Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Hevoset

Raviharrastuksesta vastapainoa työnteolle: "Annan hevosen humputella vähän miten haluaa."

Tuomo Törmälehdon omistama ja valmentama suomenhevostamma Kömin Lento oli viime kauden parhaita nelivuotiaita.
Antti Savolainen
Tuomo Törmälehto sanoo, että Kömin Lennon nelivuotiskaudesta jäi vähän jossiteltavaakin. ”Kesällä tuli laukkoja, eikä niihin löytynyt klinikallakaan heti syytä. Lopulta hieroja löysi jumin lavasta.”

Kömin Lento oli reilun 9 000 euron tienesteillä ikäluokkansa toiseksi eniten ansainnut tamma. Volttiennätys 1.28,8ke oikeutti tammojen jaettuun kärkisijaan ja autolähdön tulos 1.29,6 oli kolmanneksi nopein.

Kömin Lento (i. Patrikin Muisto, e. Taajanvilma 1.32,9a, ei. Suikku) voitti kauden aikana kaksi Nuorten sarjaa ja Biofarm-cupin karsinnan. Startteja kertyi 15.

”Tuli ajettua ehkä vähän liikaakin kilpaa. Mutta kun oli karsinnoista päässyt suurkilpailujen finaaleihin, ei kehdannut jättää hevosta niistä pois. Toisaalta tamma on sellainen, että säästää vielä itseään starteissa”, Alavieskassa asuva Tuomo Törmälehto sanoo.

Kömin Lennon parhaina puolina hän pitää kevyttä liikkumista ja vauhtivaroja.

”Kello pitää olla starttiin lämmittäessä mukana. Se menee niin kevyesti, että tulee helposti ajettua liian lujaa. 1.24-vauhtinen pätkä löytyy helposti.”

”Ja luonne on tosi hyvä. Se on tärkeää, kun meillä on pienet lapset kotona ja hekin ovat hevosten kanssa tekemisissä”, täydentää Tuomon puoliso Elina Törmälehto, joka vastaa Kömin Lennon päivittäisestä hyvinvoinnista.

Tuomo Törmälehto on valmentanut Kömin Lentoa itse yksivuotiskauden lopulta lähtien. Starteissa ohjastajaksi on vakiintunut alusta asti Jouni Polso.

”Teen itse melkein kaiken muun hevosen kanssa, niin pitää olla joku, jota syyttää epäonnistumisista. Tosi asiassa Jounilta saa hyvin palautetta hevosesta”, Törmälehto nauraa.

Tällä kaudella päätähtäin on monen muun tavoin Villinmiehen tammakilpa syyskuussa. Tarkoitus on ajaa muutama startti keväällä, pitää treenitauko kesällä ja saada muutama startti alle ennen suurkilpailun karsintoja.

Ravihevoset ovat Tuomo Törmälehdolle tärkeä harrastus. Hän on työnjohtajana Tehorakentajat Törmälehto Oy:ssä, joka on perheyritys. Se toimii pääasiassa infran rakentamisen parissa. Viime kesän sesongin aikana työmaita oli 15 eri pitäjässä.

”Hevosella ajaminen on hyvää vastapainoa työlle. En pidä treenilenkeillä kelloa mukana, vaan annan hevosen humputella vähän miten haluaa.”

Tuomo Törmälehto kiinnostui hevosista kymmenkunta vuotta sitten, kun Elina Törmälehto piti täysihoitotallia ja ratsastuskoulua Ylivieskassa. Kiinnostus kohdistui pian ravihevosiin.

”Muutamia suomenhevosia on ollut vuosien varrella. Vastikkeen Pete meni parhaimmillaan 1.27-vauhteja, mutta ennen kaikkea se opetti tosi paljon raviurheilusta.”

Kömin Lennon myötä juoksijoita on nyt työn alla useampikin.

”Meillä on Kömin Lennon lisäksi sen kaksivuotias täyssisko Kömin Vilma, kolmevuotias tamma Ompun Patriicia (i. Patrikin Muisto, e. Nuoralan Ofelia 1.32,8, ei. K.M. Nopsa) ja yksi vanha ori seurahevosena.”

Valmennusajo aina kevyillä kärryillä

Kömin Lento tuli Tuomo Törmälehdolle vuosikkaana marraskuussa ajolle opetettuna. Alkutotuttelun jälkeen se on ollut aisoissa kaksi–kolme kertaa viikossa. Ajo on ollut pääasiassa kevyttä hölkkää.

”Kolmivuotiaana huhtikuun 17. päivä ajoin sillä kokeeksi toisen hevosen takana kahta minuuttia radalla. Se meni sitä vauhtia tosi helposti. Kolmevuotiskesällä aloin käydä kerran viikossa Ylivieskan radalla ajamassa porukassa Honkasen Pekan hevosten kanssa. Kahden minuutin vauhteja ajeltiin. Ja kotona sitten pari hölkkälenkkiä viikkoon.”

Opetuslähtö ajettiin syyskuussa ja ensimmäinen startti volttiajalla 1.37,9 joulukuussa.

Nelivuotiskausi alkoi helmikuussa ja päättyi marraskuussa. Kilpailukaudella ajo oli lähinnä viimeistelyä startteihin.

Törmälehto korostaa, että on pyrkinyt pitämään tamman mielen hyvänä.

”Minusta on tärkeää, että kun vihellät, niin hevonen tulee portille. Eikä tarvitse ruveta naaraamaan sitä tarhasta lassolla.”

Viisivuotiskauteen valmistautuminen on täydessä vauhdissa. Kolmesti viikossa ajetaan 10–12 kilometrin hölkkälenkkejä kevyillä kärryillä.

”Tamma hölkkää luonnostaan aika reippaasti. Se saa mennä välillä kovempaakin, jos haluaa. Kevättä kohti sitten lyhennetään lenkkiä, kun starttaaminen alkaa olla ajankohtaista.”

MT Hevoset
Lue lisää

Saara Mäkinen kertoo MT Hevosten jaksossa jalostamisesta ja kilpaurheilusta – kruunataanko Varsova ravikuningattareksi?

Ihana varsakesä edessä

”Kilvanajo on minulle tämän hevoshomman suola – Vaikka kyllä valmentaminenkin kiinnostaa ja tallilla on mukava puuhailla hevosten kanssa”

Kuninkuusraveissa huutokaupataan suomenhevosvarsoja – ilmoittautuminen on jo auki

MT Hevoset