Hevoset

Tunnetko sinä hevoselle myrkylliset kasvit?

Hevoset syövät harvoin haitallisia kasveja. Verkon opas auttaa kuitenkin varmistamaan kasvit, jotka eivät hevoselle sovi.
Jaana Kankaanpää
Hevoset tunnistavat syötäväksi sopivan paitsi aistiensa myös huultensa avulla.

Laidunkauden alkaessa ja maastoratsastuksen yleistyessä hevosenomistajat saattavat pohtia, mitkä kasvit sopivat hevosten ravinnoksi ja mitkä eivät.

Hevonen on ruuansulatukseltaan herkkä, mutta toisaalta karkearehun syöminen täyttää hevosen luontaista tarvetta pureskella jotain. Onneksi hevonen osaa huulillaan sekä näön, hajun ja maun perusteella varoa haitallisia kasveja taitavasti.

Myrkytystapauksia on sattunut lähinnä, jos laitumella on vähän syömäkelpoista kasvillisuutta eikä hevonen tunnista kasvia ennalta tai jos vaarallista kasvia on joutunut hevosille korjatun heinän joukkoon.

Savonia ammattikorkeakoulussa tehtiin kaksi vuotta sitten opinnäytetyönä opas hevosille haitallisista ja myrkyllisistä kasveista. Verkosta ladattava opas on kattava kasvien esittelyn suhteen. Se antaa myös tietoa hevosen ruuansulatuksesta ja laidunnustavoista.

Oppaan ovat kirjoittaneet Anniina Kallioniemi ja Sini Kokkonen.

Hevosille haitalliset ja myrkylliset kasvit -opas

MT Hevoset
Lue lisää

Etäseuranta tuottaa Harjun aktiivipihatossa tietoa hevosten hyvinvoinnista – "Vähemmän tarvitaan käsityötä ja hevosten tarkkailuun on enemmän mahdollisuutta"

Hevosten mahavaivat yleinen riesa mutta parannettavissa – kilpaileminenkin mahdollista

Hevoseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa – epäkohtien huomaaminen säästää monelta harmilta

"Hevostenpidon yhteiskunnallinen hyväksyttävyys on yksi tärkeimmistä raviurheilun haasteista" – Antti Rautalinko valvoo hevosten hyvinvointia ruotsalaisessa raviurheilussa

MT Hevoset