Hevoset

Susi puri Karkkia Kauhajoella

Hevoset 26.02.2018

Susi oli löytänyt ponin maastossa olleiden jälkien perusteella.


Johanna Pihlajaniemi
Susi teki ponin takajalkaan yhden puremajäljen.

Susi kävi Karkki-ponin kimppuun ja puri sitä Kauhajoen Hyypässä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

"Ensimmäinen ajatus oli se, että voivatko hevoset enää laiduntaa. Vaikka tekisin minkämoisen aidan, niin uskallanko luottaa siihen, että susi ei mene sinne aitaukseen", ponin omistaja Johanna Pihlajaniemi kuvaa Maaseudun Tulevaisuudelle ajatuksiaan sen jälkeen, kun hän näki suden hyökkäyksen jäljet ponissa.

Susi teki ponin takajalkaan yhden puremajäljen. Pihlajaniemen mukaan susi oli seurannut maastossa kulkeneiden hevosten jälkiä hevostallin pihalle.

"Lähde tässä nyt sitten hevosta liikuttamaan, kun saa pelätä, että ne tulevat hajujälkien perässä kotiin", hän toteaa.

Suden hyökkäyksen kohteeksi joutunut poni oli hyökkäyksen aikaan ilmeisesti kahden isomman hevosen seurassa. Pihlajaniemi uskookin, että kaksi isompaa hevosta suojeli pientä ponia, niin ettei sille käynyt huonommin.

Pihlajaniemen tallilla asustaa kaikkiaan kuusi hevosta. Erityisesti hän on huolissaan miniatyyrihevostensa tulevaisuudesta. Nuo hevoset ovat melko pieniä, sillä ne painavat 70–100 kiloa.

"Susi tappaa ne kaikki yhtenä yönä, jos se päättää niiden aitaan mennä. Minua huolettaa, että pystynkö enää tarjoamaan hevosille luontaista kesäkautta, jonka aikana he saavat toteuttaa itseänsä ja liikkua vapaasti isolla laitumella", Pihlajaniemi sanoo.

Toisaalta hevoskasvattaja pohtii myös sitä, voiko hevosia enää jatkossa kasvattaa ja tuoda niitä Suomeen ulkomailta, jos sudet lopulta syövät ne.

Jotta suden hyökkäys ei enää toistuisi, Pihlajaniemi toivoisi, että toistuvasti pihoilla liikkuvat sudet pystyttäisiin lopettamaan nykyistä nopeammin.

"Siinä vaiheessa, kun odotellaan sitä lupakäsittelyä ja mahdollista lupaa, siinä odotellessa on voinut keritä tulemaan vaikka kuinka monta vahinkoa", hän sanoo.

Maanantaina aamulla Karkki-poni voi omistajansa mukaan hyvin.

Juttua korjattu klo 13.21.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT