Hevoset

Kaustislainen poniohjastaja odottaa innolla Rovaniemen viikonloppua: "Tosi hienoa päästä niissä isoissa raveissa ajamaan"

Viikonloppuna Miettunen asettuu Kuninkuusraviyleisön edessä lähtöviivalle valmentamansa ja omistamansa Noron Sissin kanssa.
Suomen Hippos / Joonas Kolehmainen
Ohjastaja Elina Miettunen ja valmentaja-omistaja Mats Havulehto juhlivat Pomona II.n voittoa Mini-Elitloppetissa Tukholman Solvallan radalla toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Tulevana viikonloppuna Miettunen kilpailee valmentamansa Noron Sissin kanssa.

Kaustiselta kotoisin oleva Elina Miettunen, 15, osallistuu kasvattamallaan ja omistamallaan Noron Sissillä Rovaniemen Kuninkuusravien yhteydessä ponilähtöihin sekä lauantaina että sunnuntaina.

Hän ennakoi, että molempina päivinä Noron Sissillä on mahdollista päästä aivan kärjen tuntumaan.

"Se on tosi hyvässä kunnossa", ohjastaja arvioi.

Hän ei vielä itse myönnä jännittävänsä viikonlopun kisoja.

"Se taitaa tulla siinä kisapäivän aamuna vasta. En yleensä hirveästi jännitä mitään näitä lähtöjä", hän kuitenkin sanoo.

Viikonlopun ponilähdöt käydään Kuninkuusravien yhteydessä, pari tuntia ennen varsinaisia lähtöjä.

"Onhan se hieno niissä raveissa olla", Miettunen sanoo.

Miettunen kuitenkin myöntää olevansa harmissaan siitä, että ponilähdöt ajetaan niin ajoissa. Ponilähtöjen aikaan yleisö ei ole välttämättä löytänyt kovin sankoin joukoin paikalle. Ohjastaja uskoo, että yleisöä kerääntyy paikalle sen verran, että hän saa itselleen kunnon kisafiiliksen.

"Tosi hienoa päästä kuitenkin niissä isoissa raveissa ajamaan", hän sanoo.

Noron Sissiä Miettunen kuvailee mukavaksi valmennettavaksi. Hän on luottavainen sen suhteen, että ponilta voi odottaa menestystä viikonloppuna.

Noron Sissin lisäksi Miettunen on kilpaillut Pomona II -ponin kanssa. Miettusen mielestä itse valmennetulla ponilla on hienompaa ajaa.

"Kun tietää, kuinka kovan työn sen kanssa on tehnyt, on hienoa nähdä, että omat valmennettavat pärjäävät", Miettunen kertoo.

Molemmilla ponitammoilla on nuoren ohjastajan mukaan todella kova kilpailupää, ja ne yrittävät aina parhaansa.

"Sissi on vähän sellainen, ettei se halua aina radalle, ja alkaa hyppiä. Sellainen vähän hurjempi tapaus", hän kuvailee omaansa.

Pomona II taas on poneista se kiltimpi tapaus.

Viikonloppuna lähtöviivalle asettuva Miettunen on ollut ponien kanssa tekemisissä aivan pikkutytöstä lähtien. 15-vuotias ohjastaja on ohjastanut poneja jo viiden vuoden ajan.

Alkujaan Miettunen sai kipinän poniharrastukseensa kotoaan äitinsä kautta. Miettusen perheessä on nimittäin kasvatettu pitkään hevosia.

TV5:n video tutustuttaa sinut Suomen Hippoksen nuorisotoimintaan. Se on osa MT:n ja Discoveryn yhteistyötä. Discovery lähettää Kuninkuusraveista molemmilta päiviltä erikoislähetyksen. Lähetys alkaa lauantaina kello 19 ja sunnuntaina kello 20.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Poniravit yhä useamman pojan suosiossa – ensimmäinen vain pojille suunnattu ajolupakurssi järjestettiin tänä vuonna

Mira Kaappola MT:lle: Raviponikasvatus kannustaa osaltaan nuoria raviurheiluun

Raviponi Ernst Rivaldo voitti urallaan lähes kaiken – vain maailmanennätys jäi laukan takia saavuttamatta