Ravikuninkaalliset Akaasia ja Costello petrasivat viime vuoden kakkosensa valtiaan seppeleiksi - Hevoset - Maaseudun Tulevaisuus
Hevoset

Ravikuninkaalliset Akaasia ja Costello petrasivat viime vuoden kakkosensa valtiaan seppeleiksi

Rovaniemen Kuninkuusravit saavutti yleisötavoitteensa, kahtena päivänä raveja seurasi Mäntyvaaran avarissa maisemissa 51 180 kävijää.
Satu Pitkänen
Ravikuningatar Akaasia Ari Oja-Nisulan taluttamana (edellä) ja ravikuningas Costello / Ville Herttua tekivät kunniakierroksen voittonsa kunniaksi.

Kahtena viime vuonna kuningatarkisassa hienosti kamppaillut Akaasia otti nyt omansa. Markku "Faari" Hietasen ajama kurikkalaistamma vei yhteiskisan kokonaisajalla 9.41,9. Se voitti avausmatkan ja oli kolmelletonnille lähdettäessä vain 0,2 sekuntia johtavasta Virin Camillasta.

Rovaniemen yleisö suorastaan mylvi, kun Faari lopulta nostettiin ravikuningattaren rattailla perinteiseen tapaan ilmaan.

”Olin vähän ajatellut, ettei se enää osu kohdalle. Mutta Akaasialla se tulee, jos se tulee, sanoin keväällä”, konkari kommentoi.

”Se on niin totinen ja tekee työnsä. Se on oikeastaan lumonnut. Kyllä se on parhaita hevosia – se on niin luotettava”, hän kehui Ari Oja-Nisulan tammaa.

Laihialainen 72-vuotias Hietanen on ohjastanut 1950-luvulta asti ja Rovaniemen kisa oli 20. kerta, kun hän osallistui ohjastajana kuninkuus- tai kuningatarkisaan.

”Voi olla, että huomisaamuna annetaan nuoremmille tilaa”, hän virnuili haastattelija Lauri Hyvösen kysymykseen, malttaako aamuvirkkuna tunnettu isoisä kerrankin jättää hevosten ruokinnan pojalleen, ravivalmentaja Hannu Hietaselle ja tämän lapsille.

”Se menöö niin kuin menöö”, Oja-Nisula tuumi rauhalliseen tyyliinsä loppusuoran alkua Akaasiasta, jonka hän myönsi olevan enemmänkin perheen jäsen – ”ja onhan se ravikuningatar!”.

Varsana Akaasia oli tammaa hoitavan Iisakki Ala-Nisulan mukaan ”ruma ja ryppyynen”, mutta ensimmäiseen starttiinsa mennessä se osoitti jo olevansa ravuri. Tamma on syntynyt Oja-Nisuloiden talliin 12 vuotta sitten. Sen emä on Mutola ja isä Apassi.

Jos tammojen puolella taisteltiin lähes jokaisesta metristä, oriiden puolella ei epäselvyyttä ollut kuin niillä parilla metrillä, joilla Costello haparoi askelissaan mailin maalisuoralla.

Orimattilan panssarivaunuksi Rovaniemellä nimetty ori voitti Risto Tupamäen ohjastamana kokonaiskilpailun kolmesta matkasta 2 100 metriä, oli kolmas maililla ja toinen 3 100 metrillä kokonaisajalla 9.23,3.

”Hevonen on astetta kovemmassa kunnossa kuin viime vuonna”, arvioi kokenut kehäkettu Tupamäki, joka on voittanut myös kuningattaren seppelen Ujalla vuonna 1998.

9-vuotiaan Costellon valmennuksesta vastaa orimattilalainen Ville Herttua. Hevosen omistavat Herttuan ja hänen puolisonsa Tia Malisen lapset Hanna ja Tommi Herttua. Suikun Rallin ja I.P. Pilkun pojan ovat kasvattaneet Heli ja Matti Säteri Pöytyältä. Costello on myös suosittu siitosori. Sillä on siemennetty tänä vuonna yli sata tammaa.

”Tämä oli raviurheilu-urani huipennus. Olen antanut sydämeni raviurheilulle jo yli 30 vuoden ajan, 10-vuotiaasta asti”, Ville Herttua sanoi.

Hän antoi jo totuttuun tyyliin kunniaa myös muille kilpailijoille, vaikka Costello hoitikin homman kotiin vankkana ennakkosuosikkina.

”Vastassa oli 12 hyvin hoidettua ja valmennettua hevosta. Olisi tyhmää nostaa itsensä muiden yläpuolelle.”

Hänellä oli viesti myös omasta menestyshevosesta haaveileville.

”Jos joku sanoo tai alkaa itsestä tuntua, että sinulla on hyvä hevonen, niin malttia mukaan. Niihin hevosiin kun ei saa varaosia.”

Costello tienasi kuninkuuskilpailusta yhteensä 72 000 euroa. Orin kokonaisvoittosumma on reilut 530 000 euroa. Uransa 98 kilpailusta se on voittanut 50.

Äärimmäisen tasaisesta tammakisasta tuli eteläpohjalaisten juhla.

Oja-Nisulan serkuksille meni ravikuningatarkisan toinenkin sija. Viimeisenä tammakisaan mukaan valittu Olavi Oja-Nisulan Sävel-Taika rutisti maratonmatkan voittoon ja samalla se kohosi kokonaiskisan kakkoseksi.

Kolmoseksi ylsi niin ikään pohjalaistamma Ryti-Tyttö, joka voitti sunnuntaina mailin.

Oriiden puolella viime vuoden kuningas, viimeistä kauttaan kilpaileva Köppinen teki kuninkuuskisasta todellisen kilpailun ja taisteli päätösmatkan voiton. Kolmanneksi sinnitteli tasaisten suoritusten ansiosta niin ikään kokenut Camri.

Sunnuntain aluksi nautittiin myös hienosta urheilusuorituksesta, vaikka Pikkukunkussa starttasi vain viisi hevosta. Tauolta palannut ikäluokan hallitsija Vixus laukkasi lähtökiihdytyksessä, mutta kiersi silti muut helposti. Kilometriaika 2 100 metrin ryhmäajossa oli 1.23,7a.

”Startissa hevonen ja kuski olivat molemmat liian innoissaan tauolta. Loppusuoralla hevonen vastasi hyvin käskyihin ja korvien avaaminen jäi vielä tulevaisuuteen”, ohjastaja Janne Soronen myhäili.

Vixuksen vastuuvalmentaja on Sorosen puoliso Katja Melkko. Hevosen omistaa Talli Tosivixut, joka on rekisteröity Sotkamoon. Vieskerin ja Xenan pojan kasvattajat ovat sisarukset Anna-Kaisa Tenhunen ja Juha-Matti Smolander.

Vixuksella on siemennetty tänä vuonna kymmenkunta tammaa. Ori on hypännyt Terho Rautiaisella Kangasniemellä ja hän on myös valmentanut hevosta parin kuukauden ajan Melkon laatiman ohjelman mukaan.

”Oli hienoa hakea hevonen sieltä kotiin todella hyvässä kunnossa”, Melkko kiitti.

Vixuksen kausi jatkuu Derbyn karsinnoissa ja todennäköisessä finaalissa. Sen jälkeen ori vetäytynee latautumaan tulevaan kauteen. Paljon tienanneelle nuorelle hevoselle ei ole sen jälkeen tarjolla juuri muuta kuin avoimen tason lähtöjä.

”Kun Vixus tuli meille varsana, niin ajateltiin, että jos kaikki menee putkeen, niin nelivuotiaana ajetaan Kriteriumissa, viisivuotiaana Derbyssä ja kuusivuotiaana Kuninkuusraveissa”, Soronen kertoi.

Pikkukunkun kakkonen oli Sähköäijä ja kolmas Herra Heinämies.

A-ponien Suomen mestaruuden vei sunnuntaiaamun aluksi Dynamit III Faarin pojantyttären Eveliina Hietasen tarkoin mitoitetun kirin tuloksena. Hietanen sai juhlia peräti tuplamestaruutta, sillä heti perään hän ohjasti Ernst Rivaldon B-ponien ykköseksi vielä niukemmalla erolla. Suomen mestaruus oli russ-oriille peräti 11:s ja myös viimeinen, sillä 15-vuotiaana sen kilpailu-ura päättyy tämä kauden loppuun.

TalkKarin parivaljakko Kari Lähdekorpi ja Jukka Heiskala oli tuttuun tyyliin mukana myös Rovaniemellä. Tuore jakso Kunkkarien taustoista ilmestyy Maaseudun Tulevaisuuden nettisivulta tiistaina.

Rovaniemeltä nauhoitettiin lauantaina TalkKarin Speciaali ja sunnuntaina ravistudio, jotka molemmat löytyvät tallenteina MT:n verkkosivulta.

Kuningatarkisa 2018

1. Akaasia, valmentaja, omistaja ja kasvattaja Ari Oja-Nisula, hoitaja Iisakki Oja-Nisula, ohjastaja Markku Hietanen, Kurikka, aika 9.41,9

2. Sävel-Taika, valm.+om.+ohj. Olavi Oja-Nisula, hoitaja Kirsi Vierikko, Ilmajoki, kasv. Talli Sävel, Kouvola, -0,7 sekuntia

3. Ryti-Tyttö, valm. Olli-Matti Porola, Lapua, om. Kai Pajala & Olli-Matti Porola & Marko Taittonen, Oulainen, Ylivieska, hoit. Johanna Sokka, ohj. Jonny Länsimäki, kasv. Jukes-Talli, Sodankylä, -1,1 sekuntia

Kuningaskisa 2018

1. Costello, valm. Ville Herttua, om. Hanna ja Tommi Herttua, hoit. Tiia Malinen, Orimattila, kasv. Heli ja Matti Säteri, Pöytyä, kokonaisaika 9.23,3

2. Köppinen, valm. om. ja kasv. Jyrki Korhonen, hoit. om. ja kasv. Kati-Maija Korhonen, Siuntio, ohjastaja Ari Moilanen, -1,9 sekuntia

3. Camri, valm. Terho Rautiainen, hoit. Maarit Huttunen, Kangasniemi, om. ja kasv. Jari Konnu, Savonlinna, -4,5 sekuntia

Lue lisää

Akaasia plus Frans on edelleenkin totta

Uutisviikko: vilkasta oli - kuninkaalliset varastivat sydämet

Mahtava kaksintaistelu kuninkuudesta: Evartti vei ensi yrittämällä seppeleen

Video: Akaasian leikki jäi kesken - varsaloma odottaa