Hevoset

Yksi on kuningatarkisasta poissa: Juliette Lax toipumislomalla – katso video hevosen hyvinvoinnista

”Hevosen terveys edellä mennään”, sanovat tamman taustavoimat. Videolla perehdytään lisää hevosen hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Kari Salonen
”Sinne on nyt turha lähteä. Niissä karkeloissa pitää olla sataprosenttinen", sanoo Jussi Suominen Juliette Laxin kunnosta. Vielä kesäkuun alussa toiveet oli asetettu Rovaniemen kuningatarkisaan.

Viime vuonna Vermossa kuningatarkisaan yltänyt Juliette Lax ei kuntoutunut ajoissa osallistumaan Rovaniemen koitokseen.

”Sinne on nyt turha lähteä. Niissä karkeloissa pitää olla sataprosenttinen”, kuvaa tamman valmentaja Jussi Suominen.

Vaiva alkoi oireilla viime kesänä kuningatarkisassa, ja syitä veriarvojen vaihteluun on selvitetty pitkin talvea.

Omistajiin kuuluva Tanja Mäkeläinen kiittää eläinlääkäri Erkki Luikkoa paneutumisesta monimutkaisen vaivan syiden selvittämiseen. Nyt syy on lopulta löytynyt.

”Paksusuolessa on jokin imeytymishäiriö. Mutta ei vieläkään tiedetä, miksi se ei rauhoitu oikein kunnolla vaan uusiutuu. Olisi pitänyt vain löytyä tämä varsinainen vika aikaisemmin”, Suominen huokaa.

Hevosen paksusuolta ei pystytä tutkimaan paikallisesti eli sitä ei voida tähystää. Siksi hoidon löytyminen riippuu oikean lääkityksen löytymisestä kokeilemalla.

”Se lähti aluksi vastaamaan hoitoon. Näytti, että se ryhtyy paranemaan mutta ehkä kuuri jäi varoaikojen takia liian lyhyeksi.”

Tamman kunto notkahti nyt heinäkuun alkupuolella kuurin loputtua, ja haaveet Rovaniemestä kuopattiin.

”8-vuotias hevonen ei ole tietenkään ikäloppu, mutta sapettaahan tämä, kun sinne tähdättiin ja oltiin vuosi sittenkin samassa tilantessa”, Suominen sanoo.

Suominen tekee tällä viikolla hevosineen muuttoa Loviisasta Elimäelle, jonne kunnostettu valmennuskeskus alkaa nyt olla valmis.

”Olen tehnyt päätöksen, että syyskuun lopulla annan tämän ratatallin kokonaan pois”, hän kertoo.

Taustavoimien katse on siis kaiken ajan ollut Kuninkuusraveja enemmän hevosen terveydessä. Tie huipulle on tammoille vielä kivisempi kuin oreille.

”Koitetaan starttailla säännöllisesti mutta aika harvakseen. Toisaalta näyttöäkin pitää saada”, Jussi Suominen pohti alkukesällä tehtäessä haastattelua MT:n Kunkkariliitteeseen.

Tarkoitus oli startata Vermon tammasarjaa ja suurkisaviikonloppujen tammalähtöjä.

Tilanne on eri viime vuodesta, jolloin ”Julle” nousi kertahyppäyksellä ykköstammojen kaartiin: ”Sen jälkeen on pitänyt väkisinkin ajaa avoimen sarjan kovia tammoja vastaan.”

Kevään rankingeissa Julle oli parhaimmillaan neljäntenä, mikä kertoo sen kapasiteetista. Silloin kakkosena ollut ja sittemmin rankingin kärkeen ohi Saaga S:n noussut Huimariina oli ansainnut 91 startista 159 000 ja kolmantena oleva Virin Camilla 87 startista reilut 126 000 euroa. Jullen saldo oli ja on edelleen 41 000 euroa 35 startista.

”Valmentaja on tehnyt koko kilpailuttamisen hyvällä tavalla. Hän on vienyt tammaa sopivasti eteenpäin”, kiittää Tanja Mäkeläinen.

Vaikka valmentajalla on kaikessa päävastuu ja lopullinen päätäntävalta, Suominen keskustelee Mäkeläisen mukaan eri vaihtoehdoista ja suunnitelmista ja kyselee mielipiteitä.

Juliette Laxin taustavoimilla on selvä näkemys, jota suomenhevostammojen omistajat ja valmentajat ovat radoille esittäneet pidempään.

”Varsinkin nuoremmille suomenhevostammoille tarvittaisiin lisää omia sarjoja. Eikä niitä ainakaan liikaa ole tammoille ylipäätään”, Suominen sanoo.

Tammat joutuvat niin fyysisesti kuin psyykkeen puolesta kisatessaan koko ajan kovemmalle, kun vastassa on jo lähtökohtaisesti vahvempi sukupuoli.

”Jos on 4-vuotiaana saanut vähänkin rahaa, on synkkä tie ajaa aina oriita ja ruunia vastaan.”

Osallistuminen Kunkkareihin on Jullen porukalla ”haave ja toive, muttei pakko”, kuvaa Tanja Mäkeläinen.

”Koska sairastumista on ollut, hevosen pitää olla ehdottoman terve ja kunnossa. Heppoisin perustein ei lähdetä.”

Juliette Laxin koko tarina löytyy Kunkkariliitteestä, joka ilmestyi MT:n välissä 4.7. ja joka on jaossa Kunkkareissa Rovaniemellä.

Lue myös: Nämä hevoset kisaavat vuoden 2018 kuninkuusseppeleistä Rovaniemellä

Jussi Suominen on siirtämässä hevosensa omaan talliin Elimäelle

MT näyttää Kuninkuusraveista tv-lähetyksen tekevän Discoveryn ohjelmasta ennakkopaloja viikon mittaan. TV5:n lähetykset nähdään sekä lauantaina kello 19 että sunnuntaina kello 20.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseudun Tulevaisuus yhteistyöhön Lahden kuninkuusravien kanssa

Heikkoa uutispalvelua

Jari Rauhamäki kävi 51. kertaa Kuninkuusraveissa: "Kunkkarit ja kesäravit ovat parasta – niistä kannattaa pitää kiinni"