Hevoset

Raviurheilun tasa-arvoisuus viehättää ravitallin pitäjiä: ”Samalla viivalla Iivo Niskasen ja Sauli Niinistön kanssa”

Britt-Marie Nyholm ja Rurik Kjötar korostavat huolellisuuden merkitystä ravurien valmennuksessa.
Antti Savolainen
Britt-Marie Nyholm ja Rurik Kjötar hankkivat huonojen kelien takia kävelymaton hevosille. Elliot Boko kävelee matolla joka kerta ennen ajoa. Huonojen kelien lisäksi harmia ovat aiheuttaneet myös tallin lähettyvillä kulkevat sudet.

Rurik Kjötarille ja Britt-Marie Nyholmille raviurheilu on hieman näkökulmasta riippuen mieluisa harrastus tai mieluisa työ.

“Aiemmin viljanviljely oli päätyö, mutta nykyään viljasta maksetaan niin huonosti, että harrastuksia nämä taitavat olla molemmat”, Kjötar vitsailee.

Pariskunta viljelee kahta tilaa, joiden välimatka on 45 kilometriä.

“Varsinkin syksyllä ei aamuisin oikein tiedä, että mihin suuntaan juoksisi. Mutta hevoset hoidetaan aina ensimmäisenä, vasta sitten tehdään muut työt.”

Raviurheilussa heitä kiehtoo eniten itse hevonen ja urheilu. Myös lajin tietty tasa-arvoisuus viehättää.

“Raveissa on se erikoisuus, että tämmöiset tavalliset ihmiset ovat samalla viivalla Iivo Niskasen ja Sauli Niinistön kanssa, jotka molemmat ovat myös hevosenomistajia.”

Tallin “tavaramerkki” ovat Ruotsista tulleet lämminveriruunat. Vuosien varrella menestyjiä ovat olleet muun muassa Andy Farming, Montana D.K., Landers Power ja Bart Kemp.

Tämän hetken ykköstykki on 1.11,3-aikainen Elliot Boko. Sen ja Duncan Bokon seuraan liittyi tammikuussa Livarot, joka on Ruotsin parhaimpiin hevosiin lukeutuvan Sauveurin viisivuotias täysveli.

“Olemme ihan tarkoituksella etsineet Ruotsista sellaisia hevosia, joilla on meidän mielestä hyvä luokka, mutta jotka eivät jostain syystä ole pärjänneet siellä. Yritämme sitten saada niitä paremmaksi täällä. Monelle auttaa jo pääseminen pienempään talliin”, Kjötar kertoo.

“Elliot Boko esimerkiksi on erikoinen luonne, mutta hiljalleen olemme päässeet sen kanssa sinuiksi. Se ei sopinut isojen tallien systeemeihin ollenkaan. Se on edelleen kuuma ja välillä hankala ajettava, vaikka käyttäytyy muuten hyvin”, Nyholm sanoo.

“Eikä mekään ole aina kaikkien hevosten kanssa onnistuttu, mutta kantapään kautta on opeteltu. Välillä kaikki menee putkeen ja onnistumisia tulee. Kun sitten välillä on huono aika, niin tietää, että tästä voi vielä nousta”, Kjötar täydentää.

Tallin työnjako on selkeä. Kjötar ajaa ja kengittää hevoset sekä pitää ajopaikat kunnossa. Nyholm puolestaan keskittyy hevosten terveydenhuoltoon, ruokintaan ja hyvinvointiin.

“Valjastan aina seuraavan hevosen Rurikille valmiiksi ja alan hoitaa sitä, jonka hän on jo ajanut. Hevosten terveydenhoitoon menee tosi paljon aikaa, jos sen tekee kunnolla. Teen puolipäiväisesti lähihoitajan työtä, joten kolme hevosta on mielestäni maksimi, minkä ehtii riittävän hyvin hoitaa”, Nyholm kertoo.

Hyvä rata ja kävelymatto

Rurik Kjötar valmentaa tallin hevosia omalle pellolle tehdyllä tuhannen metrin mittaisella radalla. Siihen kuuluu 400 metrin suora, jossa on pientä nousua. Yleensä hevosilla ajetaan kahdesti viikossa kymmenen kappaletta 400 metrin vetoja.

“Nousuun ajetaan juoksua ja hölkätään takaisin. Suora saisi olla pidempikin.”

Hevosten viikko-ohjelma elää starttien mukaan, mutta yhtä merkittävä tekijä on myös sää.

“Sääennusteita seurataan meillä aivan yhtä paljon radan kuin maanviljelyn takia. Olosuhteet ovat täälläpäin usein hankalat, joten rataa pitää olla valmis hoitamaan.”

“Rurik tekee aivan valtavasti töitä sen eteen, että rata olisi hyvässä kunnossa ympäri vuoden. Siihen menee enemmän aikaa kuin hevosten ajamiseen”, Britt-Marie Nyholm painottaa.

Kulunut talvi oli treenaamisen kannalta hyvä, mutta moni edellinen talvi on ollut hankala, eikä ajamaan ole päässyt halutulla tavalla.

“Ajattelimme, että jotain on pakko tehdä ja löysimme Ruotsista tehdastekoisen kävelymaton. Se oli rikki, mutta saimme sen korjattua.”

Kävelymatosta on apua myös hyvillä keleillä. Elliot Boko kävelee matolla aina puolen tunnin verran ennen ajamista.

Tallin hevosten jalkoja kylmätään ahkerasti. Myös laser ja Cryonic-huippukylmälaite ovat käytössä.

“Ne ovat hyviä apuvälineitä, mutta tärkeintä hevosten terveyden kannalta on silti mielestäni se, että pääsemme ajamaan hyvällä alustalla”, Nyholm summaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT Ravit Isto Kuismalla Kouvolassa: "Äijien kanssa kun sai raveissa kulkee, siitähän se lähti"

Tuore toiminnanjohtaja ideoi uutta raviradalle

Raviurheilutähti Risto Tupamäki on kuollut – IS: kohtalokas tapaturma sattui metsätöissä