Ravivalmentaja Markku Nieminen legendojen kerhoon – ”hevonen innostaa jaksamaan” - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Hevoset

Ravivalmentaja Markku Nieminen legendojen kerhoon – ”hevonen innostaa jaksamaan”

Raviurheilijan kultaisen kunniamerkin saaja kiittää henkilökuntaa ja hevosenomistajia mutta tuskailee someajan osaamistarpeiden kanssa.
Antti Saraja
Markku Nieminen palkittiin myöhään lauantai-iltana Lahdessa kautta aikain kuudentena raviammattilaisena raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä.

Hevosen kanssa oleminen vie urjalalaista valmentajaa Markku Niemistä eteenpäin, vaikka työpäivät ovat pitkiä ja vapaat yrittäjällä harvassa.

”Se on se, kun aloitamme varsojen kanssa ihan alusta. On ennalta arvaamatonta, mitä siitä aikanaan tulee. Sitä aina hakee hevosesta parempaa ja parempaa”, valmentaja analysoi työtään.

Lähes yhtä paljon arjessa motivoivat ympärillä olevat ihmiset. Vaikka hevosmäärän vähentäminenkin on 61-vuotiaalla, kahden tallin pitäjällä käynyt väliin mielessä, se on jäänyt ajatuksen asteelle.

”Tämä on tiimityötä. Minulla on niin hyvä henkilökunta ja kanssani ovat pitkään kulkeneet myös loistavat hevosenomistajat. Heidän kanssaan jaksaa aina uuteen. Vielä ei vain malta lopettaa.”

Miksi lopettaisikaan? Vuoden valmentajana useita kertoja palkittu Nieminen on tunnettu varsinkin nuorten, kotimaassa kasvatettujen lämminveristen menestyksen rakentajana. 2–4-vuotiaiden kasvattajakisoihin on enemmän kuin usein lähdetty asetelmasta Nieminen Stable vastaan muut.

Vuodesta 195 omaa valmennustallia pitänyt Markku Nieminen kertoo aloittaneensa hevosuran tallipojasta. ”Kun on itse saanut matkan varrella apua, sitä arvostaa ja haluaa siirtää eteenpäin.”

Häntä kiitetäänkin paitsi hevosten hyvinvoinnista myös siitä, että henkilökunta pysyy ja arvostaa treenariaan. Vakinaista henkilökuntaa on yhdeksän, minkä lisäksi on vaihtelevasti muutamia osa-aikaisia loma-apuna sekä harjoittelijoita ja oppisopimuksella työskenteleviä.

Määrä on suomalaisravitallien suurimpia, mutta hevosiakin on Urjalassa ja Teivossa yhteensä 62.

”Annan vastuuta niille ihmisille, jotka tuntuvat sen pystyvän kantamaan. Kukin ihminen meistä on hyvä jossain. Se ihmisyys pitää aina muistaa”, Markku Nieminen pohtii omaa toimintaansa työnantajana.

”Tämä ei tosiaan ole yhden ihmisen juttu vaan tiimityötä. Henkilökunnan ja hevosenomistajien lisäksi on tiivis joukko kengittäjiä, eläinlääkäreitä ja muita asiantuntijoita.”

Yksi yhteistyöverkoston rengas on myös heinän toimittaja. Molempien tallien heinät tulevat Bigpack-heinäyhtymältä, johon kuuluuvat muun muassa hevoskasvattajinakin menestyneet Hannu ja Hanna Härmälä Nousiaisista.

Kysymykseen mitä Markku Nieminen tekee itse mieluiten valmentajan monista eri osatehtävistä, vastaus tulee nopeasti.

”Seuraan nuoria hevosia ja ajan niitä niin paljon kuin mahdollista.”

Se myös näkyy niin, että moni valmennustallin hevosista tulee Niemiselle ja hänen henkilökunnalleen opetukseen syksyllä ennen 2-vuotiskautta. Joukossa on toki myös Ruotsissa syntyneitä hevosia, kun osa suomalaisista hevosenomistajista on siirtänyt tammojaan naapuriin siitokseen.

”Olisi hyvä, jos meillä olisi enimmäkseen kotimaassa kasvatettuja, kun kasvattajakisat ovat hevosen uralle tärkeitä. Ruotsissa syntyneillä on se ongelma, että pärjätäkseen siellä kasvattajakisoissa niiden pitää olla todella hyviä”, hän sanoo viitaten Ruotsin raviurheilun kovaan tasoon.

Nieminen Stable menestyy tasaisesti myös vanhemmilla starttihevosilla. Kun hevonen etenee raviurallaan, sen valmennus on valmentajan mukaan yhtä paljon psyykkistä kuin fyysistä. Työnjako painottuu tallissa siten niin, että ikäluokkakisojen jälkeen hevoset ovat selvemmin oman hoitajansa vastuulla.

Hyvä hoitaja lukee hevosensa tilannetta ja mielialan ja sovittaa toimintaa sen mukaan. Hyvä hoitaja on siinä paljon pätevämpi kuin minä, Markku Nieminen perustelee.

Valmentajan työhön kuuluu myös hallintoa sekä paljon yhteydenpitoa hevosenomistajiin päin. ”Someosaamisessa olen huono. Olen sitten koettanut keskittyä tekemään mahdollisimman hyvin sen, mistä minulle maksetaan”, Nieminen toteaa rehelliseen tapaansa.

Hänen itsekritiikkinsä on sikäli tarpeeton, että Nieminen Stable hoitaa somenäkyvyyden paremmin kuin moni alan toimija. Tässäkin hyvä työnjako ja osaava henkilökunta siis täydentää yrittäjäänsä, joka ei kaikkeen ehdi.

Raviurheilijan kultainen ansiomerkki on tavallaan ravialan elämäntyöpalkinto, joskin se toki voidaan myöntää myös edelleen alalla toimivalle.

Markku Niemisen ansiot ovat mittavat. Hän on ollut kolmen parhaan joukossa arvioitaessa valmennettavien juoksemaa voittosummaa lähes koko ajan vuodesta 1999, johon euromääräinen tilasto ulottuu. Yhtä tasaiseen menestykseen ei yllä kukaan muu.

Hänet on palkittu vuoden valmentajana viisi kertaa, viimeksi vuonna 2016.

Niemisen valmennettavat ovat voittaneet Suomen suurimman ikäluokkakisan, 4-vuotiaiden lämminveristen Derbyn, viisi kertaa ja 3-vuotiaiden Kriteriumin voittoloimia on talliin kertynyt neljä. Lisäksi muiden ikäluokkakilpailujen voittoja on saavutettu vuosittain - tuoreimpana Callela Elizan voitto Kasvattajakruunussa joulukuun alussa.

Markku Nieminen ajaa edelleen tasaisesti kilpaa varsinkin nuorilla valmennettavillaan. Vuonna 1976 ohjastuksen aloittanut Nieminen on istunut ohjissa yli 16 400 starttia, joista voittoon on päätynyt melkein 2 200.

Raviurheilun kultainen ansiomerkki on myönnetty aiemmin vain viisi kertaa. Sen ovat saaneet ravivalmentajat Tuomo Mäkelä, Pentti Savolainen, Pekka Korpi ja Martti Keskinen sekä raviohjastaja Jorma Kontio.

Ravivuoden 2017 parhaat palkittiin lauantaina Lahdessa pidetyssä Ravigaalassa. Osa pysteistä jaettiin jo päivällä Lahden Jokimaalla T76-raveissa.

Uutista on korjattu 22.1. kello 9:09: Nieminen Stable ostaa heinät Bigpackilta. Heinien tuotantoyhtymän muodostavat Hannu Nylund, Jussi Jokinen ja Hannu Härmälä,

Lue myös: Ravivuoden 2017 palkituimmissa loistivat kirkkaimmin Savon tähdet

Lue lisää

Härmässä luvassa Niemisen juhannusjuhlat

Niemisellä selvät sävelet: Lexus Hollolaan - Don Williams Kouvolaan ja molemmat Mikkeliin

Hyviä ja huonoja uutisia Jokimaalta: Moilaselle 7000 - Costello jäi pois

Päivän ravit: Don Williams jatkaa Seinäjoella - Åbyssä jackpot