Hevoset

Evira: Kahden suomalaistallin hevosilta löydetty virusaborttia

Hevoset 16.05.2018

Hevoseen aiemmin tarttunut piilevä virus aktivoituu yleensä stressin seurauksena. Hevoset ja ihmiset voivat levittää tautia helposti.


Jaana Kankaanpää
Eviran mukaan virusaborttitautia on todettu Suomessa edellisen kerran vuonna 2016. Kuvan hevonen ei liity tapaukseen.

Etelä-Suomen alueella on todettu hevosten virusaborttia kahdella eri tallilla, tiedottaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Eviran mukaan tautia on todettu Suomessa edellisen kerran vuonna 2016. Euroopassa ja sen ulkopuolella virusaborttia esiintyy vuosittain.

Virusabortti on lähes aina hevosen herpesvirus 1:n eli EHV-1:n aiheuttama. Herpesvirus leviää yleensä pisaratartuntana.

Se voi levitä hevosten lisäksi myös ihmisen mukana esimerkiksi virusta sisältävien eritteiden likaamien käsien, vaatteiden tai tavaroiden välityksellä.

Evira muistuttaa, että virusaborttia sisältävä sikiö, jälkeiset ja kohtunesteet sisältävät runsaasti virusta ja voivat levittää tartuntaa.

Taudille on tyypillistä, että virus jää elimistöön piilevänä, jolloin se voi aktivoitua myöhemmin uudestaan stressin tai tiineyden yhteydessä.

Abortti johtuu tavallisimmin siitä, että hevoseen aiemmin tarttunut piilevä virus aktivoituu stressin seurauksena.

Kuudennen ja yhdennentoista tiineyskuukauden aikana tartunnan saanut tamma luo varsansa kesken yleensä 14–120 päivää tartunnan jälkeen.

Evira suosittelee pitämään tamman ja siihen lähikontaktissa olleet hevoset erillään muista hevosista jopa 3–4 viikon ajan tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi.

Lisäksi kaikki tilat ja tavarat, joihin virus on saattanut levitä, tulee pestä ja desinfioida huolellisesti. Evira kehottaa myös tarkkailemaan hevosten terveydentilaa tehostetusti.

Myös ihmiset voivat kuljettaa viruksia mukanaan. Käsien pesu on tärkeää ja tallivierailuille pitäisi aina olla eri vaatteet, joilla ei mennä omaan talliin.

Virusabortin syyn selvittämiseksi hevosen omistajaa suositellaan ottamaan yhteyttä hevosia hoitavaan eläinlääkäriin. Tauti on tärkeää varmistaa laboratoriossa.

Lisätietoa taudista ja virusnäytteen otosta sekä taudin ehkäisemisestä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT