Hevoset

Nurmisen Iivarilla on edessään vähän erilainen ohjastustehtävä – "mennään vaiston varassa"

Hevoset 14.07.2018

Vaikka ajaminen kiehtoo forssalaisohjastajaa, vielä upeampaa on huomata, kuinka oman tallin valmennettavat kehittyvät.


Carolina Husu
”On siellä forssalaiselle varmaan ihmeteltävää”, naurahtaa nuorten ohjastajien EM-kisoihin Kaakkois-Venäjälle suuntaava Iivari Nurminen. Valjastettavana on 3-vuotias tamma Marvelous Diamond.

Nuori raviammattilainen Iivari Nurminen on Suomen edustaja 1. ja 2. syyskuuta järjestettävissä oppilasohjastajien Euroopan mestaruuskisoissa. Lähdöt ajetaan Akbuzatin raviradalla, joka sijaitsee Venäjän kaakkoiskulmalla Ufan miljoonakaupungissa.

”On siellä forssalaiselle varmaan ihmeteltävää”, naurahtaa juuri kisojen alla 24 vuotta täyttävä Nurminen.

Yläasteen jälkeen merkonomiksi opiskellut nuorimies sai johdatuksen raviurheiluun verenperintönä. Tällä hetkellä hän työskentelee isänsä Anssi Nurmisen tallilla Forssan raviradalla.

”Isä on hyvä pomo. Osaa olla jämäkkä, mutta nyt kun minulla alkaa kokemuksen myötä olla omia mielipiteitä, hän kuuntelee niitäkin.”

Tallissa on kaksitoista hevosta. Kaikki ovat lämminverisiä.

”Hevosten hyvinvointi on keskiössä. Suomenhevosia ei tallissa ole ollut vuosiin. Olen ajanut satakunta starttia ja kaikki lämminverisillä. Mielelläni kyllä ohjastan suomenhevosta, jos joku minulle starttiin sellaisen ilmoittaa.”

Nurmisen kehityskaari noudattelee tuttua linjaa. Aluksi hän innostui kilvanajon tuomasta huumasta, mutta myös valmentaminen on alkanut kiehtoa.

”Treenaamisessa näkee työnsä tuloksen. On upeaa huomata, kun hevonen kehittyy.”

Voikin olla, että Nurminen nähdään tulevaisuudessa talliyrittäjänä.

”Onko se sitten Suomessa vai ulkomailla, aika näyttää. Kotimaassa raviammattilaisen arki on varsin ankaraa eikä taloudellisesti aina niin palkitsevaa.”

Nurminen on käynyt parina talvena ajamassa varsoja Petri Salmelan tallilla Ruotsin Bodenissa.

”Siellä viihtyisi pidempäänkin. Kunpa välimatka olisi lyhyempi ja voisi jakaa päivän työtunnit Bodenin ja kotitallin kesken...”

Kuusi voittoa urallaan ohjastaneen kuskin sydän sykkii raveille.

”Tykkään lajista ja tykkään hevosista. Vaikka en kilpaa olisikaan ajamassa, katson lähes joka ilta ravit telkkarista.”

Nurmisen tuorein meriitti tuli viime viikonvaihteessa Kaustisella pidetystä Ravimestari -ohjastajaottelusta. Kisassa mitattiin kuskien osaamista monipuolisesti aika-ajon sekä kärry- ja monté-lähdön voimin. Nurminen voitti kärrylähdön ja kuittasi kokonaiskisassa kakkossijan.

Nurminen on myös mukana nuorten ohjastajien Salamakypärät -kilpasarjassa.

”Nuorten kuskien kesken vallitsee hyvä yhteishenki. Vaikka radalla saattaa tulla tiukkoja tilanteita, kaikkia moikataan kisan jälkeen. Se, mitä tapahtuu kaviouralla, jää myös sinne.”

Aiemmin jääkiekkoa pelannut Nurminen sanoo olevansa urheilun saralla isänmaallinen. Edustustehtävä Suomen väreissä on kova juttu.

”On otettu olo päästä ajamaan Ufassa. EM-lähtöjen hevoset arvotaan ohjastajille vasta pari tuntia ennen starttia. Kotiläksyjä ei siis hirveänä pysty tekemään, mutta mennään vaiston varassa.”

Väkeä radoille, tunnelma korkealle

Iivari Nurmiselta, jos joltakulta, sopii tiedustella, miten lajin piiriin saataisiin lisää hänen ikäluokkansa edustajia.

”Ravitapahtumiin pitää panostaa aina vain enemmän. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa, eikä siinä kisassa pärjää, mikäli et yritä sata lasissa”, nuorimies tuumii.

Hänen ensikertalaisina raveihin tulleet kaverinsa ovat lähes poikkeuksetta myös viihtyneet. Usein on yllätytty siitä, miten monipuolisia palveluja raviradoilta löytyy. Tätä tulisi Nurmisen mukaan tuoda ennakkomarkkinoinnissa tehokkaammin tykö.

”Radat ovat tavallaan kaivaneet oman ansansa, kun lajin nousukauden aikaan rakennetut katsomot ovat varsinkin iltaraveihin niin suuria ja kolkkoja. Tunnelmaa on vaikea saada aikaan, kun katsojat ovat kaukana toisistaan.”

Nurminen myöntää, että jo olemassa olevia raviharrastajia on hankala aktivoida tulemaan paikan päälle. Nykytekniikka tekee kisojen seuraamisen ja totoamisen kotoa käsin niin helpoksi. Sen vuoksi olisikin satsattava entistä enemmän uusasiakashankintaan.

Raviurheilun nykytilanteen Nurminen näkee kuitenkin positiivisena. Palkinnot ovat kohonneet, ja kasvattajat panostavat jälleen kovasukuisiin varsoihin.

Mitkä ovat sitten miehen omat haaveet tuleville vuosille?

”Jos pitää valita, minkä lähdön voittaisin mieluiten, olisi se Prix d'Amerique tai The Hambletonian. Ja tietenkin omalla valmennettavalla.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT