Hevoset

Hyväntuulinen puurtaja valmiina Rovaniemen helteeseen – katso videolta lähtötilanne kuningatarkisaan

Niemen Cecilia edustaa vihtiläisen Niemenkylän Kartanon harvinaislaatuista, pitkää kasvatuslinjaa.
Petteri Kivimäki
Kuningatarkandidaatti Niemen Cecilia rauhoittui kuvaamisessa, kun se keskittyi seurusteluun Teppo-pennun kanssa. Jukka Mononen valmentaa Ceciliaa, muiden tallin hevosten valmennus on siirtynyt Annan käsiin.

Kun uuraislainen valmentaja Jukka Mononen luonnehtii kuningatarkisaan osallistuvaa Niemen Ceciliaa, kuvauksessa kulminoituu monta suomenhevoselle tyypillistä ominaisuutta.

”Hirveän meneväisen oloinen ja vireän sorttinen. Se oli nuorempana ylivireäkin. Kaikessa tekemisessä se on silti tosi kiltti ja toimiva ja kilpailuasiat ottaa tosissaan.”

Sitten päästään ihmisen ja hevosen suhteeseen: ”Cecilia on aina ollut hyvällä tuulella. Se on älyttömän hieno. Se ymmärtää jopa puhetta, kun höpötän sille asioita kärryllä”, Mononen myöntää nauraen.

”Toisten hevosten kanssa muodostuu tietynlainen yhteys, toisten kanssa ei ikinä.”

Takana on yli vuosi vaikeuksia, joten juttelua on kärrylenkeillä riittänyt. Keväällä 2016 Vermossa sattui loukkaantuminen ja loppuvuodesta tuli perään toinen.

”Oltiin sitten viime vuosi pois. Treenattiin ja seurattiin, miten jalka paranee. Talvella Tampereen klinikalla Kimmo Elfving suositti, että nyt voi alkaa kokeilla viedä eteenpäin”, Mononen kertoo.

"Koko ajan tuntui kyllä, että se on niin lahjakas, että joskus näihin karkeloihin osallistutaan.”

"Nyt on mieli korkeella, kun liinakkotammalla lähdetään kuninkuusraveihin ja kesä on kauneimmillaan."

Jukalle ja tilan valmennustoimintaa jatkavalle Anna-tyttärelle, joka on Cecilian hoitaja, kunkkarireissu oman hevosen kanssa on ensimmäinen.

Perheessä on silti yksi, joka tuntee urakan käytännössä. Jukan vaimo Sari Mononen kulki edesmenneen isänsä Kaarlo Kineksen ja Ero-Ponsin kanssa kuninkuuskisassa peräti puolentusinaa kertaa.

Tiedossa on helteinen viikonloppu.

”Olosuhteet ovat erittäin rankat. Hevosille voi tulla huonovointisuutta, jopa kuivumisiakin. Kaikki palautuminen pitää tehdä huolella”, Jukka pohdiskelee.

Kuljetusauton nokka suuntaakin Rovaniemelle jo vilpoisten kelien aikaan varhain torstaiaamuna.

Tavoitteena on ehjä, kokonaisvaltainen suoritus.

”Tammoissa on nyt montakin sellaista hevosta… Jaa miten tämän nyt sanoisi… Kenttä voi kääntyä ihmeellisesti”, Jukka Mononen pohdiskelee tammakisaa, jonka osallistujista peräti puolet on ensikertalaisia.

Niemen Cecilian hyviä puolia ovat olleet vahvuus: ”se kestää raskaampaakin reissua”.

Puurtamista on Rovaniemen näyttöjä antaessa riittänyt. Luotto-ohjastaja Risto Tupamäki on saanut tehdä parhaansa luoviakseen tammalle kohtuujuoksut huonoista lähtöpaikoista.

Tästä seurauksena on takarivin paikka myös lauantain lähtömatkalle: ”Mutta jonkunhan se siltäkin paikalta pitää lähteä."

"Olen sanonut tässä kaikille, että kun Lapissa ”souvetaan lohta”, se lohi annetaan, sitä ei oteta. Jos meille Rovaniemeltä jotain annetaan, se on se, mikä meille kuuluu.”

MT näyttää Kuninkuusraveista tv-lähetyksen tekevän Discoveryn ohjelmasta ennakkopaloja viikon mittaan. Tässä uutisessa nähdään kuningatarkisan ennakkoasetelmat.

TV5:n lähetys alkaa lauantaina kello 19 ja sunnuntaina kello 20.

MT Hevoset
Lue lisää

Kuninkuusravien palkintopotit ovat liian pieniä – "Mutta ei me jätetä ajamatta sen takia"

Ratsastuskoulun poni menehtyi ähkyyn – yksikön päällikkö kiistää eläinlääkäripulan Satakunnassa

Suomenhevonen Ropertto lahjoitti syöpälapsiperheiden virkistyskerholle 9 000 euroa

Suomenhevosoreja hyväksyttiin jalostukseen: Rannan Ruhtinas osoitti rodun monipuolisuuden, nyt kahden suunnan kantakirjassa

MT Hevoset