Kari Lähdekorven haastattelussa hän kertoo, kuinka K.P. Salama tuli Raitalalle kolmen kimppaan vähän kuin puolivahingossa.

"Oli juoksijan tuntuinen niihin rahoihin nähden", hän kertoo alunperin toisen hevosen takia tekemästään kauppareissusta.

Raitala paljastaa videolla, kuka hevoset huoltaa ja kuka on niiden "ruokinta-automaatti", esittelee harjoittelumaisemiaan ja -tapojaan ja paljastaa, ettei aina meinaa tulla tähtihevosensa kanssa toimeen.

12-vuotiaalla ruunalla on ikää, mutta Raitalan myötä myös menestystä.

Muiden hevosten lainanohjastajana Raitala kokee asuvansa "jollain lailla joo" väärässä paikassa, kun kilpailee pääkaupunkiseudulla ja ajelee vielä tuntikausia kotiin. Toisaalta ajokkien määrä on pitänyt vielä miehen kotiseudulla.

Raitala listaa vakioratansa, ja kertoo, kuinka lainaohjastaja päätyy kulloinkin radalle ja miten yhteistyö valmentajien kanssa toimii.

Lähdekorpi ajattaa Raitalan metsän keskellä sijaitsevalle harjoitustielle, ja matkalla jutellaan siitä, millaista on hyvä hiekka ja kuinka hyvä harjoitussuoran pohja syntyi. Radan päässä käydään läpi, kuinka usein Raitala harjoituttaa hevosiaan ja millaisin vedoin ja varustein. K.P. Salamalla on omat rakenteensa puolesta erityispiirteensä.

"Joskus tuntuu, että miten tämä ei tämän kovempaa pääse tässä. Mutta sitten on starttien jälkeen tullut sellainen olo, että ei sen tarvitsekaan päästä, menköön, sitä mitä menee."

Videon loppupuolella laitetaan jalalla koreasti ja kerrataan K.P. Salaman historiaa.

"Aina tämä on lahjakas hevonen ollut."

Aiheeseen liittyvät artikkelit