Hevoset

Ypäjä suosittaa ilotulitteiden välttämistä hevostilojen lähellä

Hevoset 30.12.2017

Hevoskunnassa on käsitteillä aloite, jolla koko kunta välttäisi rakettien ampumista tulevina uusinavuosina.


Sanne Katainen
Uudenvuoden ilotulitteet ovat useille hevosille, koirille ja muille eläimille suuri stressi. Ypäjä tähtää ilotuliteettomaksi.

Hevosista tunnettu Ypäjän kunta suosittelee niin kuntalaisia kuin kuntaan vuodenvaihteessa tulevia vieraita pidättäytymään ilotulitteiden ampumisesta hevostilojen lähellä.

"Muistathan, että ilotulitteet voivat häiritä hevosia sekä muita kotieläimiä ja aiheuttaa näille stressiä ja pelkoa. Turvallista uutta vuotta toivottaa Ypäjän kunta, Suomen hevospitäjä", lukee kunnan sivuilla olevassa kunnanjohtaja Sam Vuorisen vetoomuksessa.

Kunnanvaltuustossa on myös käsittelyssä aloite, että kunnasta tehtäisiin ilotulitevapaa.

"Eläimet ja meillä hevonen on kaikkein tärkein. Mikä vahvistaisi paremmin kunnan imagoa kuin tämä?" toteaa ypäjäläinen juustolayrittäjä Juha Lundström, joka on vihreiden kunnanvaltuutettu.

"Aloite lähti tälle vuodelle toki vähän myöhässä, mutta on hyvä, kun kunta silti reagoi siihen näin jo nyt."

Ilotulitekielto-aloitteen takana ovat vihreät ja demarit, mutta Lundströmin mukaan ensimmäinen käsittely joulukuun valtuustossa osoitti, että asia nähtiin hyvänä muissakin ryhmissä.

Ilotulittaminen on hevospitäjässä ollut tähänkin asti sangen vaatimatonta, koska ihmiset tunnistavat sen eläimille aiheuttamat ongelmat.

Ypäjän vihreät valtuutetut haluavat nostaa asian valtuustoaloitteen kautta laajempaan keskusteluun.

"Miksi ampua veronmaksajien rahoja taivaan tuuliin, kun monissa kunnissa talous on muutenkin tiukilla. Lisäksi tulitteista tulee myös pelloille ja muualle luontoon roskaa.

Neljän hevosen omistajana Lundström muistuttaa, että monilla hevosenomistajilla on myös koiria.

"Osa hevosista pelkää ja koiria karkaa joka vuosi", hän toteaa.

Aloitteessa muistutetaan, että pelästyessään hevoset voivat olla arkoja käsitellä uudenvuoden jälkeenkin. Stressitila voi myös vaikuttaa urheilukäytössä olevien hevosten suorituskykyyn.

Ypäjän kunta voisi pyytää Kanta-Hämeen pelastuslaitosta asettamaan kunnan alueelle rajoituksia ilotulitteiden suhteen vedoten eläinsuojelulakiin, ympäristönsuojelulakiin sekä yleiseen järjestyslakiin, aloitteessa todetaan.

Juha Lundström sanoo, että myös naapurikunnissa aloite on herättänyt pohdintaa. Hevosten lisäksi Forssan seudulla on muutakin eläintuotantoa.

"ilojakin uuteenvuoteen toki tarvitaan, mutta onhan lasertekniikkaa, jolla voi tehdä asioita", yrittäjä huomauttaa.

Aloitteen jatkoksi syntyi hänen mukaansa idea, että Ypäjän kesäteatteri voisi järjestää ensi vuodenvaihteeksi valoshow`n. Siitä saataisiin myös matkailulle vetonaula.

Lue myös: Uusivuosi metsäneläimille helvetti

Ilotulitteista kertyy roskaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit