Hevoset

Kirsi Nikka pitää valmennettaviaan enimmäkseen ulkona: "Hevoset ovat nyt selvästi terveempiä kuin ennen"

Hevoset 23.12.2017

Kirsi Nikka ryhtyi lomittajaksi, jotta ehtii valmentaa ravureitaan päivänvalon aikana.


Antti Savolainen
Elämänsä hevosen Boryn ja talonvahti Kromin kanssa poseeraavan Kirsi Nikan elämässä puhaltavat uudet tuulet.
Elämänsä hevosen Boryn ja talonvahti Kromin kanssa poseeraavan Kirsi Nikan elämässä puhaltavat uudet tuulet. "Talo on myynnissä ja isäntä hakusessa."
Antti Savolainen
Ravihevoset ja tanskandogit ovat Kirsi Nikalle elämäntapa.
Ravihevoset ja tanskandogit ovat Kirsi Nikalle elämäntapa.

Lohtajalla asuva Kirsi Nikka, 36, vaihtoi kymmenkunta vuotta sitten työn vaatekaupassa lomittajan arkeen. Elämäntapa ravihevosten parissa saneli ehdot uudelle uralle.

"Kyllästyin siihen, että hevoset piti ajaa töiden jälkeen pimeässä. Mulla oli kärryissä ajovalot, että näki edes jotain. Lomittajan työ on oikeastaan ainoa, mikä sopii tähän rytmiin."

Aluksi hän oli viikon kaverinsa mukana lomittamassa ja jatkoi sen jälkeen yksin. Toholammin kunnan palveluksessa työskentelevän Nikan lomituskohteet sijaitsevat enimmäkseen lähialueilla, mutta välillä ajomatkaa tulee kymmeniä kilometrejä yhteen suuntaan.

"Pitkät ajomatkat ovat oikeastaan ainoa huono puoli. Muuten lomittaminen on mukavaa, sillä tykkään fyysisestä työstä."

Tällä hetkellä tallissa on seitsemän hevosta, joista ajohevosia on neljä.

"Aamulla herään aikaisin, ruokin hevoset ja lähden navettaan. Kun pääsen sieltä, käyn välillä ajamassa hevoset kotona ja lähden takaisin navetalle. Ilta menee taas hevosten kanssa."

Nikan hevoset asuvat pääsääntöisesti ulkona, vaikka muutaman vuoden vanha hirsitalli on viimeisen päälle hieno. Hevosilla on tarhoissa suojakatokset ja sään mukainen loimitus sekä riittävästi ruokaa.

"Sisällä ollessa hevosilla tuntui olevan aina räkää ja flunssaa. Ulkona pitäminen alkoi pari vuotta sitten, kun Bory reagoi pölyyn ja sille tehtiin katos tarhaan. Hevoset ovat nyt selvästi terveempiä kuin ennen. Sisällä ne ovat vain huonoimmilla keleillä sekä ajon jälkeen pesun päälle kuivumassa."

Juuri menestysruuna Bory on ollut Nikan paras opettaja ravivalmennuksen saloihin. Pohjalla oli toki Kaustisen raviopiston hevosenhoitajatutkinto ja ravivalmentajalinja sekä jo lapsena alkanut hevosharrastus.

"Voi sanoa, että omien virheiden kautta olen opetellut. Olen myös ammentanut oppia muilta valmentajilta."

Nikan omistama Bory (i. Turbo Thrust, e. Arctic Fairy, ei. Smooth Blend) juoksi urallaan 93 000 euroa palkintorahoja ja ennätyksen 1.11,5aly. Sen ura loppui vuoden alussa toisen äänihuulen halvaantumiseen, joka estää riittävän hapensaannin kilpailutilanteessa. Reipas ruuna viettää nyt eläkepäiviään ja on välillä varsojen matkustuskaverina radalla käydessä.

"Kun Boryn ura loppui, tuntui pitkään hankalalta jatkaa lajia tavallisempien hevosten kanssa. Vaikka tietenkään sillä lailla ei saisi verrata", Nikka myöntää.

Tulevaisuudessa haaveissa on mahdollisesti perustaa oma toiminimi. Silloin lomittaminen, hevosten valmentaminen ja varsinkin ravireissut olisi helpompi aikatauluttaa.

Tärkeä tiimityö

Kirsi Nikka painottaa ravihevosten valmentamisessa tiimityön merkitystä.

"Pohjolan Ville käy kengittämässä, Heinosen Veli-Matti hieroo hevoset ja Rekilän Riina vastaa eläinlääkärinä terveydenhuollosta. Minä vain ruokin ja istun kärryillä."

Tallin hevoset ovat aisoissa joka toinen päivä. Lähes pihasta pääsee ajelemaan hyväpintaisille teille hiekkakankaille.

"En oikeastaan aja varsinaisia hiittejä. Välillä annan vaan mennä vähän reippaammin metsätiellä. Jos tulee tarve, niin käyn erikseen hiittisuoralla."

Nikka kertoo yrittävänsä rakentaa pitkäaikaisia kilpahevosia.

"Laitan hevosia aika nätisti. Esimerkiksi Borylla ei milloinkaan ajettu kymmentä kilometriä pidempää lenkkiä tai 1.35-vauhteja kovempaa kotona."

Omat ajohevoset, kaksivuotiaat tammat Birbante (i. Mr Pine Chip) ja juuri nyt Riina Rekilällä "vaihto-oppilaana" oleva Ruthless Chick (i. Le Cannibale), ovat kotikasvatteja.

"Tykkään tehdä omat hevoset varsasta asti, niin en voi syyttää kuin itseäni niiden pilaamisesta", Nikka nauraa.

Tämänhetkiset kilpahevoset ovat Raimo Ryssyn kokoamien kimppojen omistamat kaksivuotias Ego Hoss ja tuore Tanskan-tuonti Badass.

"Molemmat ovat kyllä juoksijoita", Nikka tiivistää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit