Hevoset

Katso video: Miten saadaan suomenhevonen nousuun?

Hevoset 17.01.2018

Suomenhevosen juhlavuosi vahvisti koko hevosalan yhteishenkeä. Silti kansallisrotu tarvitsee jatkossakin kampanjointia tuekseen.


Kari Salonen
Suomenhevonen tarvitsee lisää ystäviä ja käyttöä. Se sopii toiminnan sydämeksi esimerkiksi matkailu- ja greencare-yrityksiin.

Suomi100 -juhlavuoden yhtä sankaria, suomenhevosta, tulisi hyödyntää rohkeammin yrittäjyydessä.

"Matkailuun ja greencare -kentälle soisi rohkeita yrittäjiä, jotka toimisivat puhtaasti alkuperärodun kautta", tuumii hevosalan yhteistyöjärjestön, Hippolis ry:n, toiminnanjohtaja Anne Laitinen.

Mahdollisuuksien hevonen - teemavuoden jatkoksi suomenhevosen ympärillä toimivat yhdistykset keräävät ideoita, miten lisätä edelleen työtä rodun arvostuksen eteen.

Tämä on Laitisen mukaan ehdottomasti tarpeen: "Onhan se harvinainen rotu, kun sen edustajia sekä kilpailee kansainvälisellä tasolla kouluratsastuksessa (joukkuekilpailuissa) että juoksee raviradoilla maailman nopeimmista kylmäverisistä."

"Sitten on sen vetovoimaisuus. Kuninkuusravit kilpailee kävijämäärillä mitaten maailman tunnetuimpien ravitapahtumien Elitloppetin ja Prix d´Ameriquen kanssa. Muilla ihailun kohteena ovat huippulämminveriset, meillä suomenhevonen. Se on ainutlaatuista."

Mahdollisuuksien hevonen -vuoden myönteisiin puoliin kuuluikin se, että suomenhevosta ja suomalaista hevososaamista tehtiin tunnetuksi kansainvälisesti.

Ypäjällä järjestettiin toukokuun lopussa laatuaan ensimmäinen hevosalan oppilaitosten ja järjestöjen seminaari hevosten hyvinvoinnista. Lisäksi menestynyt ratsuori Friisin Paletti kiersi Euroopassa keräten myönteistä huomiota rodulle.

Koko hevosalan esittäytyminen yhdessä, iloisesti ja ylpeästi nousi viime vuonna uudelle tasolle niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Suomi100 -juhlavuoden teema yhteisöllisyys toteutui sananmukaisesti, Laitinen kiittää.

Mahdollisuuksien hevonen -ohjelmaan kirjattiin yhteensä noin tuhat tapahtumaa.

Hevosala on tunnettu monista pienistä laji- ja harrastusjärjestöistään. Vaikka yhteistyötä on ollut ennenkin, erona aiempaan oli Laitisen mielestä nyt se, että omista erityispiirteistä ei pidetty niin paljon kiinni vaan kaikki laittoivat hevosen ja koko alan etusijalle.

Hän muistaa huvittuneena esimerkiksi sitä, kuinka ravuri Hevillä saunoi Helsingin sydämessä pidetyssä hevoset Kaivarissa -tapahtumassa. "Olihan se ihan hulvatonta."

Laitinen toivoo, että aluetapahtumista, joita pidettiin muun muassa Ylivieskassa, Kainuussa, Tampereella ja Forssan seudulla, poikii jatkossakin yhteistä tekemistä.

Kun yhteiskunta muuttuu, meidän pitää saada hevosta ja alan tarpeita esille. Tapahtumista pitää kyetä ottamaan myös edunvalvonnallinen hyöty, hän kannustaa.

"Mitä paikallisemmaksi mennään, sitä paremmin yhteistyötä pitää kyetä tehdä eri hevosharrastajien kesken esimerkiksi rakennus- ja ympäristöasioissa."

MT:n lukijat lähettivät kiitettävästi omia ajatuksiaan suomenhevosesta sekä siitä, mitä rotu tarvitsisi säilyäkseen elinvoimaisena. Niitä on kuultavissa MT:n kokoamalta videolta.

Lue myös: Näin lukijat kuvaavat suomenhevosta: Perusjuntti, uskollinen ja luotettava, ymmärtää tunteet, kiinnostunut työstä

Ikä ei ole Hexalle rasite - 23-vuotias tamma on tiine 12. kerran

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT