Hevoset

Islannissa nähtävyydet tuodaan turistin luokse: Issikkatalli laajensi Reykjavikin kylkeen

Hevoset 07.01.2018

Islannissa ajatellaan, että kiireisenkin turistin pitää voida kokea ratsastusretki ja erämaa.


Islanninhevosvaellus kuuluu monen matkaohjelmaan. Retkiä on helppo varata eikä aiempaa kokemusta tarvita. Myös Reykjavikin lähistöllä pääsee pikalenkille.
Islanninhevosvaellus kuuluu monen matkaohjelmaan. Retkiä on helppo varata eikä aiempaa kokemusta tarvita. Myös Reykjavikin lähistöllä pääsee pikalenkille.
Sturla Thorhallsson kasvatti kilpahevosia Saksassa ennen kuin palasi tallipäälliköksi Islantiin. Hänellä on myös oma erilaisia elämysmatkoja järjestävä matkatoimisto.
Sturla Thorhallsson kasvatti kilpahevosia Saksassa ennen kuin palasi tallipäälliköksi Islantiin. Hänellä on myös oma erilaisia elämysmatkoja järjestävä matkatoimisto.

Jos turisti ei pääse nähtävyyden luo, tuodaan matkailukohde turistin luo.

Yksinkertaista – ja niin islantilaista. Tässä maassa ei kuulemma ole lainkaan ongelmia, pelkkiä mahdollisuuksia ja järjestelykysymyksiä vain.

Esimerkiksi islanninhevos­talleja on tiheästi ympäri maata. Hevosilla tehdään viikkojenkin vaelluksia vähäväkisillä vuoristoseuduilla.

Kiireiset turistit eivät kuitenkaan aina ehdi kuin lyhyille kierroksille, joten talleja on aivan pääkaupungin kupeessakin.

Islanti on maailman kallein maa, joten tunnin parin retki maksaa noin sata euroa. Useamman päivän laava-, jäätikkö-, vuoristo-, kuumavesilähde-, lammaspaimennus- ja muut erikoisretket maksavat vähintään tuhat euroa.

Hintaan kuuluu yleensä opas, kypärä ja ehkä lämmin haalarikin, osalla talleista myös nouto hotellilta. Varaus onnistuu helposti verkossa, joten turistille kynnys osallistua on matala.

Solhestar-talli kasvattaa islanninhevosia kilpailuihin ja turismille, ja kävijöiden määrä on kasvanut nopeasti 9 000:een. Talli avasi syksyllä toisen toimi­pisteensä vartin ajomatkan päähän Reykjavikista. Vaikka kaupungin valot melkein näkyvät, tunnin lenkillä pääsee muhkuraiselle polulle ja näkee autiutta ja punaista laavaa.

Kysynnästä huolimatta tämä talli aikoo pitää ryhmäkoon pienenä, talli- ja markkinointipäällikkö Sturla Thorhallsson vakuuttaa. Alalla kun on kuulemma tullut myös laaduttomia onnenonkijoita.

Islanninhevonen soveltuu Thorhallssonin mukaan hyvin matkailukäyttöön, sillä se on paitsi kestävä myös viisas. Hevonen tunnistaa vasta-alkajat.

Solhestar-tallin satakunta hevosta vuorottelee työssä ja laiduntamisessa noin kolmen kuukauden kierrolla. Kengät vaihdetaan yhdeksän viikon välein, sillä "jos ei kavio ole kunnossa, ei hevonenkaan ole". Heinää kasvatetaan sadalla hehtaarilla.

Islanninhevosen ihannesää on Thorhallssonin mukaan pikku­pakkanen ja kevyt vesi­sade. Rotu on tottunut karuuteen yli tuhatvuotisen siedätyksen seurauksena, sillä ennen lentokoneita se oli ainoa kuljetus­muoto, joka ylitti niin laavakentät kuin jäätikötkin.

Viikingit toivat issikat saarelle noin vuonna 900, eikä niitä sen jälkeen ole tuotu. Rotu onkin islantilaisten mukaan maailman puhtain ja perimältään tarkasti vaalittu. Hevosia viedään saarelta, mutta niiden maahantuonti on kielletty.

Lue myös: Islanti koukuttaa turistin parhailla paloillaan jo menolennolla

Aiheeseen liittyvät artikkelit