Hevoset

Tässä irrottelee Iivo Niskasen kultavarsa: Katso video!

"Mukavan luonteinen varsa. Oman arvonsa tunteva, mutta sosiaalinen ja kova touhuamaan", luonnehtii kasvattaja.
Viljami Härmälä
Iivo Niskasen "kultamitalivarsa" Goldiivo Hoss kotimaisemissaan Nousiaisissa. Hyväsukuisen orivarsan raviuraa seurataan tulevaisuudessa suurella mielenkiinnolla.

Iivo Niskanen sai olympiavoittonsa kunniaksi kolmasosan lämminverivarsa Gunvald Hossista, jonka nimeksi vaihtunee lähiaikoina Goldiivo Hoss. Vuoden vanha orivarsa viettää päiviään pihatossa kolmen ikätoverinsa kanssa.

Goldiivo Hossin ovat kasvattaneet maan tunnetuimpiin lämminveriravureiden kasvattajiin kuuluvat Hannu, Hanna ja Viljami Härmälä. Sukkisten kartanossa Nousiaisissa syntyneet varsat tunnetaan Hoss-liitteestä nimessä.

"Se on mukavan luonteinen varsa. Oman arvonsa tunteva, mutta sosiaalinen ja kova touhuamaan", Hannu Härmälä kuvailee.

Varsan omistajiin lukeutuvat Iivo Niskasen lisäksi Härmälän perhe ja muun muassa TalkKarista tuttu raviurheilun moniottelija Kari Lähdekorpi.

"Varsa menee ensi kesänä laitumelle, kun ruoho alkaa kasvaa. Syksyllä se opetetaan ajolle. Jonkin verran olemme opettaneet varsoja itsekin, mutta tämä varmaan lähtee muualle opetukseen, kun kerran kauppa on tehty", Härmälä kertoo varsan tulevaisuudennäkymistä.

Hän tunnustautuu itsekin kuntohiihtäjäksi.

"Jonkin verran tulee hiihdettyä, mutta sitä ajatellen asun vähän väärässä kohtaa Suomea."

Goldiivo Hossin isä on Ruotsissa vaikuttava Zola Boko, jolla on hyvät jälkeläisnäytöt. Emä Yalumba Hoss on Härmälöiden oma kasvatti, joka palasi kilpauran jälkeen heille siitostammaksi.

"Sillä oli vähän murheita matkalla kilpaurallaan. Aluksi sitä oli vaikea saada tiineeksi, joten valitsimme isäoriksi Zola Bokon, josta sai tuorespermaa siirtona Kallelan Oriasemalle. Valintaan vaikutti tietysti myös se, että Zola Bokon varsat ovat menestyneet hyvin."

Menestynein Härmälöiden kasvatti on tamma Target Hoss. Se juoksi urallaan 570 000 euron voittosumman ja voitti lukuisia suurkilpailuja, muun muassa Kriteriumin, Derbyn ja Suur-Hollola-ajon. Toiseksi paras pitkällä menestyjien listalla on ori Up-Date Hoss, jonka meriitteihin kuuluu 430 000 euron voittosumma Suur-Hollola-ajon voitto.

Lue myös:

Iivo Niskaselle olympiavoiton kunniaksi osuus huippuvarsasta – MT ja Hippos mukana hankkeessa

MT Hevoset
Lue lisää

MT Ravit: "Silloin joka miehellä oli 10 hevosta – nyt pitää olla 10 miestä, että pystyy pitämään yhden hevosen"

"Käymme vuorokaudessa Solvallassa kotoa käsin. Kompakti matka, ja asenteestahan se loppujen lopuksi on kiinni” – Jan Söderströmille Ruotsin päärata on tuttu paikka

"Kun teen jotain, niin haluan olla siinä mukana 110-prosenttisesti” – ratsuponien ja -hevosten kasvattaja innostui myös ravureista

"Monesti hevosta hoidetaan sieltä ylempää ja ihmetellään mikä on kun ei auta, mutta kengitykselle ei tehdä mitään" – Petri Parkkonen kertoo kengittämisestä MT Ravien jaksossa sunnuntaina

MT Hevoset