Hevoset

Ilkka: Mies jätti hevosen poikansa hoidettavaksi – tuomittiin eläinsuojelurikoksesta

Hevoset 29.11.2017

Hevosen omistaja oli eronnut ja aikeissa myydä hevosen.


Jaana Kankaanpää
Kuvan hevonen ei liity tapaukseen.

Ilkka kertoo, että 41-vuotias alavutelaismies on saanut 30 päivän ehdollisen vankeustuomion eläinsuojelurikoksesta. Mies jätti omistamansa hevosen 15-vuotiaan poikansa hoidettavaksi.

Hevonen nääntyi lehden mukaan huonossa hoidossa erittäin heikkoon kuntoon. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi antamassaan tuomiossa omistajan syyllistyneen törkeästä huolimattomuudesta eläinsuojelurikokseen.

Hevosen omistaja oli eronnut ja aikeissa myydä hevosen, mutta jättikin sen sitten kiinteistölle, jonne jäivät asumaan entinen vaimo ja kaksi poikaa. Mies sopi nuoremman pojan kanssa, että poika huolehtii hevosesta.

Omistaja oli kertomuksensa mukaan ollut tämän jälkeen kiireinen. Hän oli kysellyt tuttaviltaan hevosen vointia, eikä kuullut mitään hälyttävää.

Ilkan mukaan viime vuoden lokakuussa tehdyssä tarkastuksessa havaittiin kuitenkin, että hevonen oli ollut ilman vettä ja ravintoa useiden päivien ajan. Hevosella ei ollut kuivaa ja pehmeää makuupaikkaa ja sen karvapeitteen puhtaudesta ei ollut huolehdittu asianmukaisesti. Lisäksi ulkotarha oli liian pieni hevosen liikunnantarpeisiin. Ulkotarhan aita oli rikki.

Oikeudessa todistajana kuullun eläinlääkärin mukaan hän ei 35 vuotta kestäneen uransa aikana ollut nähnyt yhtä huonossa kunnossa olevaa vielä hengissä olevaa hevosta.

Oikeuden mukaan hevosen omistajan syyllisyyttä vähentää jonkin verran se, että hän oli uskonut hevosen hoidon muille henkilöille. Omistajan olisi silti täytynyt varmistua henkilökohtaisesti siitä, että hevosta hoidetaan asianmukaisesti.

Lehden mukaan ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi omistaja määrättiin hevosia koskevaan eläintenpitokieltoon viideksi vuodeksi.

Ilkka: Teinipojan hoitoon jätetty hevonen nääntyi kurjaan kuntoon

Aiheeseen liittyvät artikkelit