Hevoset

Ensimmäistä kertaa raveissa ja ravihevosen ohjissa – vauhdikas elämys mönkään menneestä veikkauksesta huolimatta

Raveissa karva pölisee, kaviot kopsuvat ja tanner tärisee. Tältä raviurheilu näytti ensikertalaisen silmin.
Carolina Husu
MT:n toimittaja vakavana Glemmen ohjaksissa.

Raviurheilun pääkallopaikka – Vermo. Jos aikoo mennä ensikertalaisena raveihin, mahdollisimman juhlavan aloituksen saa tietysti Suomen raviharrastajien ykköspaikasta.

Kävelemme kuvaajan kanssa suoraan talleille, jossa meitä odottelee Veikkauksen jännityspelien tiedottaja Ilkka Nisula ja harrastajavalmentaja Sirpa Tienhaara, joka myös työskentelee Vermon radan toimistossa. Pääsemme kuulemma ohjastamaan hevosta ennen ravien alkua.

Ei ilmeisesti ole tavatonta, että aikuinen suomalainen ei ole käynyt kertaakaan elämässään raveissa. Kuinka tällaiseen vieraaseen maailmaan uskaltaa hypätä?

"Kun ensimmäistä kertaa tulet raveihin, älä tule yksin. Ota mukaan joku kaveri, joka on aiemminkin käynyt raveissa ja tietää lajista ennestään", Tienhaara vastaa nopeasti.

"Ihmiset tykkäävät olla raveissa, mutta usein tarvitsevat jonkun ohjaamaan alkuun", Nisula jatkaa.

"Sama kuin minkä tahansa lajin kanssa. Kaverin kanssa toimintaa on helpompi ymmärtää ja voi kysellä eri asioita. Heti kun ymmärtää toiminnan ja säännöt, touhu muuttuu kiinnostavaksi", Tienhaara toteaa.

Talleilla käy kova pöhinä – onhan keskiviikkoraveihin aikaa vain parisen tuntia. Tunnettu ammattiohjastaja Hannu Torvinen hyörii myös paikalla. Kysäisemme häneltä pikaiset vinkit, miten toimia hevosen kanssa.

"Hevosta ohjastaessa homma toimii samalla lailla kuin autossa, eli rattia kääntämällä vasempaan auto kääntyy vasemmalle. Ratin tilalla vain on lenkit", Torvinen selittää humoristisesti.

Tumma iso hevonen odotteleekin jo ohjastajiaan tallissa.

Saamme kypärät päähän ja toimittaja kerrallaan jokainen ohjastaa kaksi kierrosta nuorella Glemmellä. Valmentaja Tienhaara istuu takana kyydissä ja antaa ohjeita.

Hevonen lähtee rauhassa liikkeelle ja tottelee hyvin käskyjä. Ainakaan suurempia yllätyksiä ei ilmene: humma ei poukkoile hallitsematta. Meno on mukavaa ja vauhtikin säädettävissä.

Kuten mihin tahansa harrastukseen Suomessa, myös raviurheiluun kaivattaisiin tuoretta ilmettä ja uusia harrastajia, niin omistajiksi, pelaajiksi kuin satunnaisemmiksi katsojiksi.

Tienhaaran mukaan monilla voi olla hieman vääristynyt kuva hevosurheilusta. Kookasta eläintä voidaan ymmärrettävästi pitää arvaamattomana.

”Harrastajia saataisiin varmasti lisää, kunhan vanhemmat tulisivat lasten mukaan, jolloin he näkevät turvallisesti, mistä on kyse”, Tienhaara kertoo.

Hän myös toivoo enemmän paikkoja ja talleja, joihin voisi tulla hoitamaan ja ohjastamaan hevosia.

"Suomihan on iso ja menestyvä raviurheilumaa. Mihin tahansa ravimaahan menee, siellä on joitain hyviä suomalaisia. Tätä meidän pitäisi osata tuotteistaa paremmin, että olemme tässä lajissa Euroopan huippuja", Nisula puolestaan selittää.

Itse ravit ovat todella mielenkiintoinen sosiaalinen tapahtuma. Ei ole ihme, että monet pyörivät viikoittain raviurheilun parissa. Tämähän on jännittävä laji.

Veikkaaminen tuo oman panoksensa jännitykseen. Irtoaisikohan kaksarilla pieni voitto? Kyseessä on siis peli, jossa veikataan yhden lähdön kahta parasta hevosta.

Päivän kuudes lähtö alkaa. Tanner tömisee ja lähtöauto kirmaa sivuun. Ravihevoset juoksevat tiiviissä nipussa läpi radan. Tämä luo tuntua, että juuri se oma hevonen on lähes koko ajan voitossa kiinni.

Jännitys yltyy loppua kohden ja hetkessä koko lähtö on ravattu päätökseen.

Toton lopputulos: ei edes ensikertalaisen tuuria matkassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravivalmentaja: Innostus hevosiin on säilynyt – "tuntipalkkaa ei työlleen kannata laskea"

MT Talkkari 84-vuotiaan valmentaja Reino Palomäen luona: "Hevosenlukutaito on luojan lahja"

Raitala sai 1000 voittoa täyteen